Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПО ГРАНИЦАТА СРАМЕН БИЗНЕС НЯМА. НАШИ И ВАШИ - СЪЩО!

Седем месеца преди публичната екзекуция на Орце Коруновски в Югозападна България се разиграва любопитна история. На 19 февруари 2002 г. инж. Йордан Чипев - лидер на Българска Евролевица в Кюстендил, е спрян на македонския ГКПП-Деве баир на път за Скопие. В багажника на колата му са открити цяло тесте празни български регистрационни талони, зелени карти и фалшиви талони за гражданска отговорност. Плюс един сноп с български автомобилни регистрационни табели, няколко печата на българския ГКПП-Гюешево и на македонския ГКПП-Деве баир, както и дискета с описанието на дежурните смени, които обслужват българо-македонски канал за износ на коли.
Според осведомени, Йордан Чипев е арестуван веднага, откаран е в Скопие и в продължение на три дни остава затворен в секретна квартира на македонските служби. Освобождаването му под гаранция е уредено (срещу 30 000 долара) от друг виден кюстендилски бизнесмен и общински съветник - Петър Макенджиев, който от години поддържа стабилни бизнес контакти и лични приятелства в Македония.
(Между другото по същото време Петър Макенджиев-Макената е разследван за отвличане, а негов зет е известният кюстендилски бандит и висаджия Светослав Иванов-Голямата Мърла, разстрелян на 28 август 2003 година.)
Тази информация обаче остава непроверена по официален път, защото в България никой не обръща внимание дори на срамежливите публикации, че по случая с Чипев в Македония е образувано следствено дело.
На 23 февруари 2002 г., веднага след освобождаването му, Йордан Чипев се озовава в София, за да обясни подробностите около инцидента на Александър Томов. Лидерът на Българската Евролевица обаче явно не вниква в драмата на кюстендилския си наместник, защото малко по-късно Йордан Чипев просто... изчезва от кюстендилския политически небосклон.
За сметка на това обаче на бял свят се появява информация, която хем разбива твърдението на шефа на РДВР-Варна - ген. Веселин Петров, че Орце Коруновски не е имал бизнес в България, хем доказва твърдението на добре осведомените източници, че македонецът е въртял бизнес с трафик на крадени коли.
Според информационната система Дакси, Орце Коруновски е участвал в две български търговски дружества - Корунд ООД и Зоран Трейд ООД, което в случая не представлява интерес
Корунд ООД, е регистрирано от Кюстендилския окръжен съд на 5 февруари 1997 г. (ф. д. № 65/1997) със седалище гр. Кюстендил, ул. Търговска № 13. В това дружество Коруновски държи 33.333% от дяловете и е записан в документите с югославски паспорт № 0106964 (в регистрацията на Зоран Трейд Коруновски участва с македонски документ за самоличност). Останалите 66.666% от дяловете са разделени поравно между Никола Велевски и Владо Милошев, които също са с югославски документи за самоличност.
Официално фирмата трябва да се занимава с внос, износ, търговия и лизингова дейност. Според кюстендилски юристи обаче става дума за куха структура, която трябва да обслужва част от българо-македонския трафик на крадени коли. През април 1997 г. ООД-то е ликвидирано по искане на Кюстендилската окръжна прокуратура заради неспазване на законовото изискване капиталът на дружеството да бъде увеличен на 500 000 стари лева. Факт, който не променя две обстоятелства. Първо - в документите за регистрирането на Корунд като протоколист на учредителната среща е записан инж. Йордан Чипев. И второ - седалището на ООД-то е в... офиса на Йордан Чипев, което се намира на ул. Търговска № 13 в Кюстендил.
Приближени на Чипев твърдят, че познанството му с разстреляния македонец датира от началото на 90-те години на миналия век, когато Орце Коруновски е дясна ръка на известния сръбски мафиот Желко Ражнятович-Аркан в незаконния трафик (към Сърбия и Македония) по време на югоембаргото - на петрол, на оръжие, наркотици и проститутки. Според публикации в македонски и хърватски медии в края от 2002 г. датира и приятелството между Орце Коруновски и бившия министър на вътрешните работи на Македония Любе Божковски.
След свалянето на югоембаргото през 1996 г. Орце Коруновски се установява в погранична Македония, отваряйки кафани и публични домове. Точно по това време българските спецслужби засичат по оперативен път, че Йордан Чипев все по-често играе ролята на връзка между български и македонски бизнесмени с общи интереси. Нито една от разработките обаче не вижда бял свят, въпреки че в тях има достатъчно данни, че дуетът Орце Коруновски - Йордан Чипев се занимава с легализиране на крадени леки коли в Сърбия и Македония. Според българското законодателство всеки чужденец може да притежава автомобил с наши регистрационни номера и да го управлява зад граница, ако има регистрирана фирма в България.
На 16 януари 2000 г. Желко Ражнятович-Аркан е разстрелян в ресторанта на белградски хотел Интернационал. Останалият без покровител Коруновски започва да си търси нов гръб и за кратко се озовава дори сред... телохранителите на македонския президент Любчо Георгиевски.
През следващата година-година и половина името на Орце Коруновски се оказва замесено не само в няколко скандала с трафик на дрога, крадени коли, рекет и незаконен хазарт, ами и... в масов побой пред хотел Панорама в Скопие (през ранната пролет на 2002 г.), свързан със собствеността върху няколко български проститутки.
Малко по-късно - на 3 април, срещу Орце Коруновски е извършен неуспешен опит за атентат (по пътя между Скопие и ГКПП-Гюешево), който го принуждава да завие към Австрия. Около четири месеца по-късно - в средата август 2002 Коруновски все пак пристига в България, за да остане тук завинаги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във