Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Плач за бонуси в съдебния бюджет

Вълна от недоволство се надигна в съдебната система заради очакваната липса на коледни добавки. Макар и лесно предвидима, лошата новина нагорещи форумите за юристи. Поднесе я председателят на комисията по бюджет и финанси на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев. След извънредно заседание за гласуване на проектобюджета на съдебната власт за 2014 г. Кожарев заяви категорично, че пари за допълнителни плащания в системата тази година няма да има и е хубаво това да бъде казано още сега. Финансовият шеф не скри, че е предвидил риска да бъде добре оплют, което и стана.


Не е защото не искаме, а просто нещата са много, много тежки. Поначало бонуси се дават, когато има преизпълнение на приходната част. Но това можеш да направиш само до края на годината, ако имаш излишък. Другият вариант е, ако нямаш преизпълнение на приходната част, да имаш икономисани средства. Сами разбирате, че нямаме нито едното, нито другото, и затова няма как да се случи. За тази година надеждите са много малки, не зная как би могло да стане, заяви Кожарев.


На фона на този песимизъм ВСС гласува бомбастично увеличение на разходната част на бюджета въз основа най-вече на държавна субсидия, която никой финансов министър няма да даде. При гласувани от Народното събрание за тази година 404 млн. лв. съветът поиска за следващата със 140 млн. лв. повече. Принципът е както всяка година - да се иска много отгоре, за да се получи поне нещо повече. Миналата година ВСС поиска от тогавашния министър на финансите Симеон Дянков 507 млн. лв. и Дянков моментално отписа една пета от тях. Ако съотношението бъде спазено, съдебният бюджет за догодина може все пак да се окаже по-голям от сегашния. Колкото до исканото от ВСС, Кожарев беше пределно ясен: Според мен няма да получим тези пари.


Каквато и да е обаче корекцията нагоре, одобреният бюджет ще е несъпоставим с посочените от съдебната власт нужди. Наред с увеличението, което трябва да бъде одобрено със закон за бюджета, ВСС отчита огромен недостиг за тази година. Оказва се, че целият бюджет за 2013 г. е изразходван още преди средата на годината, а до август е надхвърлен с 35 млн. лева. Допълнителните пари са дошли от извънредни държавни субсидии, като най-сериозните от тях бяха дадени за ремонти на съдебни сгради. Шокираща е обаче допълнителната сума, която ВСС сочи за необходима до края на годината - 460 млн. лв., което е с повече от 20 млн. лв. от похарченото досега. Абсурдно е дори да се мисли, че подобна сума може да бъде отпусната като извънредна държавна субсидия.


Това, което никой в съдебната система не иска и не смее да каже на глас, е, че бюджетът може да бъде вързан единствено с намаление на заплатите, надбавките и обезщетенията. Огромната част от него потъва именно по тези пера, които останаха недосегаеми в кризата. В същото време магистратите продължават да недоволстват, че основните им заплати не се индексират според увеличението на средната бюджетна заплата в страната. В съдебния закон е предвидено, че основното месечно възнаграждение за най-ниската съдийска, прокурорска и следователска длъжност се определя в размер на удвоената средномесечна заплата на заетите лица в бюджетната сфера съгласно данните на Националния статистически институт. А възнагражденията за останалите длъжности в органите на съдебната власт се определят от ВСС. С оглед данните за средните заплати в бюджетната сфера излиза, че минималните заплати на начинаещите магистрати би трябвало да са между 1600 и 1800 лв., а всяка година стаж и всяко повишение в длъжност или ранг носи увеличение.


За чистия и сигурен доход, който изяжда почти целия съдебен бюджет, никой, разбира се, не иска да говори. Особено ядовито бяха посрещнати думите на Михаил Кожарев, че прокуратурата е на границата на финансовите си възможности, а ВСС получил информация, според която най-обикновени битови нужди в някои прокуратури се задоволяват с лични средства на служителите. Случвало се дори те да си купуват и тоалетна хартия. Съдиите приемат това като уклон в полза на прокуратурата, тъй като преди да бъде избран за член на съвета Кожарев беше висш прокурор. В съдилищата купуването на тоалетна хартия с лични пари било обичайна практика, а някои плащали от джоба си и за канцеларски материали. Някои недоволстват дори от искането на ВСС да бъдат финансово обезпечени незаетите 772 (от общо близо 15 000)щатни бройки, което изисква сериозни средства. Аргументът на недоволните е, че вместо да бъдат назначавани още магистрати, пренатоварването с дела можело да се уреди с ново райониране и промени в подсъдността. Подтекстът е, че вместо да бъдат давани за нови щатове, парите трябва да послужат за увеличение на възнагражденията.


Впрочем, ВСС не пропусна да припомни, че докато бонусите за магистратите са в центъра на вниманието, другите ведомства не пропускат да си разпределят извънредни възнаграждения. Когато се подготвяхме за срещата с министър Симеон Дянков, наши служители изготвиха една справка и се оказа, че през тези години, в които се говореше за бонуси в съдебната система, в Министерството на финансите са дадени доста повече бонуси, заяви Михаил Кожарев. Закачката обаче едва ли ще проработи, тъй като, взети в своята съвкупност, възнагражденията в съдебната система остават прекалено високи спрямо доходите в страната. При това собствените приходи на съдебната власт са в размер на 140 млн. лв., далеч повече от 28-те млн. лв. на финансовото министерство. Те идват основно от събирането на държавни такси по делата, но както каза Кожарев, хората си правят сметки какви дела да водят в кризата.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


Нарастване на бюджета на правосъдното министерство с цел увеличение на заплатите в местата за лишаване от свобода поиска от вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова Синдикатът на служителите в затворите в България. Профсъюзът настоява за 25% увеличение заради натрупаната инфлация и неиндексирането на възнагражденията през последните години. Синдикатът иска и повишение със 100% на сумите, изплащани за храна (от 60 лв. на 120 лв., както е в МВР), както и увеличение на допълнителното възнаграждение за специфични и утежнени условия на труд (от 95 лв. на 140 лева, както е в Главна дирекция Охранана правосъдното министерство).Златанова, която е и председателстващ ВСС, пък призова членовете на съвета да проявят активност и заинтересованост в искането на повече пари, като всички до един присъстват по време на защитата му пред Народното събрание. Според нея кадровият орган на съдебната власт не проявявал голяма заинтересованост в тази насока през последните години. А това съвсем закономерно развързвало ръцете на Народното събрание да сметне, че ВСС би се задоволил с това, което отреди парламентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във