Параграф22 Weekly

§22 Анализи

По нашенски срещу измамите с пари от ЕС

Трескава медийна активност, но върху стари лаври, развива напоследък дирекцията в МВР за координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС). В сряда (16 януари) шефката на дирекцията комисар Соня Клисарска повтори в националния ефир (кой знае защо) известни вече факти и статистика за работата на повереното й звено. Клисарска разкри, че старият партньор на АФКОС - Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), в момента води 42 разследвания, свързани с България. Двайсет и две от тях са в областта на финансирането на земеделието, 19 са в структурните и кохезионния фонд, 19 са в областта на рибарството, уточни комисар Клисарска. Освен това в момента експертите на АФКОС работят съвместно с ОЛАФ по 43 случая, свързани с контрабандата с цигари, с производство на фалшиви папироси и цигарени продукти и с разпространението им и търговията с тях.


Точно преди три месеца, в края на октомври миналата година, шефката на АФКОС съобщи същите данни, но в присъствието на говорителя на ОЛАФ Йохан Уолт. Тогава Клисарска обясни, че дирекцията й води шест административни разследвания, пет от които на базата на сигнали и още едно по искане на ОЛАФ за проект на община Бургас по Оперативна програма Административен капацитет.


Та от октомври 2012 г. шефката на АФКОС повтаря като мантра, че най-честите нарушения у нас са свързани с обществените поръчки и с тяхното провеждане, но без да даде ясна представа как дирекцията се бори с тях. През октомври тя само посочи, че в 18 на сто от случаите в периода 2007-2011 г. се е стигнало до досъдебни процедури.


От казаното от нея в сряда (16 януари) се вижда, че за изминалото време АФКОС не е помръднала и на йота от откритието, че на първо място (59% от нарушенията) са обществените поръчки. Стар е и изводът, че тези нарушения са свързани с дискриминационни условия при обявяване на поръчките, неоснователно отстраняване на участници, нарушаване на правилата за прозрачност и публичност.


Очевидно в дирекцията се занимават основно със статистика, вместо с вмененото им с промени в Закона за МВР административно разследване на нарушенията. Това допълнение бе регламентирано точно преди шест месеца, като за това време са образувани цифром и словом 6 (шест) административни разследвания - пет по инициатива на АФКОС и едно на ОЛАФ.


Освен че изоставаме в разследванията на престъпления в областта на обществените поръчки, няма никакво движение и в работата по престъпленията, свързани с нарушаване на правилата на финансиране при оперативните програми, с неправилното изразходване на усвоени европейски средства. От есента на миналата година досега АФКОС се е задоволила само с констатацията, че тази група нарушения представлява около 21% от общия брой. Третият тип нередности, по които трябва да работи дирекцията, е използването на документи с невярно съдържание и на фалшиви документи при кандидатстване за финансиране по европейските програми.


Какво вършат в дирекцията, един господ знае. Факт е обаче, че размятат остарялата вече статистика като прясна, само и само да се чуе, че се работи. Но става за смях, след като в рамките на три месеца два пъти шефката й огласява едни и същи данни за дейността си.


Иначе поле за работа има, и то доста широко. В първата седмица на декември миналата година за АФКОС беше отворен още един фронт. По време на посещението си в Брюксел вътрешният министър Цветан Цветанов се договори с генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер съвместни екипи от български полицаи и представители на ОЛАФ да се заемат сериозно с ДДС измамите, които са сред големите проблеми в ЕС. Тогава двамата изразиха мнение, че престъпленията, свързани с данъка, ощетяват не само бюджетите на страните членки, но и общоевропейския портфейл и обсъдиха конкретни административни разследвания, възложени със заповед на АФКОС - МВР.


Няма напредък и в реализацията на тази идея. Единствената новина от дирекцията, която също е написана в бъдеще време, е, че се очаква до месец да бъдат сформирани съвместни екипи между ОЛАФ и АФКОС за координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС. Екипите ще работят по случаи със значителен обем на средствата, в които участват физически и юридически лица от други страни членки на ЕС, включително и трети страни.


Все още се очаква и резултат от сигнала до ОЛАФ, изпратен от евродепутата от Синята коалиция Светослав Малинов и Атанас Атанасов от ДСБ. Той засяга скандала с храните за бедни, раздавани по европейска програма за крайно нуждаещи се. Както е известно, той избухна в началото на ноември 2012-а. В сигнала по този повод са описани корупционни схеми, по които фирмата, доставила разваления боб, печели поръчки на земеделското министерство и на ДФ Земеделие, включително и тази по европейската програма за бедни.


Явно българското общество е нетърпеливо в желанието си да се възцари справедливостта в този и в други случаи на големи далавери, но трябва да се примири. Практиката в Европейската служба за борба с измамите сочи, че средната продължителност на едно такова разследване е около 29 месеца.


Очевидно ще се наложи да чакаме. Бедата е, че поради липса на база за сравнение никой не може да каже колко от времето на АФКОС би отнело разнищването на същия случай. Медийната активност на ръководството на дирекцията обаче подсказва, че там следват принципа бързата работа - срам за майстора. Само дето не е ясно каква е работата и кой е майсторът...

Facebook logo
Бъдете с нас и във