Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПО НАШЕНСКИ!

Напоследък нещо не ни върви с англичаните. Доскоро ги гнетеше мисълта, че след приемането ни в ЕС милиони българи и румънци с лодки еднодръвки ще атакуват Острова и ще изядат хляба и ушите на местните. Предчувствието им за очертаващ се апокалипсис бе подсилено и от медийните изяви на нашенския ромски колорит Цар Киро. В интервю за британско издание той направо заяви, че българската корупция и престъпност ще залее Англия, когато волни се юрнем из Европата.
Едва позатихнала шумотевицата, и ето че информационният сайт www.blackbritain.co.uk написа, че в България бият негрите. Чернокожата англичанка Айша Бингман се оплакала, че по време на почивката й по Черноморието е била обект на расистки обиди от страна на българин.
С казуса била запозната баронеса Сара Лъдфорд, депутат в Европейския парламент и радетел за човешки права. Според нея за случая трябва да бъде информирана Европейската комисия и да се поиска обяснение от правителството ни. В подкрепа на тезата си, че в действителност България е родината на Чичотомовата колиба, тя посочила съдбата на нашенските роми. Продължават да се получават съобщения за ужасяващ расизъм, за мургавите ни сънародници се говори по най-отвратителния и дискриминационен начин и дори има случаи на насилие, заявява баронесата.
Права е, има дискриминация. Чат-пат някой професор изяде дървото, щото се е изказал расистки. Или пък полицаи неделикатно разтурят тиха ромска веселба. Или коравосърдечни инкасатори искат да смъкват ромски кожи заради някакви си дългове.
Права е баронесата - трябва да се иска обяснение от българското правителство. Например къде потъват парите от еврофондовете, предназначени за ромите? Къде са стратегиите и програмите за интеграцията им? Докога държавата и политиците ще мерят ромския въпрос с двоен аршин и ще палят предизборни скари за безплатни кебапчета?
Е, как при това положение да ни върви с англичаните?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във