Параграф22 Weekly

§22 Анализи

По следите на безследно изчезналите

Както се очакваше, през тази седмица прочутите дупнишки гангстери, популярни като братя Галеви, бяха обявени за международно издирване. Миналия вторник Върховният касационен съд (ВКС) окончателно ги осъди на по пет години затвор за организиране и участие в престъпна банда, за рекет и изнудване и известните бандити се оказаха... в неизвестност. И все още не е ясно дали са напуснали страната. Призивите на вътрешния министър Цветан Цветанов да се предадат се оказаха напразни. Предположението на заместник-министъра на правосъдието Деница Петкова, че във всеки момент е възможно Пламен Галев и Ангел Христов да се явят за изпълнение на наложеното им наказание и да кажат, че едва сега са узнали за осъждането, поне засега не се сбъдва.


Междувременно, докато се организира международното издирване на братята, мъглява остава близката съдба на техния колега Христофорос Аманатидис-Таки, издирван по обвинение за участие в престъпна група и арестуван в Дубай със съдействието на Интерпол. Главният прокурор Борис Велчев вече е написал молба за екстрадицията на Христофорос Аманатидис - Таки от Дубай в България, съобщи в четвъртък (17 май) неговият говорител Стеляна Кожухарова. Молбата е била предадена на Министерство на правосъдието (МП), което трябва да я придвижи до аналогичното ведомство в Обединените Арабски Емирства.


Сега пък не е ясно как точно ще бъде преведен на родна земя, тъй като България няма правно споразумение за обмен на престъпници с Обединените арабски емирства (ОАЕ), сред които е и Дубай. Появиха се коментари, че един от вариантите да бъде върнат у нас е да му бъде прочетена задочна присъда тук и да го приберем като затворник.


Учудващото е, че физиономията на трафиканта Таки все още продължава да се мъдри на сайта на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) - Интерпол, и през тази седмица, въпреки полученото вече в България официално съобщение за неговото залавяне. А практиката в подобни случаи е лицето да слиза от сайта на Интерпол веднага след ареста му. Върховната касационна прокуратура (ВКП) в момента събира необходимите документи, с които да подкрепи искането си за екстрадиция. След като бъдат преведени, бумагите ще бъдат изпратени в Обединените арабски емирства и би трябвало според разчетите на нашите власти до два месеца да получим отговор.


В графата безследно изчезнали има още цяла тумба наши бандити из Европа. Преди да изчезнат Галеви, се случи друго подобно бягство - сензационно се изпари от страната ни ключовият свидетел по знакови дела Тихомир Георгиев, известен като


Тишо Боксьора

И него съдебната охрана го търси, ама не го намери, за да го въдвори зад решетките.


Георгиев бе свидетел в делата срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините (за мокри поръчки и наркотици), а също и в процеса срещу наркобригадата на Златомир Иванов-Златко Баретата, който още не е приключил. След като разкри как е организирана престъпната група с название Фирмата, важният свидетел разбра, че прокурорите няма как да го спасят от тежка присъда за убийство в замяна на неговите показания и Боксьора се отказа от думите си. В края на 2010 г. Софийският апелативен съд (САС) осъди Тихомир Георгиев на 18 години затвор при първоначален строг режим за убийството на бизнесмена Емил Велинов през 2007 година. През юли миналата година Върховният касационен съд намали присъдата на Боксьора и му даде окончателно 15 години решетки. Но и Тишо, подобно на дупнишките гангстери, не дочака да го тикнат зад решетките - покри се незнайно къде, тъй като се разхождаше на свобода под парична гаранция, вместо да търка наровете в ареста. В крайна сметка го пуснаха за издирване и бяха издадени две европейски заповеди за ареста му.


Ако агентите на Скотланд ярд не го бяха арестували през януари тази година в Лондон, този прочут български бандюга и до днес щеше да се подвизава в онзи спортен клуб на Острова, където беше започнал да се боксира и където му щракнаха белезниците. Минаха вече пет месеца, откакто го задържаха, но все още никой не може да каже какво ще е по-нататъшното битие на арестанта, обявен в английските медии като Българския касапин. По всичко изглежда обаче, че британският съд е повярвал на трогателните молби на Боксьора да не го пращат в родината му, където можело да бъде малтретиран и дори да бъде убит от тукашната мафия.


Преди две седмици адвокатът му Робърт Кац заявил пред съда в лондонския квартал Уестминстър, че ще се бори против екстрадирането на клиента си. Има сериозни основания да смятаме, че той ще бъде измъчван, затова ще се борим, заявил Кац пред магистратите. На следващото заседание защитата ще доведе експерт по Източна Европа, който е политолог от Лондонския университет, за да даде показания. Прокурорът по делото Хана Хинтън пък каза, че Тихомир Георгиев се позовавал непрекъснато на Конвенцията за защита на човешките права, за да се противопостави на екстрадирането. Иначе 43-годишният българин признал в Англия, че е режел ушите и пръстите на съперниците си в България.


Ситуацията около Тишо Боксьора пък много прилича на ситуацията, в която се намира един от подсъдимите за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева -


Димитринка Калайджиева

Тя, заедно с мъжа си Пламен и бизнесмена Орлин Аврамов, е подсъдима за убийството на адвокатката през 2000 година. Неизвестно как тя също се е оказала преди време във Великобритания и по тази причина делото се проточи с години, защото магистратите от Острова не вярват, че нашето правосъдие е читаво. След множество опити от българска страна подсъдимата да бъде пратена в България през ноември миналата година Върховният съд на Великобритания окончателно отказа да я екстрадира заради опасения, че разследването е опорочено. В решението се цитират свидетелски показания на самата Калайджиева, че се страхува да се върне в родината. Възмутен, съдията по делото Владимир Астарджиев изпрати английското решение на нашия премиер, на министъра на правосъдието, на главния прокурор, на председателя на ВКС и на кого ли още не, но това не породи никаква активност.


Интерпол помогна през тази година да си получим


Пламен Дишков-Кела

също обявен за международно издирване. Трийсет и четири годишният Дишков бе задържан през август 2011 г. в Португалия, а бе предаден на българските власти в началото на януари тази година. Забележителното в неговия случай е, че около девет години, след като Интерпол обяви, че го търси (през декември 2002 г.). (Още за Кела на 5-а стр.)


Дали и братя Галеви ще скитат години наред извън закона в чужбина, може само да гадаем. Но подобни случаи на загадъчно изчезнали осъдени или подсъдими ще продължават да се множат и занапред, докато изпълнителната и съдебната власт си прехвърлят вината, че са изпуснали престъпниците.


nbsp;


nbsp;


Пълна мъгла тегне около местонахождението на Николай Маринов-Малкия Маргин. Той потъна вдън земя през януари 2010 г. точно след убийството на Боби Цанков. Маргините бяха основните заподозрени за смъртта на скандалния радиоводещ. Полицаите изтърваха Маринов-младши по куриозен начин. Ден след показния разстрел на журналиста барети щурмуваха парк-хотел Москва, където се намирал Малкия Маргин. Босът обаче ги очаквал подготвен. Той бил заобиколен от гардовете си и от двама свои адвокати, които поискали да видят заповедта за арест. Такава обаче нямало. Часове по-късно ченгетата се върнали с прокурорска заповед, но от Маргина нямало и следа. След изчезването на Маринов се появиха множество различни версии къде е той. Според някои от тях е в Италия, според други в Южна Африка, в испанския курорт Сотогранде и къде ли още не.


В търсене на сензация вестниците ту го убиват, ту го възкресяват. Неотдавна бащата на Маргините обърка всички, като заяви пред столичен вестник, че синът му въобще не е бягал никъде, а си е в България и се чувствал много добре. Ако МВР знае къде се намира той, старателно пази тайната на местонахождението му. Шефът на ГДБОП Станимир Флоров се опита да подскаже подобно нещо. Но органите уж знаеха къде е и Таки, но го хванаха дубайците и поне засега българското МВР не твърди, че сме им помогнали...

Facebook logo
Бъдете с нас и във