Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пласьори на фалшиви пари остават в ареста

Група пласьори на фалшиви банкноти от евро, заловени миналата седмица, останаха в ареста по решение на Варненския апелативен съд (ВАС) от вторник ( 21 юли).
Швейцарският гражданин Юздшан Куругаш, румънецът Демир Адна, Георги Георгиев-Парцала от Варна и Йордан Станев от Добрич бяха обвинени на 17 юли, че са придобили и вкарали в обращение фалшиви пари. Първоначално окръжният съд им наложи мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа, докато Станев бе освободен срещу по-лека санкция - подписка. Сега обаче апелативните магистрати решиха той да се присъедини към останалите зад решетките, тъй като имало опасност да се укрие, ако е на свобода.
Престъпниците бяха заловени на 16 юли от спецченгета от сектор Противодействие на организираната и тежка престъпност при Областна дирекция на полицията (ОДП) - Варна в момент, когато осъществяват сделка с 20 000 фалшиви евро. Полицейската акция е била организирана след получени оперативни данни за предстоящата среща. Късно вечерта в деня на спецоперацията до входа на частна автогара във Варна ченгетата задържали в крачка всички участници в престъпната схема - общо 6 човека, но по-късно двама от групата са били освободени.
При извършените обиски криминалистите иззели четири специфично опаковани плика, прибрани в найлонова торба. Всеки от пакетите съдържал по 100 банкноти менте от по 50 евро. Според магистратите въпреки краткия срок на събиране на доказателства има достатъчно гласни, писмени и други улики, които обосновават предположението, че всеки един от четиримата мъже е съпричастен към престъпленията, за които го разследват. Полицейската акция е била планирана и обезпечена със специални разузнавателни средства (СРС). Експертизата, направена след конфискуването на парите, е установила по безспорен начин, че те са фалшиви. Роденият в турската столица Анкара гражданин на Швейцария Куругаш заяви пред съда, че възнамерявал да се установи да живее постоянно в България и затова притежавал толкова пари.
Друг от тайфата, Георги Георгиев, направи опит да се отърве от ареста, като заяви, че страда от множество заболявания, но съдът не се съобрази с неговото искане и го задържа под стража. Той вече е осъждан за друго престъпление, което даде допълнително основание на апелативните магистрати да му наложат най-тежката процесуална мярка за принуда. През следващите дни ще бъде извършена съдебномедицинска експертиза, която ще установи дали Георгиев въобще е болен и от какво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във