Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПЛЕВЕНСКИТЕ МЕЧТИ НА МВР-ШЕФА

Ако Шумен е пристанище на Варна, както се пее в популярната песничка, Плевен май е със сериозна заявка да се превърне не само в център на просветата, но и в нещо повече, и то с активната помощ на МВР. Повод за подобен извод е поредната инициатива на вътрешното министерство в родния град на министър Румен Петков да се проведе двудневно национално съвещание, на което да се очертаят приоритетите на ведомството за следващите две години.
От месец плевенчани буквално не могат да се разминат от международни партньори на МВР и прииждащи шефове от министерството от различен калибър. Не са минали и двадесетина дни, откакто по желание на Румен Петков неговият побратимен с Москва роден град прие участниците в Залцбургския форум, и ето че Плевен отново стана домакин на МВР-инициатива..
Както беше вече подробно оповестено, двудневната конференция на вътрешните министри от Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения стартира на 20 септември, като към срещата се присъединиха делегации на Хърватска, Сърбия и Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина.
Участниците във форума поговориха за полицейското сътрудничество и превенцията в борбата с организираната престъпност, разгледаха местните забележителности и както се полага на подобни срещи, я приключиха със шампанско. Форумът дотолкова се хареса на западните ни комшии, че те създадоха и Група на приятелите на Залцбургския форум от Западните Балкани.
Иначе инициативата бе много похвалена от комисар Франко Фратини по време на видеоконферентната връзка, която той използва, за да призове всички присъстващи да водят последователна борба с корупцията. Вашата страна положи огромни усилия за противодействието на корупцията. Още веднъж отдавам дължимото на България за това. Всички държави от Западните Балкани трябва да свършат своята работа и да осмислят примера, който дават двете нови държави членки, и да преценят как да ограничат това явление и да водят битка с корупцията както по високите етажи, така и с „малката корупция. Само ако подобрим осведомеността на обществото, ще имаме възможност да осигурим подкрепата на гражданите. Всеки ден трябва да заявяваме, че няма да толерираме корупцията, призова тогава комисар Фратини.
Само двадесет дни след похвалното слово на Фратини се оказа, че точно в сферата на осведомеността МВР издиша като спукан балон след детски празник. Работата на полицията не е правилно разбирана от обществото, изплака вътрешният министър Румен Петков пред съгражданите си. Това стана на двудневното национално съвещание на 8 и 9 октомври, на което присъстваха цялото политическо и професионално ръководство на вътрешното министерство, шефовете на национални служби и областни дирекции, ръководителите на общата и специализираната администрация във ведомството.
Ние сме звеното с 60 000 говорители пред обществото, но за съжаление в момента то има една несъвсем вярна представа за работата ни, заяви буквално Петков. И в същото време обяви, че благодарение на прилагането на стратегията Полицията в близост до обществото поръчковите убийства у нас са намалели с 3.7 на сто.
За огромно съжаление на министър Петков и този форум не мина без инцидент, който да хвърли сянка върху така хвалената от него стратегия. По-точно не толкова върху самия модел, който безспорно е прекрасен като идея, а върху прилагането му от онези 60 000 говорители, както ги нарече министърът. За провала на МВР в реализацията й Параграф 22 напоследък също писа, базирайки се и на доклад на Сметната палата по въпроса.
Иначе скандалният инцидент, набрал сила по време на съвещанието, разкрива една типична за последните години ситуация - гражданин се жалва от полицаи, които, според него, не само са го били, а дори накрая му взели и пари. Жалващият се 42-годишен шофьор на цистерна Венцислав Стоянов обвинява двама катаджии от ОДП-Плевен, че са му поискали подкуп от 50 лева и след като отказал, го набили. После бръкнали в портфейла му и взели 60 лева.
Военноокръжната прокуратура - Плевен, се самосезира за инцидента, след като той стана известен благодарение на медиите. По заповед на директора на Областна дирекция Полиция комисар Пламен Павликянов по случая е образувана и вътрешна проверка, която трябва да изясни обстоятелствата около станалото.
Отсега е ясно, че единственият възможен извод от тази проверка е, че полицаите са невинни и твърденията на шофьора не отговарят на истината. Както и да го увъртаме, две е по-голямо от едно и едва ли показанията на бития гражданин ще натежат повече от свидетелствата на двамата полицаи.
Иначе вътрешният министър скокна в защита на подчинените си още преди да излязат резултатите от разследването. Най-вероятно се касае за груба спекулация от страна на шофьора и се надявам, че след приключването на двете проверки виновната страна да получи това, което е необходимо, заяви Петков по повод инцидента с шофьора.
Дали инцидентът е груба спекулация, едва ли някога ще разберем наистина. Фактът, че случката е от 30 септември, а пък излетя в ефира тъкмо преди националното съвещание, със сигурност дава храна за съмнения в тази посока. Все пак сме в предизборна ситуация и, както се казва, един гледа сватба, друг - брадва.
Как обаче да помогнем на горкия министър в желанието му МВР да излезе в чисто бял костюм, а вентилаторът да задуха към почитателите на конспирациите? Ако действително беше само плевенската конспирация, дето се казва, да замижим и да дадем воля на съмненията си.
Какво обаче трябва да направим след почти аналогичната случка в столицата, при която невинен 19-годишен младеж бе ранен от полицай по време на проверка? Сакатлъкът стана на 9 октомври (вторник) през нощта.
Ето и какво казва пестеливичкото официално съобщение на МВР за случая: Тази нощ към 1 часа след полунощ анонимен гражданин съобщил на тел.166, че на паркинг в ж.к.Иван Вазов трима мъже крадат лек автомобил Мерцедес. По негови данни, те слезли от автомобил ВАЗ с врачанска регистрация, а единият от тях държал нещо като щанга. Незабавно към мястото бил насочен автопатрул, който действително установил двата автомобила. Полицаите отворили вратите на мерцедеса и разпоредили на тримата да излязат от колата за извършване на проверка. В този момент единият от полицаите, прибирайки оръжието си в кобура, неволно произвел изстрел със служебния си пистолет Макаров със стоп патрон. От изстрела в левия хълбок е ранен един от проверяваните - 19-годишен младеж, който е настанен в болница без опасност за живота. При направените справки е установено, че автомобилите не се издирват - мерцедесът е на един от проверяваните, а ладата - на дядото на ранения. На местопроизшествието е извършен оглед в присъствието на военен прокурор. Ще бъде назначена служебна проверка, която да изясни дали полицаят е спазил всички инструкции за боравене със зачисленото му оръжие. При констатирани нарушения ще му бъде потърсена най-строга отговорност. Случаят се разследва от Софийската военна окръжна прокуратура.
След подобен сакатлък как да не се сети човек за поредицата от инциденти с невинни граждани, причинени от умишлено или неволно действие на полицаи - както Параграф 22 вече писа, само през 2005 г. те са 74 по сметки на Сметната палата.
Е, нормално е при това положение да няма правилна чуваемост за работата на полицията, такава, каквато жадува вътрешният министър. И някак на българина му става все едно, че МВР е надежден и необходим партньор в Европейската зона за сигурност, след като в нашенската си зона не е такъв.
Народът го е казал - има си крушката опашка. Между другото това се отнася и до необяснимото наглед активно промотиране на Плевен от страната на вътрешния министър Румен Петков. Достатъчно е да надникнем в календара му - след като заведе цялото МВР-шефство там на 8 и 9-и, на 15 октомври заедно с премиера Станишев и здравния министър Гайдарски, Петков ще вземе участие в откриването на... реконструираната сграда на инфекциозната клиника на МБАЛ-Плевен.
Трескавата активност, развивана напоследък от вътрешния министър, не е толкова заради МВР. Всъщност лобирането на Петков, освен с предизборна, е и със съвсем друга цел - неофициалната информация сочи, че Плевен ще става център на Северозападния район според новото разделение в държавата ни. За това се очаква в най-скоро време и решение на Министерския съвет.
Е, каква крушка само, а?

Facebook logo
Бъдете с нас и във