Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОЧЕРПИХМЕ ЕС С ДВЕ УБИЙСТВА И ПОДСЪДИМ МАГИСТРАТ

Преди заминаването си за Брюксел главният прокурор прибра в куфарчето си 40-страничен обвинителен акт по дело, приключено в Националната следствена служба (НСлС). Причината, поради която в сряда (10 май) Борис Велчев реши да отнесе документа в столицата на Европейския съюз, звучи изненадващо. Според осведомени, той е решил да се похвали пред еврокомисарите и да им покаже, че сред българските магистрати има и отлични професионалисти.
Дали някога Борис Велчев ще потвърди информацията на Параграф 22 и ще сподели с обществеността каква е била реакцията на еврочиновниците, когато са разлистили този обвинителен акт няма значение. По-важното е, че двамата следователи - Румен Василев и Николай Дешев, и наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура Албена Костова са приключили едно от най-тежките дела пред последните седем-осем години и са заковали тримата обвиняеми като пеперуди в хербарий. И то така, както го пише в... отменения вече Наказателнопроцесуален кодекс: извършване и анализиране на процесуално-следствените действия в екип, пълен опис на доказателствата и протоколите от разпит, правен анализ на престъпленията и т. н.
Нещо повече. Оказа се, че прокурор Костова до такава степен е била наясно с работата на следователите, че за нея не е било никакъв проблем във вторник следобед (9 май) да получи делото и обвинителното им заключение, а в сряда сутринта да внесе обвинителния акт в Софийския градски съд. Като подари едно копие от него на главния прокурор, с което той да зарадва еврокомисарите в Брюксел.
Подсъдимите по това дело са Петър Долдуров, Веселин Димитров и Стефан Фачев. През 1995-1997 г. първите двама са били изпълнителни директори на легендарния столичен Търговски център Илиянци (днес - Стокова борса Илиянци), който по онова време е бил държавна собственост. А Фачев е играл ролята на тяхно подставено лице и е управлявал фирмите им, чрез които Долдуров и Димитров са нанесли щети на държавата за 86. 543 млн. тогавашни лева (по усреднен курс - около един милион долара). Тримата са обвинени за престъпления по чл.20З от Наказателния кодекс - за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, които се санкционират с лишаване от свобода за срок от десет до трийсет години.
Онова обаче, с което това дело е толкова престижно, че главният прокурор да разнася обвинителния акт из Европа, не е измамната дейност на тримата като такава, защото гениални мошеници в България е имало и по времето на развития социализъм, ще има и след приемането ни в Европейския съюз (когато и да стане това). Случаят е по-особен, защото мозъкът на аферата (според обвинителния акт на прокурор Албена Костова) е... съдия Веселин Димитров от Търговското отделение на Пловдивския окръжен съд, който преди седем години е облякъл черната тога, за да се скрие от правосъдието.
Както вече стана дума, през 1995-1997 г. той и другият обвиняем - Петър Долдуров, са били изпълнителни директори на Търговски център Илиянци. След отстраняването им тогавашното Главно управление Държавен финансов контрол извършва ревизия в Търговския център, резултатите от която... принуждават Веселин Димитров спешно да потърси някакво спасение. За разлика от много други герои на прехода обаче, той не изчезва зад граница и не влиза в голямата политика, за да се абонира за депутатското кресло.
Вместо това Веселин Димитров пуска в действие всички свои връзки (които никак не са малки) и през 1998 г. Висшият съдебен съвет го назначава за... съдия в Търговищкия окръжен съд. Няколко години по-късно, когато около аферата Илиянци настъпва гробовна тишина, той се премества в Пловдивския окръжен съд и сякаш забравя за случая.
И май е имало защо. Предварителното производство е образувано от Софийската районна прокуратура на 25 февруари 1998 г. и е възложено на Столичното следствие. През следващите седем години и десет месеца обаче по него не е свършено почти нищо съществено освен писане на следователски заключения за спиране на делото и на прокурорски постановления за връщане на делото за доразследване.
Идилията за Веселин Димитров приключва в началото на декември 2004 г., когато Върховната касационна прокуратура възлага делото на Националната следствена служба. Седем-осем месеца по-късно - през лятото на 2005-а, Висшият съдебен съвет отстранява Димитров от длъжност, а от сряда (10 май) той и съучастниците му вече са подсъдими.
За зла участ организираната престъпност не даде никаква възможност на главния прокурор Борис Велчев да похвали България с ефекта от ускоряването на съдебната реформа. Няколко часа след като самолетът му кацна на летище в Брюксел, в София бе разстрелян 41-годишният Иво Георгиев Марков. Предприемач без екзотичен прякор и без медийни изяви, но влязъл и останал в големия бизнес през 90-те години на миналия век с помощта на покойния сикаджия Милчо Бонев-Бай Миле. А в четвъртък (11 май) по обед в бившата профсъюзна почивна станция край Долна баня бе открит трупът на 56-годишния турския бизнесмен Явуз Капаноглу - овързан с тиксо и със смъртоносна рана в гърлото, нанесена с... ножица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във