Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Плащаме катаджийски глоби с SMS

Полицейска палка, свирка и глоба по фиш получи в сряда (8 април) вътрешният министър Михаил Миков. Това стана не на улицата, а в сградата на КАТ в столицата, където бяха демонстрирани две системи за плащане на глоби по електронен път. Възможностите на системата бяха илюстрирани с разпечатка за извършено от Миков нарушение на пътя. Вътрешният шеф обаче уточни, че електронното разплащане трябва да се разреши чрез промяна на Закона за движение по пътищата (ЗДП).
Чрез първата система катаджиите по електронен път ще издават документ за нарушенията, които се санкционират с фиш по ЗДП. Пътните полицаи ще бъдат снабдени с устройство, през което се прекарва личната карта и се въвеждат данните за нарушението. В края на всяка работна смяна информацията за санкционираните нарушители ще бъде прехвърляна директно от устройствата в електронната база данни. Така се постигат две основни цели - пресичане на познатите корупционни практики и бързина в обслужването.
Втората система е за плащане на глобите чрез SMS на номер 1669, плащане чрез мобилен телефон и плащане с кредитна или дебитна карта по електронен път чрез регистрация в on-line системата ebg.bg. Тази система ще улесни изключително гражданите, нарушили ЗДП, тъй като ще могат от дома си, от офис или от мобилен телефон да проверят колко дължат по фишове, издадени им от КАТ, в какъв срок трябва да платят, както и да заплатят глобата веднага по един от мобилните начини, които системата предоставя. Същевременно тя дава пълна прозрачност и възможност за проверка на работата на пътните полицаи по всяко време. Системата автоматично предоставя информация и за стари, неплатени нарушения и задължения по фишове. Вторият етап на реализация на информационната система, който ще бъде изграден до началото на юни тази година, предвижда да могат да се правят справки и за дължимите суми по наказателни постановления за територията на цялата страна. Системата дава още едно голямо удобство за гражданите - чрез абонамент те ще могат да получават SMS-и с напомняне за срока на плащане на глоба. Новата информационна система може да бъде ползвана чрез сайта на МВР в секцията за ИНТЕРНЕТ услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във