Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Под прикритие

Държавното обвинение в лицето на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов отправи апел микрофоните да станат СРС-та. На проведена тази седмица дискусия за престъпленията срещу избирателните права на гражданите заместникът на Сотир Цацаров предложи такъв букет от съждения, че човек да се чуди на кого за какво му плаща в тая държава. Следиш логиката на Сарафов, немееш и стигаш до абсурдни изводи.


Медиите трябвало да си сътрудничат с прокуратурата, когато снимат със скрита камера изборните шашми. Тоест докато работят за себе си, да вършат работата и на разследващите. Но без да им се плаща и с риск да бъдат изиграни. Сарафов изчетка четвъртата власт с топ ласкателство - публикациите й били по-ефективни от специалните разузнавателни средства. Чрез тях рядко хващали поръчителите. Е, стигало се до записване на "обществено разпознаваеми фигури", но после все не се намирали свидетели и документи, които да подпрат записаното.


Заместник-главният предупреждава, че медийните материали ще могат да се използват за наказване на виновниците само ако бъдат приобщени към досъдебното производство. Срещу това обещава да бъде запазена тайната на журналистическото разследване. Интересно с какво медийният запис е по-добър от СРС-то, след като, за разлика от него, доказателствената му сила не е законово гарантирана? И какво пречи на разследващите да ползват попаденията на медиите, щом като законът им дава право да ги изискват именно за целта на разследването. Пък и медиите по правило предоставят подобни материали на държавното обвинение по своя инициатива.


Възможности за сътрудничество наистина има в периода преди материалът да бъде публикуван, но за това е необходимо доверие в прокуратурата. А у нас то липсва по известни на всички причини. При това самият Борислав Сарафов приведе числа, които биха демотивирали всеки. При последните избори - за Европейски парламент, също се правиха щабове, вземаха се спецмерки , а накрая царят се оказа гол. От над 400 сигнала за изборни престъпления са образувани едва 22 досъдебни производства с резултат една осъдителна присъда. И то пробация.


Но пък прокуратурата и служебния кабинет се скъсват да повтарят, че "Костинброд - 2" не бил възможен. С направената пак от Сарафов уговорка: "Дано брокерите на политически гласове да не са толкова изобретателни и да изобретят нова предизборна измама, която да ни изненада". Дано, ама надали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във