Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОБРАТИМЯВАНЕ

Онзи ден при подписването на двустранно споразумение за сътрудничество генералният прокурор на руската федерация Юрий Чайка заяви, че Русия можела да почерпи опит от България в борбата с мафията. Само дето не уточни за какъв опит става дума. Ако се обърнем към фактите, братушките наистина биха могли да се поучат от опита на родното обвинение в борбата с организираната престъпност, който е доста плачевен.
От изказването на високия гост става ясно едно: той не чете българската преса. Иначе щеше да знае, че в резултат на сизифовските усилия на разследващите органи у нас (от които той смята да се поучава) в затвора няма вкаран нито един представител на крупната организирана престъпност.
Виж руската организирана престъпност би могла да вземе пример от нашенските мафиоти за това, как се минава метър пред Темида. За тази цел, разбира се, няма как да се подпишат споразумения. Пък и не е необходимо. Достатъчно е да се хвърли поглед върху т. нар. знакови дела, които гърмят едно след друго поради нескопосани обвинителни актове. На съдебната ни сцена безценен опит може да се почерпи и от лекарите, обслужващи престъпниците.
Само у нас например може да се види как подсъдим, обявен с петорна експертиза за епилептик, става футболет играч. Или, да речем, как от инфекциозна болница може да се издаде болничен лист с диагноза... мозъчен отток. Така че има какво да научат братушките от нас. Остава да видим какво ще предложат те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във