Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПО ДВАМА НА СТОЛ, ПО ЧЕТИРИМА НА КОМПЮТЪР!

Може ли някой да си представи как близо 80 души работят в две стаи от по 15-20 квадратни метра? Как е възможно 36-има съдии едновременно да пишат делата си на... осем служебни компютъра? И как десетина магистрати редовно четат делата си по двама на стол, а останалите анализират документите в единственото свободно място - коридора пред споменатите две стаи, който те вече наричат помежду си Разширената вена?
Това са журналистически измишльотини, би отговорил всеки, който искрено вярва, че на 1 януари 2007 г. наистина е започнал европейският век на България.
Това е голата и неподправена истина, категорично ще заяви всеки, който от 1 март насам, когато отвориха врати новите 28 административни съдилища, поне веднъж е видял с очите си в какви условия са принудени да работят магистратите.
Оказа се, че днес, точно година след приемането на първия Административно-процесуален кодекс в историята на България (29 март 2006 г.), държавата (в лицето на Министерския съвет и областните управители) не е намерила нито една сграда, която дори бегло да се вписва в понятието съдебна палата и която да е предоставила за нуждите на някое административно съдилище.
А най-лошото е, че понеже магистратите нямат право да стачкуват и да организират дори символични протестни шествия, държавата (в лицето на правителството и губернаторите) сякаш завинаги забрави, че е длъжна да осигури на магистратите нормални условия на работа. Пък били те и по българските стандарти...
Поне засега, като най-трагично се очертава положението на Софийския административен съд, откъдето Параграф 22 получи статистическите данни, споменати в началото. В момента 36-имата съдии, 39-имата съдебни служители и техният председател Лозан Панов са принудени да се вместят не в дядовата ръкавичка, а само в палеца й. И в част от показалеца, разбира се, защото за нуждите на Софийския административен съд е отпуснато и... едно стайче на сутерена.

Фокус-мокус
В столичния храм на Темида има две стаи, чиито врати са декорирани с лъскави месингови табелки Софийски градски съд - младши съдии. Зад тези врати обаче младши са само надеждите, че все някога положението ще се оправи. Защото в двете помещения, предоставени от шефа на Софийския градски съд Светлин Михайлов, е разположен новосъздаденият Софийски административен съд, чийто статистически опис би трябвало да изглежда така: Магистрати - 36 броя. Съдебни служители - 39 броя. Пресаташе - 1 (един) брой. Председател - 1 (един) брой. И още: Обща площ - 40 квадратни метра (в т. ч. - два кабинета, сутеренна стая и регистратура), персонални компютри - 8 броя, маси - 5 броя, шкафове стенни - 3 броя и т. н.
За съжаление, миналото лято, когато Висшият съдебен съвет обяви конкурса за административни съдии, никой нямаше представа, че държавата няма да изпълни задълженията си по закон и няма да предостави на 28-те административни съдилища нито една самостоятелна сграда. В противен случай в обявата със сигурност щяха да бъдат добавени поне още четири допълнителни изисквания към участниците в престижната надпревара.
Да са с физиката на състезателка по художествена гимнастика и да притежават ловкостта на дългогодишни сервитьори на туристически кораб, за да могат да се разминават така, че да не разпиляват делата, които носят.
Да не страдат от високо кръвно и от заболявания на костната система, защото прекарват доста голяма част от работния си ден прави, а това крие опасност от отичане на крайниците, тромбофлебит и коксартрозни заболявания.
Да разполагат с личен компютър и самостоятелно помещение за работа вкъщи, тъй като са принудени да се трудят на две смени и (въпреки забраните) са принудени да четат и пишат по-голяма част от делата си в домашни условия.
Да четат едновременно по три документа. Свръхестествена способност, която в случая е изключително необходима, защото много често те анализират делата си на крак, използвайки за маса тесните первази на прозорците в Съдебната палата. И, ако обладават споменатите възможности, работата им наистина ще върви спорно: първият документ в лявата ръка, вторият - на перваза, а третият - в дясната ръка. И понеже в християнския свят се чете от ляво на дясно, за усвояване на цялото съдържание е необходимо само едно завъртане на главата...
Ала бала
За да не се чувстват по-горе от магистратите, деловодителките в Софийския административен съд са принудени да работят в още по-мизерни условия. Тяхното царство се намира в единия ъгъл на приземното помещение, в което е разположен архивът на Софийския районен съд. За щастие на жените обаче те разполагат с две неща, които за магистратите все още са недостижима мечта. Най-напред те могат да оставят днешната си работа не само за утре или вдругиден, но и за... следващата седмица. И второ, винаги когато за седем-осем от тях няма свободни столове, излишните могат да излязат в симпатичното задно дворче на Съдебната палата и там, на чист въздух, да изчакат седящите си колежки да се изморят, за да заемат местата им.
Колкото до регистратурата на Софийския административен съд (САдС), като че ли засега тя се е разпростряла най-нашироко: в помещението до централния вход на Съдебната палата, което по принцип е отделено за информационната служба на всички съдебни звена в столичния храм на Темида. Но, понеже създаването на такава служба все още не е дори сред далечните приоритети на Висшия съдебен съвет и на правосъдното министерство, преди около месец председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и домакин на Съдебната палата - Иван Григоров, предоставя въпросното помещение за нуждите на САдС. Плюс съдебна зала № 20, в която административните магистрати да гледат делата си.
Право седи, но трябва да съди
На 15 февруари, веднага след като административните съдии полагат клетва, председателят на САдС Лозан Панов свиква общо събрание. На него той обяснява на колегите си, че засега в съда ще има две отделения, а техните ръководители ще бъдат избрани чрез тайно гласуване от самите магистрати.
Шеф на Първо отделение става Милена Славейкова, по статут тя и колегите й поемат всички дела, свързани с принудителните административни мерки по Закона за българските документи за самоличност и Закона за чужденците в България, съответно - отнемане на международни паспорти на български граждани и експулсиране на чуждестранни граждани. Плюс делата за предоставяне на политическо и икономическо убежище в България, данъчните дела в София и всички спорове за компетентност между административните органи.
За шеф на Второ отделение е избрана Десислава Корнезова, дъщеря на заместник-председателя на Народното събрание Любен Корнезов и безспорен победител в конкурса за административни съдии. Тяхната съдба пък им отрежда да гледат... още по-неприятни и тежки дела. Като се започне с жалбите и сигналите по Закона за устройство на територията (срещу незаконното строителство, архитектурните и градоустройствените планове, отчуждаването на земи и т.н.). Мине се през жалбите по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и по Законите за държавната и общинската собственост. И се стигне до всички жалби срещу уволнения, подадени по Закона за държавния служител и Закона за МВР. Плюс, разбира се, всички административни дела, образувани срещу заповедите на столичния градоначалник и неговите районни наместници.
Омагьосаният кръг на символиката
За да посрещне бъдещето в пълна бойна готовност, веднага след избирането на шефовете на двете отделения (15 март), председателят на Софийския административен съд Лозан Панов разпределя подчинените си в 13 касационни и 36 първоинстанционни състава. След това той, Милена Славейкова и Десислава Корнезова разработват графиците на съдебните заседания. А накрая тримата се разбират с колегите си, че тази година съдът няма да излиза в лятна ваканция (от 15 юли до 1 септември): за първите десет работни дни от официалното летоброене на САдС (т.е. от 1 до 14 март) са образувани общо 340 дела, а на хоризонта се задават още... няколко хиляди.
Поради липса на място първото официално заседание в Софийския административен съд е насрочено за 16 април, когато личен пример ще дадат председателят на съда Лозан Панов и ръководителката на първо отделение Милена Славейкова. За един работен ден двамата ще трябва да отметнат точно... 100 дела и сигурно ще го направят.
За съжаление обаче в залата едва ли ще се появи някой по-високопоставен емисар на премиера Сергей Станишев, който с очите си да види как от руините на държавническото безхаберие ще се излюпи и орелът на българското административно правосъдие.
И тази липса никак няма да е случайна, защото точно на 16 април, депутатите от управляващото мнозинство и министрите на Сергей Станишев почти през цялото денонощие ще бъдат заети с друго. От зори до здрач те ще поздравяват слугите на Темида по случай Деня на конституцията и Деня на юриста. А от здрач до зори ще вдигат тостове във възхвала на съвременното българско правосъдие. Което, съвсем естествено, те са създали с идването си на власт през лятото на 2005 г. и с приемането на първия Административно-процесуален кодекс в хилядолетната история на България.
Хвала!

Ралица Петрова

ТПС-1
Докато листовете от календара на Софийския административен съд падат един по един, делата се трупат със скоростта на таксиметров апарат с турбо: днес 20, утре 30, а вдругиден - 40 дела. Без някой да го интересува, че жизненото пространство на 80-те магистрати и съдебни служители в САдС става все по-малко, а вените на магистратите и съдебните служители - все по-разширени.

U/параграф/фото/брой - САдС-1, САдС-2 и САдС-3

ТПС-2

Бъдещето на Софийския административен съд е в ръцете на коалиционните партньори Сергей Станишев и Ахмед Доган. В момента в столицата има една прекрасна многоетажна сграда, в която от известно време насам работят една шепа хора. Става дума за бившия Център по хигиена на бул. Димитър Несторов, за който точат зъби едновременно двама министри: любимецът на Доган - шефът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, и любимецът на Станишев - шефът на здравеопазването Радослав Гайдарски.
Доколкото Параграф 22 успя да разбере, на правосъдния министър Георги Петканов му е все едно коя от опразнените къщи ще трябва да ремонтира за нуждите на Софийския административен съд - Министерството на околната среда (на площад Славейков) или на Министерството на здравеопазването (на площад Света Неделя).
Така че... търпението му е майката. Все някой ден всички ще научим в полза на кой от двамата министри е сработил коалиционният инстинкт на Станишев и Доган и кое от двете ведомства ще даде пищен прием за новата си обител. След което ще трябва да почерпи и шефът на САдС Лозан Панов, стига премиерът Станишев да не реши, че отново има нещо по-важно от съдебната реформа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във