Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пито - платено

Словенският вътрешен министър Катарина Кресал напусна правителството след обвинения срещу нейния екип, че е корумпиран. Решението й идва, след като премиерът Борут Пахор отказа да приеме хвърлената три дни по-рано оставка. Подавам окончателно оставка от поста си на министър на вътрешните работи, след като комисията за борба с корупцията постави под съмнение моята работа и тази на моя екип, заяви Кресал.
Управленската драма в някогашната братска държава се разигра след доклад на Сметната палата, който констатира нарушения на служители в министерството в полза на частни лица. Словенската антикорупционна комисия не се поколеба да нарече тези нарушения с истинското им име - корупция. Разследването започнало през януари по повод на процедура за определяне на място за офиси за тамошната Национална агенция за разследване.
Къде са словенците, къде сме ние?! Сегашният вътрешен министър Цветан Цветанов се оказа отрупан с апартаменти, купени на нереално ниски цени с хонорари от абсурдни дейности. Отказа да каже кой го е хонорувал и спеши шефа на НАП Красимир Стефанов да направи същото. Двамата заедно изработиха такава проверка по случая, че за никого не остана съмнение, че косъмът на вицето не е чист. А прокуратурата прие папките и... си зарови главата в пясъка.
Предишният вътрешен министър Румен Петков поне освободи поста, подавайки оставка и споменавайки за политическа отговорност. Всъщност го натириха след среща с братя Галеви, а експремиерът Сергей Станишев обяви напускането му, преди да е видял оставката му. Финансовите далавери в министерствата при договарянето с частни лица пък са тема табу и няма контракт, върху който не тегне съмнение за корупция. Но макар и славяни като словенците, у нас избива балканското - храни своите обръчи и викай: Дръжте крадеца!

Facebook logo
Бъдете с нас и във