Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПО-ДОБРЕ В СОТ ОТКОЛКОТО В ДЪРЖАВНАТА СОД

Ситуацията в България значително се е подобрила през последното десетилетие и частният охранителен сектор е може би най-развит в региона. Първоначално секторът е тясно свързан с организираната престъпност, но серия наредби, приети от българското правителство през последните осем години значително намалява влиянието на организираната престъпност и стимулира професионализма в сектора... Докладът препоръчва на полицията да не продължава директно да се конкурира с частните фирми, на регулаторните органи по-активно да разследват оплаквания срещу сектора и на парламента да засили своя контрол.
Този цитат от доклад на тема Огнестрелните оръжия и частните охранителни компании в Югоизточна Европа, публикуван в ИНТЕРНЕТ-сайта на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в средата на септември 2005 г. най-точно и ясно описва качеството на работа в този бранш от създаването му до наши дни.
Още тогава обаче охранителният бизнес се оказа пренаситен. По това време са регистрирани около 1200 частни фирми с персонал от над 130 000 служители. А това означава четири пъти и половина повече от числения състав на МВР. Точно този факт като че ли доведе до един изключително интересен случай. Фактът, че тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов беше повече познат като собственик на охранителна фирма ИПОН, пазила Тодор Живковия гръб, а настоящият зам.- министър на вътрешните работи Камен Пенков блестеше като собственик на друга подобна фирма - Скорпио сам по себе се показа розовото бъдеще на този сектор.
По този начин станахме свидетели на рядко срещан... абсурд. Докато в наведените в дълбок поклон към вътрешното министерство бълваха реклами на специализираното звено към МВР СОД (Сигнално охранителна дейност), бъдещите МВР-ръководители вече печелеха пари на частно и въобще не се притесняваха да го признават.
Нищо чудно, тъй като за няколко години частният охранителен бизнес цъфна и върза, както се казва по друг повод. Въпреки постоянните упреци към качеството им на работа. А безспорна заслуга за това има СОТ 161, която през последните две години се утвърди като най-голямата фирма в бранша. Това няма как да не стане ясно след като човек прочете част от показателите й:
- първата частна фирма за централизирана охрана на обекти по радиоканал, осъществявана с дежурен център и въоръжени автопатрули;
- над 29 000 обекта, охранявани в столицата, общо 33 000 в цялата страна и 3200 служители;
- модерен автопарк (служителите патрулират с БМВ, Фолксваген Голф 5 и джипове Дайхацу Териос), с който придвижването е бързо и може да се разчита, че при задействане на аларма най-близкият екип ще пристигне до 5 минути (стига да няма зверски задръствания, естествено);
- бронирани автомобили, оборудвани с радиостанции и GPS устройства за контрол на маршрута. Движението им се следи от оперативния дежурен център, свързан и с полицията;
- предлага Персонална и ВИП охрана, охрана на инкасо и трезори, както и на спортни състезания, концерти и други специализирани мероприятия.
- преди да започнат работа във Физическа охрана служителите преминават през правна подготовка, тренировки по бойни спортове и стрелба;
Малко след създаването си през януари 1994 г. СОТ 161 внедрява за първи път в България първата радиосистема за охрана в страната (произведена от кипърската фирма KP electronics), първите адресируеми алармени системи на ADE-Великобритания, както и първите мощни цифрови многозонови централи Galaxy на шотландската фирма Microtech security.
Заради тези характеристики частната фирма е предпочетена да охранява обекти като: Народно събрание; Министерство на здравеопазването; Сметна палата и печатницата на БНБ. Клиенти на СОТ 161 са и редица банки, между които Българска Пощенска банка, Стопанска Инвестиционна банка, Обединена Българска банка, Булбанк, Първа Източна Международна банка, Централна кооперативна банка.
Затова е по-добре да работиш в частната СОТ, отколкото в държавната СОД, шегуват се ченгета. И май не са далеч от истината...

Facebook logo
Бъдете с нас и във