Параграф22 Weekly

§22 Анализи

По следите на атентатите срещу Б.Б.

Словесните бомби на Бойко Борисов - макар и вече метнати в качеството му на премиер в оставка, хич не са за пренебрегване. Особено ония, които целеха друг политик - Ахмед Доган. Лидерът на ГЕРБ обвини в прав текст почетния председател на ДПС, че е поръчал неговото убийство. Едва измъкнал се от един атентат, Доган бе замесен в друг, но вече като поръчител. Според твърдението на Борисов нашето разузнаване е получило информацията за подготвяното срещу него покушение от партньорска служба. Но той не каза кога точно е станало това.


Миналата седмица бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров - който беше на този пост до януари 2012 г., заяви, че по негово време наистина е постъпил сигнал за заплаха към Бойко Борисов, който звучал достатъчно сериозно. Сигналът дошъл от партньорска служба в съседна балканска държава (по-късно бе назована Сърбия), но не стана ясно дали поръчителството има връзка с наркобоса Сретен Йосич. Генералът потвърди също, че името на Ахмед Доган се е споменавало в сигнала, но не в този контекст, в който разказал случая премиерът в оставка. Ексшефът на разузнаването препоръча да се създаде парламентарна комисия и да се разсекрети информацията. Бившият шеф на разведката се обяви срещу размахването на компромати в предизборната битка, което било във вреда и на държавата, и на специалните служби.


Дали ще се създаде специална комисия в НС, която да разследва сигнала на премиера, е, меко казано, съмнително, особено при създалата се в страната революционна ситуация и неясната по-нататъшна съдба на парламента. Но Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) - за разлика от ДКЕВР например, все още не се е разпаднала и на нея все още могат да й се възлагат задачи.


Очевидно такова е


мнението на прокуратурата

nbsp;


Софийската градска прокуратура (СГП) е възложила на агенцията да направи предварителна проверка има ли информация за подготвяно убийство на Бойко Борисов с поръчител Ахмед Доган. И ако такава информация съществува, класифицирана ли е, както и дали е изнасяна неправомерно секретна информация.


Причината да се поръча такава проверка е писмо до президента на републиката от председателя на ДПС Лютви Местан. Копие от сигнала на Местан пък президентът пратил на главния прокурор Сотир Цацаров, а той на свой ред го насочил по компетентност на Софийската градска прокуратура.


Ако в резултат на тази проверка обществеността научи нещо повече по скандалния въпрос, това ще бъде първият случай, в който ДАНС ще разбули някаква загадка. Обикновено разследванията на агенцията вместо да изяснят даден казус го объркват допълнително.


От репликата, която Бойко Борисов метна в парламента, се разбра, че е трябвало да бъде ликвидиран, защото е застрашил много сериозни интереси на международната организирана престъпност. Но в контекста на близкото му минало, свързано със силовите структури, името на премиера се спряга и като име на човек, свързан с мафиотските структури, а не само като техен душманин.


В публичното пространство не от вчера се говори за едва ли не непрестанни заплахи за живота на премиера. Сянката на покушенията надвисна над главата на Бойко Борисов още от 2001 година, когато бившият пожарникар става главен секретар на МВР, и продължава да тегне върху него и до днес. Първите информации за такова покушение идват в нашите спецслужби от Сърбия. Те датират от 2003 и 2004 г. и са свързани със сръбския мафиотски бос Сретен Йосич. Той бе обявен за международно издирване от Интерпол, а беше заловен в България през юли 2002 г. и скоро след това бе предаден на властите в Холандия.


Освен над главния секретар на българското МВР по онова време заплаха е била адресирана и до холандския прокурор Кооф Плой, който пък поискал екстрадицията на Йосич. По време на югоембаргото - в началото на 90-те години, Сретен Йосич е имал връзки с наши силови групировки и е живял спокойно в страната. МВР започва през 2002 г. разработка на Йосич под името Лале, в която попада и Милчо Бонев-Бай Миле.


Босът на СИК

nbsp;


оцеля при бомбен атентат през 2001 г. и бе убит заедно с още петима души през 2004 година. По време на съдебното дело срещу Йосич се разбра, че са засечени негови разговори с Бай Миле. Българинът казва: Бойко взе парите и до Варненеца нищо не е стигнало. Разговорът е бил проведен един ден преди задържането на Йосич в София и екстрадирането му в Холандия. В предишния парламент Христо Бисеров беше председател на създадената през април 2009 г. временна анкетна парламентарна комисия, която трябваше да разследва т.нар. случай Йосич. Тя беше формирана по инициатива на БСП, след като Йосич заяви пред сръбския съд, че докато е пребивавал в България, е бил покровителстван от българското разузнаване и от тогавашния секретар на МВР Бойко Борисов. Тогава и МВР, и ДАНС обявиха, че проверките им не са установили връзки между Йосич и Борисов.


Миналата седмица при словесна престрелка в пленарната зала с току-що дезертиралия премиер депутатът Христо Бисеров се върна към този казус, който така и не се изясни, и поиска делото да се разсекрети, защото и до днес не е ясно нито кой е Бойко, нито кой е Варненеца, нито за какви пари и от какъв бизнес става дума.


За друга заплаха срещу Борисов от Сретен Йосич се заговори в медиите през пролетта на 2004-а. Около година преди това - в края на март 2003 г., на граничен пункт Калотина с два гранатомета бе заловен албанец на име Ферид Топчагич. Той сключи споразумение с прокуратурата за три години условна присъда и напусна страната. Пресата писа, че според информацията в нашите служби с гранатометите на Топчагич е трябвало да се стреля срещу Борисов по поръчка на Йосич. Сегашният вицепрезидент, а тогава окръжен прокурор в София Маргарита Попова обаче заяви, че никаква информация за подготвяно покушение не е постъпвала от МВР в прокуратурата по случая Топчагич...


Говореше се и за


трета сръбска

nbsp;


заплаха от покушение срещу Борисов - от юни 2005 г., когато службата за борба с организираната престъпност на западната ни съседка съобщила, че членове на т.нар. Земунски клан готвят атентат срещу главсека на нашето МВР заради екстрадирането от София през 2004 г. на Ненад Миленкович - близък на боса на клана Милорад Лукович-Легия.


Жълтата преса у нас периодично публикува свободни съчинения, базирани на неназовани източници от спецслужбите, като например, че убийството на премиера Борисов е било тема на разговор между български мафиоти на тайна среща в Гърция. Съзаклятници били Христофорос Аманатидис-Таки, дясната му ръка Красимир Каменов-Къро и Стефан Бонев-Сако. В групата на атентаторите дори беше набутан и изчезналият вдън земя преди три години Николай Маринов-Малкия Маргин. Поръчителите се срещнали в хотел в Атина, където пристигнали всеки със скъпи яхти. И т.н


Всички сигнали за готвено покушение срещу Бойко Борисов са засекретени и едва ли някога ще излезе наяве всичко написано в тях. Особено след намесата на ДАНС. Най-вероятно информацията ще бъде обявена за строго конфиденциална и няма нищо да се разбере.


nbsp;


nbsp;


Банковият доклад за БорисовБългарският партньор на Буш във войната с терора е бил свързан с мафията. Под това заглавие авторитетното американско списание Конгрешънъл куотърли (Congressional Quarterly или кратко CQ) публикува на 2 март март 2007 г. обширна разработка за тогавашния софийски кмет Бойко Борисов. В статията се казваше, че Борисов е свързан с почти 30 неразкрити убийства в страната. Авторът Джеф Стейн - редактор по въпросите на националната сигурност, се позоваваше на поверителен доклад на швейцарска частна банка, изготвен от нарочен екип с цел да се оцени рискът в България.В статията пишеше, че през 2001-2005 г. по време на четиригодишния си престой във вътрешното министерство Борисов е използвал своите правомощия да се бори с корупцията във властта, за да помогне на съратниците си мафиоти да ликвидират конкуренти в подземния свят. След като Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на вътрешното министерство през 2001 г., имаше голям брой убийства и мафиотски разстрели на личности, свързани с престъпните групировки в България, но нито едно от тези убийства не е разкрито и множеството разследвания били приключени без заключение или обяснение, заключаваха авторите на доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във