Параграф22 Weekly

След поредното дело в Страсбург за нарушени права

Плащаме 100 000 за бойков екшън

Кога най-сетне ще започнат да санкционират не гражданите, а институциите и началниците в тях, заради които ни осъжда Европейският съд по правата на човека в Страсбург? Този въпрос продължава да виси като дамоклев меч над главата на вталения български данъкоплатец и не се забелязва никаква светлина в този тунел. Тревожен повод да се замислим върху проблема е поредното осъдително решение на европейските магистрати, за което научихме тази седмица. А уникалното в случая е, че заслуга да бъдем ощетени финансово има не кой да е, а самият сегашен премиер Бойко Борисов.


Този път ни удрят с 50 000 евро обезщетение за роднините на Тодор Тодоров - Чакъра, според европейските съдии лишен насилствено от правото на живот. Мнозина вероятно си спомнят как през зимата на 2003 г. този дребен престъпник се бе затворил и гърмеше с автомат от вилата си край Харманли, а цял полицейски батальон го атакуваше и не успяваше да сломи неговата съпротива.


В мотивите на ЕСПЧ подробно се припомня развитието на скандалната операция, в която участваха над 100 служители на полицията, а по къщата на Чакъра бяха изстреляни 15 ракети с гранатомет по лично разпореждане на генерал Б.Б., както е обозначен в документите тогавашният главен секретар на МВР. В крайна сметка Тодоров бе открит овъглен на последния етаж на сградата, а тя бе полуразрушена от атаките на униформените. Последвалото разследване установи, че той всъщност се е самовзривил с ръчна граната, а не е бил убит по време на полицейската офанзива.


Присъдата е първата от този род, тъй като директно е намесено името на сегашния министър-председател, който в качеството си на главен секретар на МВР е бил отговорен за нарушеното право на живот на Тодор Тодоров. По повод решението на съда един от адвокатите на семейството на Чакъра - Михаил Екимджиев, призова във вторник (6 ноември) Борисов да бъде разследван и от българското държавно обвинение. С цялата си наивност, юристът заяви, че ако в България имало прокуратура, веднага след влизането в сила на решението на съда трябвало да се разследват действията на тогавшния главен секретар.


На следващия ден премиерът категорично отказа да приеме мотивите на съда в Страсбург. Пред журналисти в Министерския съвет Борисов обясни, че си спомнял как Чакъра навремето стрелял по полицаи, а той никога не е допускал да стрелят по полицаи. Запитан дали все пак не се чувства лично отговорен за смъртта на Тодоров, както и за поредното осъдително решение на съда, премиерът беше категоричен: Не!


Очевидно Борисов не смята, че като полицейски шеф е допуснал някакъв гаф. По този начин той влиза в директна конфронтация с европейските съдии. Уж щяхме да викаме специалисти от Европа да ни съветват по големите дела, а се съмняваме в техните решения?! Що се отнася до предложението премиерът да бъде подхванат от прокуратурата, то звучи направо екзотично, като се знае колко е мекушаво нашенското държавно обвинение. Особено в момент, когато предстои и избор на нов главен прокурор, и никой не смее да прави резки нападателни движения.


Стилът на МВР при бомбастичната акция по залавянето на Тодор Тодоров - Чакъра поразително прилича на начина, по който бе преследван и ликвидиран няколко години преди това друг престъпник Ганчо Въчков - Ганеца.


На 6 юни 1999 г. след два часа полицейски екшън из София - преследване с автомобили и стрелба пред смаяните погледи на минувачите, Въчков загина при неизяснени и до ден днешен обстоятелства. Според резултатите от разследването бандитът сам се бил застрелял в главата. Далеч по-правдоподобна изглежда обаче неофициалната версия - че е бил застрелян от преследващите го спецполицаи в жилищна кооперация, където е сгащен от преследвачите си.


През 2010 г. обаче за смъртта на въпросния Ганец Европейския съд наказа невинните български данъкоплатци да платят на бащата и майката на жертвата 33 000 евро обезщетение плюс 3600 евро за съдебни разноски. Съдът в Страсбург прие, че спрямо автокрадеца неправомерно е било употребено огнестрелно оръжие. А разследването на смъртта му от съдебните власти е неадекватно. Според европейските магистрати при преследването полицията изобщо не е имала стратегия, предполагаща минимизиране на употребата на огнестрелно оръжие. На разследването липсвали цялостност и обективност, а прокурорските органи не предприели всички необходими мерки за изясняване на обстоятелствата около смъртта на Въчков.


Вместо тези пари да се търсят обаче от тогавашния министър Богомил Бонев, който бе наредил показната акция по залавянето на бандита, и от тогавашната прокуратура - заради неадекватните им действия, европейските магистрати, без да искат, отново бъркат в джоба на българина. Но изглежда, скоро няма да има промяна на това положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във