Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Побългарено

Побългаряването е запазена марка на българите. Тези дни вездесъщият археолог Николай Овчаров ни обясни, че в Тайната книга на богомилите Апокалипсисът бил побългарен. Предците ни имали своя версия за края на света и хич не искали да знаят за календара на маите. А катарите и албигойците отнесли религиозното ни ноу-хау във Франция. И най-важното - името на нашумялото френско селце Бугараш, което гарантира оцеляване в края на света, идвало от названието на българските богомили, наричани бугри или бугараши.


Как богомилите виждали края на света? След неуспеха на своята първа мисия на Земята Исус Христос се явява повторно, за да избави човешкия род. Явно обаче избавлението не се отнася за всички, защото второто пришествие ще е съчетано с началото на Страшния съд. Спасителят ще отвори книгата на живота и: праведниците - в рая, грешниците - в пъкъла. Иначе казано - първите в Бугараш, вторите - в България.


Че богомилите изповядвали ерес, знаем. Но се и чудим още дали са били национални предатели, прозорливи мъдреци или препатили поданици. Оттогава та до ден-днешен спасението у нас изглежда непостижимо. Но очакването на края на света е далеч по-поносимо във Франция, отколкото в България. Далеч от нашите земи търсят избавление и спасение към два милиона българи. Поне още два биха ги последвали презглава при първа възможност. А на останалите вече им е все едно кога ще дойде краят на света. И те като богомилите си имат своя версия за него.


Но тя не е вече ерес, а се утвърди като официална религия, също побългарена. Същината й е: В тая държава управия няма! А обещанията на управниците са си чиста ерес. Ако трябва, ще ги уредим да оцеляват в Бугараш, само и само да са далеч оттук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във