Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пласьори на дрога в капана на Трафикантите

Криминалисти от областната дирекция на МВР в Благоевград неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с отглеждане и разпространение на наркотици. Това стана с поредната полицейска акция, назована „Трафикантите, която е резултат от двумесечна съвместна работа на МВР и окръжната прокуратура. Подробностите за поредната спецакция бяха оповестени на брифинг в понеделник (26 юли) от директора на благоевградската полиция Йордан Кочев.
Членовете на организираната престъпна група, действала на територията на Югозападна България, основно са се занимавали с отглеждане на марихуана и разпространение на наркотици в страната и в чужбина, а също така с незаконно придобиване и продажба на културно-историческите ценности. В акцията са участвали служители на сектор „Криминална полиция в Благоевград, подпомогнати от техни колеги от районното управление в гр. Сандански.
В хода на операцията на територията на гр. Кресна са задържани трима мъже от Бургас. Това е станало непосредствено след сделка за 3.8 грама кокаин. Те купили дрогата от Стоян Дамбов, син на тартора на групата Иван Дамбов - Дамбовеца от Катунци. Часове по-късно е заловен и другият му син. Същевременно в района на Симитли при пласиране на 38 грама канабис са спипани двама души от Разлог и един от Катунци. При нахлуването в дома на тартора на групата Дамбов той успял да избяга и се укрил в гората край селото. Полицаите веднага заградили района и започнали да го издирват. Няколко часа по-късно той бил задържан. Досега Дамбов е известен на органите на реда като трафикант на хора, със склоняване на жени към проституция, попаднал е в полезрението им и по повод на производство и разпространяване на наркотици. Осъждан е на 1.5 години затвор условно.
При обиските и претърсванията в Благоевградския район са открити и иззети 17 кг сух канабис и незаконно притежавани огнестрелни оръжия. Сред тях е имало пушка от 22-ри калибър, газов пистолет - преработен в боен, седем кутии с по 50 патрона от 22-ри калибър, две кутии патрони калибър 6х35, три металотърсача, 48 старинни монети и други предмети с културно-историческа стойност, а също множество карти за мобилни телефони и мобилни телефони. При проверки в землището на с. Ковачево са открити две ниви, засадени с канабис, отглеждан от членове на престъпната група. Унищожени са 100 корена от индийския коноп. Извършени са необходимите процесуално-следствени действия за документиране и доказване на престъпната дейност на 9-членната група. Срещу членовете на бандата са повдигнати обвинения по три члена от Наказателния кодекс - за участие в организирана престъпна група, за производство и разпространение на наркотици и за незаконно притежание на оръжие, обясни прокурор Ваня Стоилова от Окръжна прокуратура - Благоевград.

Предлагат наркотик в магазини по морето
Дрога се продава в магазини за тютюневи изделия в курортните комплекси по Южното Черноморие, съобщи сензационно в началото на тази седмица д-р Ивайло Димитров, председател на областния съвет по наркотични вещества към община Бургас. Сигналът е подаден първоначално в полицията. Полицията в Бургас обеща да започне масирани проверки. Дрогата се предлага легално в магазини за тютюневи изделия във вид на пакетчета от по 1 грам, които се предлагат на цена между 20 и 25 лева за пакетче.
Те се рекламират под формата на тор за цветя, обясни д-р Димитров. Пакетчетата са с различни цветове и изображения, в зависимост от действието, което оказват. Опиатът бил смес от екстази и LSD. По данни на специалистите употребата на този вид опиат води до изпадане в състояние, подобно на шизофрения и най-често лечението се провежда в психиатрична клиника.

Отказваме екстрадиране на наркобос
Искането на Гърция за екстрадиране на международно издирвания петрички наркодилър Огнян Атанасов не е било прието от българските власти, съобщи в средата на този месец електронното издание на гръцкия в. „Македония.
Според медията солунската прокуратура е получила съобщението от Интерпол, но българските съдебни власти не са информирали своевременно гръцките, въпреки че са взели решението още на 4 май. Четиридесет и седем годишният българин, който избяга през 1998 г. от гръцкия затвор „Касандра, беше арестуван в България през февруари. Но българското правосъдие не показа очакваното съдействие на искането за екстрадицията му , отбелязва вестник „Елевтеротипия.
Българският съд неколкократно отказва да екстрадира наркотрафиканта, откривайки пропуски в документацията, внесена от гръцка страна. В южната ни съседка Атанасов има издадена присъда за десетки случаи на трафик на наркотици към нейна територия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във