Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Плащаме обезщетения по 11 жалби в Страсбург

Правителството ще сключи приятелски споразумения по 11 жалби, заведени срещу България в Европейския съд по правата на човека, стана ясно след заседанието на Министерския съвет в сряда (24 февруари). Приятелското споразумение слага край на делото и със заплащане на обезщетението случаят се закрива, съобщиха от правителствената пресслужба.
Девет от жалбите са свързани с прекомерна продължителност на съдебно производство, несъвместимо с понятието разумен срок. Поради такива нарушения от държавата обезщетение за претърпените неимуществени вреди, както и за разходи и разноски по делата ще получат Петър Сребърнов - 2000 евро, Тинка Вълова - 2500 евро, Стана и Евдоким Милушеви - 2300 евро, Кирил Попов - 2100 евро, Николай Николов - 3000 евро, Иван Бутраков - 6000 евро, Веселина-Алекзандър Дукова - 1600 евро, Славчо Костадинов - 1600 евро, и Веселин Щерев - 1000 евро.
Обезщетение от 3000 евро ще получи Илиян Георгиев. През 2001 г. заради незаконно предварително задържане той подава иск срещу Главна прокуратура по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. На трета инстанция Върховният касационен съд постановява окончателно решение, с което уважава иска на жалбоподателя в размера до 2000 лв. и определя държавна такса в размер на 4840 лв. върху отхвърлената част от претенцията съгласно действащото към момента законодателство.
Жалбата на Софка Иванова и на трите й деца пък е свързана с отчужден имот, за който е трябвало да бъдат обезщетени с апартамент в друга сграда. Това обаче става едва след 19 години. ЕСПЧ предлага и българската страна се съгласява да им заплати 8500 евро за претърпените неимуществени вреди и разноските по делото.(

Facebook logo
Бъдете с нас и във