Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Плащаме на Митьо Очите, че лежал повече?!

Бургаският бос Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, може да осъди държавата за излежан в повече затвор. Натам отиват нещата, след като в четвъртък (10 февруари) стана ясно, че предишния ден окръжният прокурор на Плевен е издал постановление да се прекрати изпълнението на наказанието на Желязков. Той излежава присъда от четири години и десет месеца в затвора в Белене. Изглежда, дългогодишната битка за отърваване на един от най-жестоките престъпни босове от затвора завършва в негова полза, въпреки че обвинението продължава да иска тази присъда да се увеличи до седем години и три месеца.
На последното заседание по делото в Бургаския окръжен съд на 20 януари тази година поддържащият обвинението прокурор Димо Маджаров поиска групиране на всички престъпления, за които Очите има вече наложена присъда, и налагане на едно общо наказание. От седем наказателни производства, водени срещу него, той е признат за виновен по шест, а едно е приключило с оправдателна присъда. Четири от присъдите са за тежки умишлени престъпления, извършени в периода 2000-2007 година. Според Маджаров това води до извод за трайност и престъпна умисъл в поведението на Желязков, поради което срокът на новото му наказание трябва да е по-дълъг с една втора от срока на излежаваната сега присъда. Тя пък от своя страна беше постигната, след като всичките шест дела, по които се стигна до присъди срещу Митьо Очите, приключиха със споразумения, а в тези случаи наказанието винаги е далеч по-леко от това, което иска първоначално прокуратурата.
Състав на Бургаския окръжен съд с председател Стефан Стойков обаче отказа да промени присъдата, защото адекватното наказание вече е определено. Решението беше подписано единодушно от целия състав - Стойков и двамата съдебни заседатели.
Прокурор Маджаров още тогава заяви, че ще обжалва това решение, а в четвъртък говорителят на Бургаската окръжна прокуратура Станимир Христов потвърди, че това е направено. Не само че протестирахме, но го направихме още в първите дни на законоустановения 15-дневен срок. По-късно пуснахме и допълнение към протеста, в което доразвихме правната обосновка. Искаме същия срок на наказанието, какъвто искахме и досега - седем години и три месеца. Делото още не е насрочено. Не мога да коментирам акта на колегите от Плевен, защото не съм запознат с мотивите им, а и не е коректно. Още по-малко мога да си позволя да коментирам и решението на Бургаския съд. Съдебните решения не се коментират, те се изпълняват, заяви за Параграф 22 прокурор Христов.
Точно в обратната посока обаче беше реакцията на Плевенската окръжна прокуратура, на която също позвънихме. Още преди да кажем за какво се обаждаме, леден женски глас ни сряза, че прокурорът по преписката е в заседание и не може да говори. Въпросът ни: Откъде знаете за коя преписка се обаждаме? пък получи отговор: Ами то е ясно. На камък удари и искането ни да получим служебния телефон на въпросния прокурор, което по правило не отказват в никоя прокуратура. За капак се оказа, че не може да разговаряме и с говорителя на прокуратурата, понеже бил в отпуск по болест.
И докато обвинението таи надежда да успее в Бургаския апелативен съд, защитата на Митьо Очите изчисли, че той вече е излежал досегашната си присъда и трябва да напусне затвора в Белене. Адвокатите на Желязков пробиха преди Нова година при директора на Главна дирекция Изпълнение на наказанията Петър Василев и той удовлетвори молбата им - реши, че на Очите трябва да му бъдат приспаднати четири месеца и четири дни, които той е прекарал в арестите от 2002 до 2006 г., но този срок не бил изваден от присъдите. Плевенската окръжна прокуратура отказа тогава да освободи Очите, позовавайки се на предстоящото дело в Бургас. Но след като и Бургаският окръжен съд отказа да увеличи наказанието на Желязков, окръжният прокурор на Плевен е решил, че наркобосът трябва спешно да напусне затвора.
Така Митьо Очите ще очаква развитието на делото вече на свобода. Освен ако някой висшестоящ прокурор не отмени постановлението на Плевенската окръжна прокуратура. Това обаче е малко вероятно, тъй като защитата на Желязков едва ли е пропуснала да преброи всяка секунда, прекарана от него в арестите. Налице е и страхът от незаконен престой зад решетките, заради който наркобосът може да осъди държавата за солидно обезщетение за причинени вреди. Сметките показват, че той е излежал близо половината от спорния четиримесечен срок, което означава, че вече е пресрочил присъдата си. На ход е Бургаският апелативен съд, който трябва да се произнесе както върху това обстоятелство, така и върху искането на бургаските прокурори за увеличение на присъдата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във