Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Плейбоят на Темида

Пародията, наречена съдебен процес срещу Николай Методиев - Ники Пилето, т.нар. контрабандист №1, продължи и през тази седмица с поредното заседание по брадатото дело срещу него. (Тук ще бъде добавена информация от съдебното заседание, насрочено за петък сутринта - б.а.).
Както вече е известно до втръсване на всички, съдят столичния бохем и собственик на бар Голден Неро от сума ти време за контрабанда на китайски стоки в размер на 3.5 млн. долара, извършена в периода 2002-2003 година. По това дело подсъдими заедно с него са още осемнадесет души - митничари и тираджии. Според обвинението Пилето с помощта на 10 митничари и 8 шофьори прекарвал през ГКПП-Калотина китайско карго, което е обмитявано като строителни материали. Тировете влизали с товар, запечатан с гръцки автоматични пломби. У нас стоката била подменяна, а вместо автоматични пломби на каросериите поставяли оловни.
Все пак от процеса досега има някаква файда, макар и малка. Например обществеността с изненада научи от показанията на един от митничарите, че оловните пломби са забранени със заповед още от 1998 година. Използването им с престъпна цел три-четири години по-късно говори за крайна наглост, основана на тоталната липса на контрол. С времето митничарите, които се явяват чат пат в съда, обаче все повече потъват в амнезия. На едно от предишните заседания бяха разпитани няколко от тях, но те заявиха, че им е трудно да си спомнят какво точно се е случило преди седем години, когато тировете на Пилето са минали през техните ръце.
Междувременно промени настъпиха и в поведението на самия основен подсъдим - Ники Пилето. В началото той си играеше на криеница с журналистите и се спотайваше зад колоните в Съдебната палата. Но като видя, че събитията се развиват в негова полза, постепенно започна да се кипри и дори да позира пред камерите. Започна да се изживява като много важна личност и вече не се притеснява да се върти даже в центъра на по-шумните светски събития. Нещо повече, безработният Методиев, за какъвто се представяше доскоро пред съда, вече открито се афишира като бизнесмен. Особено след като отвори едно от най-шикозните заведения в София - бар Голден Неро в кв. Иван Вазов, срещу входа на Южния парк. В интервюта пред медиите бизнесменът Методиев заявява, че доходите му са основно от това заведение, но и от други дейности. Самият бар призовава от страницата си в Интернет своите потенциални клиенти: Елате сам, за да си тръгнете двама. Пилето се хвали, че клиенти на заведението са политици, хора от правителството, а и някои съдии. Барът се радва и на посещението на най-хубавите жени в София, което е в реда на нещата, като се има предвид репутацията на собственика му.
Доскоро за съществуване на връзки зад кадър между скандалния бизнесмен и Темида имаше само непреки белези - например оправдателната присъда, с която съдът дари Методиев на 16 април 2008 година. Пилето бе оправдан по обвинението за контрабанда с китайски стоки, маскирани като строителни материали, въпреки че според прокуратурата е нанесъл щети на държавата за около 168 000 лева. Но достатъчно доказателства в подкрепа на тази версия обвинението така и не успя да събере, въпреки проточилия се близо две години процес. След прочитането на присъдата наблюдаващия делото прокурор Нелчо Неделчев се скри от журналистите и техните неудобни въпроси, докато Пилето позираше пред камерите.
Срещу Николай Методиев има и следствено дело, което датира още от 1998 година. Тогава той и брат му Ивайло - Малкото пиле, са арестувани заради контрабанден внос на пилешко месо, задържано в Бургас. Според обвинението двамата внасяли ТИР-ове с бутчета от Гърция и Турция, продавали стоката у нас, а с помощта на техен митничар оформяли документи за фиктивния им износ към Русия и Украйна. Щетите от тези операции за държавата по онова време се изчисляваха на над 1 млрд. стари лева (1 млн. деноминирани лева). Малко по-късно двамата братя бяха освободени под парична гаранция. След многократни отлагания на процеса и отвод на един от съдиите на 20 декември 2005 г. състав на Бургаския районен съд оправда Николай Методиев по това обвинение. Прокуратурата не успя да намери достатъчно доказателства и в този случай.
Миналата година, макар и с късна дата, загадката къде са пропаднали така необходимите доказателства неочаквано започна да се разкрива, но по време на друго дело - срещу бившия районен прокурор Славчо Кържев. На заседание по него в края на юни миналата година се разбра, че в нощта на прословутата акция срещу Методиев през 2003 г. (когато са задържани пет ТИР-а с контрабанда) са засечени 15 есемеса между тогавашния адвокат на Пилето Таня Иванова и следователя Петьо Петров, по онова време прокурор в Софийската районна прокуратура. Това е същият Петров, който напоследък се прочу като важен за прокуратурата свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, срещу съдията Петър Сантиров и Тенчо Попов задето са предлагали подкуп. Тогава за електронните съобщения пред съда разказа в качеството си на свидетел по делото колегата на Петров, прокурор Валентин Филипов. Филипов веднага подал сигнал пред ВКП за тази нередност, но не привлякъл ничие внимание. Това според доста длъжностни лица показва, че дружбата на Пилето с магистратските кръгове има по-дълга и доста по-успешна история. Включително в нощния клуб Неро, от който Ники Пилето твърди, че са почти всичките му доходи.
Що се отнася до другите дейности, за които недоказаният в крайна сметка контрабандист Методиев говори по-горе, без да ги назовава, той вероятно има предвид консултантската дейност. Проверка на Параграф 22 в съдебните регистри показа, че на 14 декември 2009 г. подсъдимият Методиев е регистрирал фирма ВИП Стайл БГ ЕООД с предмет на дейност консултантска дейност, вътрешна и външна търговия, както и всяка друга дейност, незабранена със закон. Тази фирма е правоприемник на фирмата ЕН.ТИ.ЕЙ.ДЖИ., която пък се е занимавала с консултации по управление и стопанска дейност.
На името на Пилето се водят още четири дружества, за които в регистрите пише, че са активни: Анат ЕООД с предмет на дейност търговия на едро, Митинвист ООД (търговско посредничество с разнообразни стоки), Антъни ЕТ (за рекламна дейност). Има и една с наименование Николай Иванов Методиев с предмет на дейност отглеждане на лозови, овощни и други трайни насаждения. В нейната регистрация като професия на собственика е отбелязано, че той е земеделски производител. Основавайки се на битността си на лозар, при едно от многобройните съдебни заседания Пилето заяви, че иска съдът да му разреши да пътува в чужбина по бизнес дела. Нищо че вече беше обявил под клетва, че е безработен. Въпреки това магистратите в черни тоги му разрешиха да напуска страната, навярно впечатлени от факта, че Методиев винаги се явява стриктно на всяко заседание.
И защо да не се явява? Митничарите ги е налегнала амнезия, Голден Неро е отворен за всички, които отиват сами, но си тръгват оттам по двойки - какво да уплаши Пилето? Така че няма защо той да се притеснява и за хода на последното от делата му. Според материалите по него има да бъдат разпитани още над сто свидетели, така че то няма да приключи скоро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във