Параграф22 Weekly

§22 Анализи

По едно последно за...отрезвителите?

Още едно питие, моля! - с тези думи току-що събудилият се пиян мъж се обръща към жената в бяло наблизо. Малко по-късно се освестява без бира и без шкембе чорба. Осъзнава, че не е на маса в кварталната кръчма, а лежи върху единично легло, застопорено с винтове за пода. От прозорците, декорирани с масивни железни решетки, се процежда светлина. В разконцентриран поглед на махмурлията миражът с очертания на келнерка се стопява във въздуха, а жената в бяло се оказва строга санитарка.
Къде се намирам? - е най-честият въпрос на настанените обитатели (или обитателки) на отрезвителя, отправен към фелдшера или към някой от дежурните служители в мястото за отрезвяване в София на ул. Деспот Слав 19, намиращо се в иначе престижния квартал Павлово.
В началото на този месец се появи информация, според която експерти във вътрешното министерство предлагат местата за отрезвяване в родината да бъдат закрити. В България са останали пет такива центъра - в София, в Пловдив, в Бургас, във Варна и Стара Загора. Те са създадени преди петдесет години, когато такива домове и имало във всички областни градове. Очевидно контролът върху склонната към запои част от нацията навремето е бил много по-строг, отколкото е сега. Последният отрезвител, който хлопна кепенци по предложение на тамошния шеф на полицията, е този в Перник. Оказа се обаче, че май са прибързали...
Сега се разбира, че това е било грешка и, доколкото знам, отрезвителят в Перник отново е започнал да функционира, но само вечер. Това сподели пред Параграф 22 Иван Деянов, началник група Отрезвителна към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Личният състав на центъра е от 30 души, които работят денонощно на смени. Това са санитари, фелдшери, униформени полицаи, шофьори. Служителите имат договори с вътрешното ведомство, но издръжката на самия отрезвител се плаща от бюджета на общината.
За 2010 г. Министерството на финансите е отпуснало 100 000 лв. за поддръжка на материалната база на този тип заведения в страната. Присъствието на медицинските лица тук е задължително, тъй като най-често наквасените клиенти на заведението биват откривани в т. нар. безпомощно състояние - на някоя спирка, в очакване на отдавна заминалия последен трамвай или автобус, или на други места. В такива случаи обикновено някой трезв гражданин подава сигнал до Спешна помощ. Освен линейката на място задължително идва и полицейска патрулка.
Дежурният фелдшер преглежда изпадналия в безпомощно състояние човек. По негова преценка го откарват директно в отрезвителя или първоначално го настаняват в токсикологията на Пирогов или във ВМА. После го извозват до изолатора на МВР. В други случаи в отрезвителя се обаждат от различни клиники да дойдат да приберат някой с алкохолно натравяне, който вече е обработен.
Принципът е следният - ако пациентът може да говори, но не може да се движи на собствен ход, тогава е за отрезвителя, обясни Деянов. Медикът преценява ситуацията в зависимост от това, дали са установени видими белези и наранявания. Екипът, който отива на място, включва фелдшер и шофьор. Тандемът се придвижва със специално пригоден за целта микробус, подобен на линейките на Бърза помощ. В центъра има два такива автомобила.
Работещи в отрезвителя разказаха, че напоследък ги посещават много бездомници, клошари и все повече се увеличават гастрольорите от провинцията. Някои от тях споделяли, че си купуват шишенца с чист спирт от аптеката. Най-малката опаковка струвала 50 стотинки. Та ако се изпият три шишенца по петдесет стотинки наведнъж, ефектът от алкохола бил по дълготраен. Характерното за повечето такива посетители на заведенията е, че нямат пари. Как тогава успяват да платят таксата от 35 лв., колкото струва престоят, който обикновено продължава между осем и девет часа?!
Ако лицето не плати, пускаме писмо до данъчната служба по местоживеенето му и когато отиде да си плати налозите, плаща и за престоя си при нас, обясниха от столичния изтрезвител. Клошарите и бездомниците, естествено, не плащат данъци, така че на практика таксата за тях е несъбираема. Има обаче и прилично облечени хора, които униформените намират в безпомощно състояние.
Никой не си тръгва оттук неидентифициран, категоричен е шефът на центъра. За всеки временен обитател се изготвя картон, в който се вписва точно кога е дошъл и кога си е тръгнал. Домът разполага с картотека, подобна на тази в градската библиотека, която се поддържа от 1969 г., когато е открито заведението.
Данните в нея сочат, че през миналата година в този своеобразен хотел са отседнали 690 души, от които 596 мъже и 94 жени - или приблизително всеки седми посетител е бил от нежния пол. От началото на тази година до 17 април общежитието е било посетено от 190 мъже и 27 жени. Хората без документи се подлагат на по-стриктна проверка, защото нерядко се оказва, че някои от тях, обикновено от провинцията, са обявени за издирване. В такъв случай идентифицираният престъпник заминава за следствения арест.
Доскоро на обитателите на отрезвителите се полагаше и дневен порцион, но с промени в наредбата за тези заведения тази екстра отпадна, а с нея и изискването подобни места да разполагат с помещения за хранене. Новите правила са одобрени от министрите на вътрешните работи и на здравеопазването.
В началото на този месец в медиите се появиха съобщения, че експерти предлагат отрезвителите, като описаното по-горе, да бъдат закрити. Тези намерения будят, меко казано недоумение на фона на данните за засилващото се алкохолизиране на нацията. Привържениците на тази идея изтъкват, че едва ли не само у нас и в Русия имало подобни заведения и те били някаква отживелица. Според тях хората, изпаднали в неадекватно състояние под въздействие на алкохол или на упойващи вещества, трябва да бъдат настаняване в болници, а когато нарушават обществения ред - да бъдат пращани в ареста за 24 часа. Вътрешният министър Цветан Цветанов и заместниците му са се запознали с това становище на експертите в края на миналата година. Засега ръководството на МВР не е оповестило решението си.
Вестта за предстоящо закриване на отрезвителите срещна яростна съпротива сред лекарите токсиколози. Доц. Анета Хубенова, завеждащ Клиниката по токсикология в Пирогов заяви пред Параграф 22, че е изпратила свое становище до Министерството на вътрешните работи с мнение в никакъв случай да не се закриват центровете за отрезвяване.
Моето мнение е, че трябва да се запазят, тъй като огромният брой пациенти с алкохолни интоксикации ще задръстят както нашата клиника, така и клиниката във Военномедицинска академия. Мисля, че един голям град като София трябва да има подобно заведение, заяви д-р Хубенова.
Тя илюстрира тезата си със съвсем пресен пример от практиката. Пиян пациент избягал от клиниката, след като му били направени скъпоструващи изследвания, и така и не са разбрало кой ще плати за тях. Според нея, ако пациентът е под опеката на отрезвителя, по-лесно може да му се хване краят и да се изиска от него да поеме разноските по-скъпо струващото лечение. Към мнението на доцент Хубенова се присъединява професор Камен Канев, началник на Клиника по токсикология и алергология към ВМА, където също постъпват много лица с алкохолни натравяния и там също ще бъдат затруднени с пияни пациенти. Сега остава да видим кой ще надделее в битката за запазването на отрезвителите. Дано да надделее... трезвият разум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във