Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Подгониха шефката на бургаските данъчни

Недопустимо е депутатът Яни Янев да се изживява като прокурор и той да определи дали един човек е виновен, или не. Това заяви пред Параграф 22 директорката на НАП - Бургас Румяна Дулева. Коментарът й дойде само ден след като лидерът на Партия Ред, законност, сигурност Яни Янев поиска дисциплинарното й уволнение. Той се мотивира с това, че в България има корупция, че на най-високо ниво се източва републиканският бюджет, а териториалната директорка на НАП - Бургас от 1999 г. насам е осъществила над 30 сделки за особено атрактивни имоти на спекулативни цени.
Според Янев справка от службата по вписванията категорично сочела, че имотите са купени от семейство Дулеви, и то не по пазарни цени. Оценките им били многократно занижени, вследствие на което семейството на данъчен №1 в Бургас платило далеч по-малки данъци и такси. Според Янев в договорите за покупко-продажба имало цени, които нямали аналог в страната. Така например за имот от 2205 кв. м в поморийското село Страцин семейство Дулеви платили 619 лв., в момент, в който същата тази земя се продавала за около 100 евро на квадратен метър. За почивна станция с РЗП 490 кв. м в село Индже Войвода, община Созопол, са дали сумата от 50 000 лева.
Мария Мургина заедно с Дулева също е участвала в брокерски, нерегламентирани търговски операции. В една от тези операции синът на Мургина е получила дарение от майка си във вид на земя, така Яни Янев сензационно свърза уволнената шефка на приходната агенция Мария Мургина с бургаската данъчна №1 Румяна Дулева.
Тези неща, които ги говори г-н Янев, ще трябва да се доказват, така че аз чакам да се направи проверка на целия този сигнал, който той е предоставил на г-н Стефанов (б.р. - новия шеф на НАП), коментира набедената Дулева. Тя твърди, че всяка година подава данъчна декларация, в която надлежно са описани всички нейни и на семейството й имоти, както и произходът на средствата, с които са закупени.
Според Дулева една от вероятните причини за атаката срещу нея е осуетеното източване през 2008 г. на ДДС за близо 40 млн. лева. Ето какво заяви пред Параграф 22 самата Дулева:
Няма да позволя на който и да е, било той и депутат, да хвърля сянка на съмнение върху почтеността и достойнството на моето семейство, а също и в личен план. Аз съм един от проверяваните хора в НАП, не само от самата агенция, а и от различни други инстанции и служби. Работата на приходната администрация, особено по разкриване на неплатени данъци и осигуровки, поражда сериозно недоволство сред много кръгове и имаме сериозни разкрития в тази област. Бих искала хората да се замислят над това.
Според данните от последните й данъчни декларации, взети от публичния регистър на Агенцията по вписванията, там са отразени четири-пет сделки за покупко-продажбата на имоти през последните пет-шест години. Нито един от тях обаче не е терен или хотел по Южното Черноморие, сочи справката.
В Данъчната администрация в Бургас твърдят, че са наясно кой е източникът на сведенията срещу Регионалния директор на НАП - Бургас Румяна Дулева. Според бургаските данъчни става въпрос за собственик на известна фирма, на когото предстои да бъде връчен ревизионен акт на стойност 500 000 лева. Заради неизплатени данъчни задължения сметките на въпросната фирма ще бъдат запорирани. Това обаче със сигурност ще доведе до фалита й, говори се под сурдинка в Бургас. Сигналът до депутата Яне Янев е изпратен от собственика на тази фирма и в данъчната дирекция в Бургас разполагат с копие от изпратеното до народния избранник писмо.
Преди да поеме ръководството на Териториалната дирекция в Бургас, Дулева е била директор на една от петте дирекции Обжалване и управление на изпълнението в страната. За Директор на ТДД - Бургас е назначена през 2002 година. Година след назначаването й, през 2003 г., Бургас бе избран за града, в който да започне и данъчната реформа в страната.
Дулева работи в системата на данъчната администрация от нейното основаване през 1991 година. Преминава постепенно през всички нива в йерархията.
Веднага след като пое поста директор в ТДД - Бургас, на Дулева й се наложи да спечели и първата си битка. За току-що освободената сграда на регионалния клон на БНБ в града се завихри сериозен спор - коя служба да се нанесе в освободената от финансовата институция луксозна сграда. Спечели Данъчната дирекция… Решението на финансовия министър Милен Велчев тогава бе категорично - сградата трябва да приюти отново държавни финансисти.
Следващата 2003 г. носи и най-голямото предизвикателство в професионалната биография на Румяна Дулева. Тя започва да ръководи пилотен проект в Бургас за реформа в данъчната администрация и за създаване на Национална агенция по приходите.
Само месец преди Националната агенция за приходите да заработи, усилията на Дулева са забелязани. Финансовият министър Пламен Орешарски я отличава за значим принос в изграждането на Националната агенция за приходите.
Няколко години по-късно в Бургас избухва сериозен скандал, в който е намесено името й. Уволнен е един от заместниците й - Недялко Киров. Пред парламентарната Комисия за борба с корупцията той обвини Дулева, че неправомерно се е намесила в данъчно разследване срещу бившия президент на ПФК Нафтекс Христо Порточанов. Тогава Киров заяви още, че сегашната директорка на НАП в Бургас е в приятелски отношения с някои от ръководителите на клуба на Митко Събев Нафтекс - например с Пламен Киряков и Радостин Димитров. Самият Митко Събев води дълги съдебни спорове относно собствеността върху Нафтекс с Христо Порточанов…

Facebook logo
Бъдете с нас и във