Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пловдивски музиканти от ищци станаха обвиняеми (30 бр.)!!!!!!!!

Когато през лятото на 2004 г. пловдивската опера тръгва на голямо турне в Европа, музикантите едва ли са предполагали в какъв капан ще попаднат, след като стихнат аплодисментите на възторжената публика в Австрия, Германия и Италия. След като се връщат в родината оркестрантите получават съвсем малка част от очакваните хонорари, а тогавашния директор на Оперно-филхармоничното дружество Борислав Иванов обяснява, че австрийската мениджърка Лорета Браске не била изпълнила някои клаузи от договора, затова и той не можел да им се издължи. Това принудило 66-ма оркестранти да потърсят правата си в съда, но преди това сключили договор за правна защита с адвокат Елена Сиракова.
Сега, 5 години по-късно, след спечелено дело на първа инстанция музикантите се жалват от адвокатката си, а тя е завела срещу всеки от тях поотделно искови дела. До неприятната ситуация между защитник и довереници се стига, след като отношенията им се обтягат заради неразбирателство за дължимите от музикантите пари за извършените от Сиракова правни услуги. Според първоначалната договорка всеки от оркестрантите трябвало да плати по 40 лева. В официалния договор, където са вписани имената на всеки от ищците обаче се оказало, че сумите са коригирани на 240 лева. Юристката обяснила, че останалите 200 лева ще си ги вземе от Оперно-филхармоничното дружество (ОФД). Така двете страни сключили споразумение с уговорката издължаването да стане след като музикантите получат хонорарите си.
В началото искът бил оформен като колективен, после според изискването на съда били заведени отделни дела за всеки един от случаите. После Районният съд постановява решение в полза на ощетените музиканти, а ОФД е осъдено да плати дължимите командировъчни - по около 1500 евро на човек без лихвите. В решението на магистратите обаче изрично се посочва, че според Закона за закрила и развитие на културата, Министерството на културата, от чийто бюджет се издържа дружеството, не отговаря за изпълнението на неговите задължения по индивидуални трудово правни отношения. Това кара адвокатката да обжалва решението пред окръжния съд, за което иска от клиентите си още по 240 лева. Само някои от тях се съгласяват да платят и се подписват, оказва се обаче, че някой е положил подписи и срещу имената и на несъгласните.
И втората инстанция - Окръжният съд не признава вина на Министерството на културата и така някои от делата стигат до Върховния съд. Сега част от музикантите твърдят, че всъщност много от тях не са делегирали права на Елена Сиракова да ги представлява, а тя си е позволила да изготви писмена защита, за която им искала още по 350 лева.
И така през януари тази година се оказва, че нито музикантите са си получили парите от турнето, нито адвокатката си е взела хонорарите, които те и дължат, задето ги е защитавала в съда. Сиракова завежда искови дела срещу всеки с обяснението, че след по-малко от година изтича давностният срок, след който нямало да може да си потърси парите по съдебен ред. Наскоро музикантите пък са внесли жалба до Адвокатската колегия, защото според тях Елена Сиракова е нарушила Етичния кодекс на адвоката. Оказва се, че всеки един от тях трябва да плати на юристката по около 1000 лева.
Докато се разбере кой крив, кой прав в този срамен конфликт стана ясно, че друга група от същия оркестър е по напред с материала. 35 музиканти, завели колективен иск заради същия проблем, но с помощта на други двама адвокати. Между тях не е имало никакви проблеми. И това дело е спечелено, като на всеки от музикантите е присъдена сумата от близо 1 300 евро. Хонорарите на юристите също ще бъдат платени от бюджета на Оперно-филхармоничното дружество за 2 010 година. Оказва се, че още преди няколко месеца от Министерството на културата е било получено официално писмо, че задълженията ще бъдат изчистени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във