Параграф22 Weekly

§22 Анализи

По жицата

В разгара на реформите в сектор Сигурност кражба на кабел срина комуникациите на ДАНС . Крадците отворили по тъмно няколко шахти и намотали десетки метри цветен метал. Шефовете на ДАНС заявиха, че комуникационните им трасета са подсигурени и връзките не са нарушени. Но все пак техни хора надничаха в шахтите, които били извън охраняемата от структури на агенцията зона.


Дали става въпрос за хайдуклук, или за атака срещу родното ФБР , никой не казва. В полза на първата хипотеза има достатъчно доводи. Всички знаем кои са царете на жицата в България. Те и в огъня влизат (доста от тях буквално изгоряха), за да превърнат готовия продукт във вторична суровина. За две десетилетия пазарна икономика отмъкнаха кабели (у нас и в чужбина), с които може да бъде оплетено цялото земно кълбо.


Втората хипотеза също е изкусителна, но все пак издиша. Комуникации като тези на ФБР, ЦРУ и Пентагона редовно са обект на хакерски атаки, а тази срещу ДАНС е на ниво кабели. Дали защото българските хакери, които имат добра репутация, са настроени патриотично? Или пък просто нямат интерес към тайните на структура, в която скандалите са по-видими от резултатите?


За любителите на конспиративните теории има и подхипотеза. Кражбата е станала в подземията на секретно поделение между Иваняне и Банкя. А от Банкя е българският министър-председател, чието внимание сега е приковано едновременно към Шенген и към предстоящия доклад на Брюксел...


Излиза, че докато агенцията бди над националната сигурност, гражданството трябва да бди над кабелите на агенцията. А за сигурността на българските граждани ще трябва да разчитаме на ФБР , ЦРУ и Пентагона!

Facebook logo
Бъдете с нас и във