Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЛАТЕНИТЕ ТАЙНИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

Сред сивите сгради на столичната улица Академик Ст. Младенов цветният надпис Колонел привлича погледа като магнит. На витрината са изписани многобройните услуги, които офисът предлага: екскурзии, младежки програми, копирни услуги, набор на текст, дипломни, курсови работи, казуси, есета, реферати и т.н.
Вътре на видно място на стената, както се иска по закон, виси ценоразписът на извършваните услуги. Странно защо обаче цените за една съществена част от услугите - писане на курсови, дипломни и други подобни работи - липсват. И понеже българинът много добре знае, че с питане и до Цариград се стига, какво остава за средно или висше образование, естествено започва с въпросите.
Този път в ролята на питащия влезе репортер на Параграф 22, като избра вънкашност и поведение на затруднен студент, който спешно трябва да се сдобие с дипломна работа. И действително пред въпросите му цитаделата на така изплъзващата му се учебна форма се отвори като раковина и отвътре бликнаха бисерни предложения. Не може да се отрече, че служителите в офиса са подготвени за всякакви клиенти.
Изпадналият в затруднения кандидат научен кадър най-напред трябва да уточни темата и изисквания на преподавателите си за съдържанието, оформлението и обема на първата му по-голяма писмена рожба. Тогава на изпитание се подлага компетентността на служителя, който преценява на мига кога ще е готова темата.
След това свободният пазар казва своята тежка дума и студентът разбира на каква цена ще се сдобие с мечтания текст. Цената се определя според сложността и затова никоя фирма не може предварително да каже колко ще струва. Проверката на Параграф 22 обаче фиксира средната цена за този вид услуга - около 4 лв. на страница за текст без графики и за стандартна поръчка от 20 дни. Следва уточнение за притиснатите от времето клиенти - графиките, както и по-кратките срокове вдигат крайната сума. Докато текат тези важни уточнения, на клиента му се задават невинни наглед въпроси в кой ВУЗ учи, каква специалност е, коя година и т.н. В края на дружеския разговор идва и условието той да заплати една трета от цената предварително. В името на науката бъдещият висшист няма къде да иде и бърка в джоба...
Оказва се, че бизнесът е в крак с достиженията на времето. Поръчката на тема може да стане и чрез официалния сайт на фирмата, който носи и нейното име. При проверка сред други ИНТЕРНЕТ страници с подобни услуги попаднахме на още 2 напълно различни и несвързани помежду си сайта, от които ни препратиха към същите хора.
Колонел обаче не са единствените, които предлагат услугите си на повече от едно място в мрежата. Ако си поръчате тема от www.koronal.com, www.ariman.info, www.alfatm.net или www.kazusi.com, когато дойде време да преведете парите, ще установите, че те отиват по една сметка - тази на някой си Георги Кирилов Генков.
Справка в системата ДАКСИ показва, че Георги Генков е собственик на ЕТ Георги Генков - Ариман и съсобственик на АЛФА ТМ ООД. Първата е регистрирана на 19 февруари 2002 г. с предмет на дейност Други дейности в областта на компютърните технологии. В ИНТЕРНЕТ страницата на фирмата (www.ariman.info) обаче се твърди, че тя съществува от 9 години и се е специализирала в разработването на дипломни и курсови работи.
АЛФА ТМ ООД е създадена няколко месеца по-късно (през октомври 2002 г.) и по документи се занимава с рекламна дейност. Нейното онлайн представяне обаче също е малко по-различно - специализирана консултантска компания в сферата на разработване на дипломни и курсови работи, реферати, есета, казуси.
Рекордьор в дипломния бранш обаче е неизвестен човек със завиден бизнес размах, криещ се зад псевдонима ritmixbg в Скайп (Skype). Той поддържа цели 5 сайта и предлага услугите си на...два континента. С него потенциалният клиент може да се свърже както чрез формата на поръчка по имейл, така и в реално време чрез Skype и ICQ. Четири от ИНТЕРНЕТ страниците на бизнесмена са на български. Петата предлага готови теми на английски в САЩ и Великобритания. И за всяка държава има предоставен местен номер за връзка.
Разследването на Параграф22 установи, че за поръчка на есе, курсова, дипломна работа или реферат от ИНТЕРНЕТ страница се попълва специална форма. В нея клиентът заявява желаната тема и оставя името, електронната си поща и телефона си за връзка. На същия или на следващия ден продавачът се свързва с клиента за доуточняване на подробности около поръчката, цената и разплащането.
Независимо дали продават вече готова и в наличност тема, или тепърва ще я разработват, търговците от храма на науката искат първо да получат половината от сумата по банковата си сметка или чрез пощенски запис. Едва след това се залавят със своето задължение. По-малко са тези, които са съгласни да си вземат парите чак когато дойде време за предаване на готовата работа.
Както при повечето е-pay поръчки, ИНТЕРНЕТ сайтовете обикновено предлагат по-изгодни цени. Друго тяхно предимство е, че по представянето на продукта клиентът може да се ориентира и за евентуалното качество на темата, която ще получи. Като пример може да послужи сайтът www.top-guns.info. Ето малък цитат от неговото представяне: Нашият екип може да ви предложи и готови разработки, които са значително по-евтини, отколкото ако си поръчате индивидуална разработка. Може да разгледате внимателно архива от готови теми и ако имате въпрос относно дадена тема, не се колебайте да ни пишете.
От виртуалната разходка из архива всеки среднограмотен човек може да разбере, че в предлаганите текстове липсват някакви си запетайки и се погазват разни там граматически закони, но от научна гледна точка творбата си е за шестица.
Писмената култура на незнайните студентски благодетели, които подготвят достойни за висшето образование теми, обаче провокира репортера на Параграф 22 към кратка, но градивна критика. Ето какъв красноречив отговор се получи: Когато попаднете на фирма фантом, правописните и пунктуационните грешки ще са ви най-малкият проблем. Тогава ще се чудите защо не са ви написали нито един ред, а сте си платили. Не че това ни оправдава в допуснатите грешки, но българинът е свикнал да критикува. Няма как да не се съгласим с тази желязна логика - правописните правила на българския език не са важни, по-важното е да има продукт насреща, за който да ти вземат парите.
Сред другите предимства на сайтовете е, че повечето предлагат отстъпка за тези, които са поръчвали и преди такива текстове. Рискът да попаднеш на фирма-фантом и после да не можеш по никакъв начин да се свържеш с нея е многократно по-голям при онлайн търговията, отколкото ако затрудненият студент отиде на крака в съответния офис.
Проверката ни установи, че асортиментът услуги, които се предлагат както в сайтовете, така и в офисите на фирмите, е наистина завидно богат. Всеки продавач предлага курсови и дипломни работи с икономическа тематика, не са проблем текстовете от сферата на политиката, психологията, педагогиката, техническите и естествените науки, медицината, журналистиката, правото. А в някои архиви на ИНТЕРНЕТ сайтове съществува опцията да се търси тема, отговаряща на специфични изисквания в даден университет...
Любопитното е, че грижата за подготовката на жадната за наука младеж далеч не се изчерпва единствено с написването на заданието. Повечето сайтове предлагат и възможност на клиента, ако пожелае да му преведат тема от или на друг език. А когато закъсалият студент окончателно е изпуснал всякакви срокове за дипломната работа - няма страшно. В името на така необходимата семестриална оценка, винаги може да си поръча и... пищови. Какво пък, три минути страх - но цял живот висшист, нали така!

Facebook logo
Бъдете с нас и във