Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЛАШАТ ЧОВЕК НА ОЧИТЕ С БОМБА

Няма мира за Бургас и трудовите му хора, въпреки очакванията, че след като несебърският наркобос Димитър Желязков-Очите и хората му бяха тикнати в ареста, най-сетне ще могат да се радват на тихите бургаски вечери. Късно през нощта на 15 януари бомба разтърси заспалия квартал Меден рудник. Адската машина е била задействана дистанционно около 23 часа. Мощният взрив е бил метнат на терасата на жилище на първия етаж в бл. 414 на комплекса, обитавано, както се оказа впоследствие, от добре позната в бургаските престъпни среди фигура.
Собственик е 29-годишният Мавро Козаров, за когото дори и малките деца знаят, че е сред най-приближените хора на Желязков. Той се изплъзна между капките и не попадна заедно с Очите и бандата му в ареста през април, защото по това време още търкаше наровете в бургаската пандела. Козаров бе нарочен за бос на бригада наркодилъри, задържан е през 2004 г. и бе осъден на 2 години и 8 месеца затвор. Сподвижниците му получиха ефективни наказания от 30 месеца лишаване от свобода, а трима получиха условни присъди. Изненадващо Козаров бе освободен преди по-малко от месец от бургаския затвор за добро поведение.
Според запознати, твърде възможно е в затвора Мавро да е пропял за делата на несебърския си шеф и това да е причината за освобождаването му. Още докато Очите обжалваше мярката си за неотклонение на няколко пъти пред различни състави на Окръжния и Апелативния съд, в Бургас се заговори, че срещу него и сподвижниците му ще бъде изправен сериозен свидетел, който ще потвърди за престъпната дейност на мръсната дузина.
Ако тайнственият свидетел се окаже Мавро Козаров, не е изключено бомбата да е за сплашване, прогнозират юристи. Като аргумент за това те посочват факта, че количеството заложено взривно вещество е достатъчно да причини само материални щети на апартамента на Козаров и съседите му, но не и да доведе до по-сериозни последици.
Твърде възможно е обаче бомбата да е заложена и от конкурентна групировка, а взривното устройство да е за сплашване на Мавро като един от най-приблиижените до Очите хора. За настъпването на нова мощна групировка по Южното Черноморие се заговори, след като Димитър Желязков - Очите, Янко Гюров - Поморийския и 16 от лейтенантите им бяха задържани от бургаската полиция през април миналата година.
Още тогава експерти прогнозираха, че на освободената от Очите територия бързо ще се настани конкурентна, не по-малко мощна структура. Едно от първите неща, с които тя ще се заеме, е да разчисти остатъците от хората на Очите и Поморийския и да освободи място за собствените си наркобригади. Като основен опонент на Очите бе посочен небезизвестният по Южното Черноморие Златан Пенчев. За Златан е известно, че доскоро се движеше в обкръжението на Златимир Иванов- Златко Баретата и приближените му. Според запознати, поне от година обаче той е прекъснал контактите си с Баретата и се движи солово, опитвайки се отново да се намести на изгубените пазари след настъплението на Очите и хората му.
Елена Господинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във