Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Подкастреното МВР с редуциран ръководен екип

Бъдещото МВР, което все повече се превръща предимно в национална полиция, очевидно няма да има нужда от голям ръководен екип. След изваждането на ГДБОП от неговата структура, естествено, отпадна длъжността заместник главен секретар, заемана преди от бившия антимафиот №1 Станимир Флоров. А с предстоящото изваждане от ведомството и на Специализираната дирекция Оперативни технически операции логично е ръководството на вътрешното ведомство да се разтовари и от грижата да подписва разпореждания за прилагане на искани и разрешени от съда спецсредства. Това означава, че министърът вече няма да се занимава с това и съответно - че не е необходим негов заместник, който да изпълнява тези функции при липсата му.


Сред парламентарното мнозинство и общността на експертите по сигурността вече усилено циркулират идеи от МВР да бъдат извадени също Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, дирекция Български документи за самоличност и дирекция Национална система 112. Ако това се случи, то ще облекчи работата на ръководния екип на министерството още повече. Явно той ще се състои от министър, един заместник-министър и главен секретар.


Изглежда, това е логиката на последното назначение в МВР - по заповед на премиера Пламен Орешарски заместник на вътрешния шеф Цветлин Йовчев стана бившият спецпрокурор Йордан Грамов (51-годишен). Той е кадър на МВР-школата в Симеоново, завършил е и право в СУ Св. Климент Охридски. Бил е следовател в Софийската следствена служба, юрисконсулт в БАН, адвокат, следовател в Софийската окръжна следствена служба, прокурор в Софийската районна прокуратура, командирован в Софийската градска прокуратура, а от юли 2012 г. до момента е командирован в специализираната прокуратура.


В интерес на истината Грамов не е сред обвинителите, нашумели покрай тежки дела. През 2008 г. името му се чу във връзка с делото срещу бившия шеф на Дирекция Информационни технологии към Министерството на икономиката и енергетиката Павел Павлов и срещу неговата помощничка Таня Танчева. Павлов и Танчева, която отговаряше за секретната информация в министерството, бяха задържани през декември 2006 г. и в кабинета на Павлов бяха намерени над 20 000 лева. Тогава прокурор Грамов обяви, че делото е за престъпление по служба и става дума за опорочена обществена поръчка, но според него деянието е от т. нар. корупционни . По онова време борбата с корупцията все още не беше приоритет на МВР, но пък засилването й беше сред препоръките на Европейската комисия към новоприетата страна членка на ЕС.


Слуховете около ареста на двамата служители на МИЕ изкараха на преден план като вдъхновител на акцията тогавашния вътрешен министър в кабинета на тройната коалиция Румен Петков. Чрез ареста на Павлов и Танчева Петков искал да удари министъра на икономиката и енергетиката по онова време Румен Овчаров. Както е известно, двамата червени Руменовци влязоха в остра битка като заместник-председатели на БСП, за да разширят властта си в столетницата.


По онова време избухна и скандалът Топлофикация. Главно действащо лице в него бе отново протеже на Овчаров - Валентин Димитров-Топлото. Както е известно, фитила на скандала припали столичният кмет и бивш главен секретар на МВР Бойко Борисов, като огласи разработката срещу Вальо Топлото. Овчаров скокна срещу кмета и го обвини, че използва нерегламентирано секретна информация от службите. Р.Овч. (съкращение, което изскочи в бележки на Димитров и светкавично доби популярност) индиректно удари вътрешния министър Румен Петков, като заяви, че по случая Топлото МВР трябва да си направи разследването как става така, че министърът на финансите не знае, че финансовото разузнаване разследва еди-кой си, министърът на вътрешните работи не знае, министър-председателят не знае, президентът не знае, а Бойко Борисов знае?.


В цялата дандания тогава прокурор Йордан Грамов, който вече е заместник вътрешен министър, очевидно играеше важна роля за обвинението срещу хората на Овчаров. Тезата за взет подкуп обаче постепенно отпадна и останаха само тези за престъпление по служба и за опорочаване на обществената поръчка. Обвинените поискаха бърза съдебна процедура и присъди под минимума и така делото отшумя.


Името на новия заместник-шеф в МВР се разчу най-вече около операция Кокаинови крале и в разследването срещу Евелин Банев-Брендо за пране на пари от наркотрафик. Всъщност фамилията на прокурора се появи в публичното пространство във връзка с твърдение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, че Брендо е имал къртица в екипа, разследващ престъпната му дейност. Повод за изявлението на Цветанов даде откритият в багажника на Брендо секретен документ, описващ всички заподозрени за кокаиновия канал и схемите, по които дрогата е била прекарвана. По неясен начин този документ попаднал в ръцете на Брендо и така било осуетен арестът му през 2008 г., обяви многократно Цветанов.


Сред магистратите, работили по разследването срещу Банев от 2007 г. за пране на 2 млн. евро, бяха членовете на спецзвеното към Софийската градска прокуратура - сегашният заместник главен прокурор Бойко Найденов, Радка Стоянова и Йордан Грамов. Цветанов обяви първоначално, че къртицата бил пенсиониран висш магистрат, но след това се поправи, че всъщност имал предвид бивш полицай.


В интервю от юни миналата година Цветанов обяви, че Софийска градска прокуратура проверява кой от петимата българи, присъствали на срещата на Евроджъст , от която е изтеклата към Брендо информация, може да е бил къртицата му. В интервюто Цветанов не отрича, че на срещата на Евроджъст са присъствали антимафиотът Дафин Маламов и прокурор Йордан Грамов.


По прищявка на съдбата Цветанов и Грамов се сблъскват отново в разгара на скандала около цецомобилите в МВР. Обвинителят, заедно с колегата си Георги Мойсеев, са в четата на Сотир Цацаров, която нахлу в МВР, за да търси виновниците за скандала с подслушването. Именно пред Грамов и пред Мойсеев бившият вътрешен министър Цветанов даде и първите си показания по случая в спецпрокуратурата. Казаното от него бе осветено от заместник градския прокурор Роман Василев: Цветанов даде кратки обяснения, в които каза, че е бил представител на политическото ръководство на МВР и че по отношение на техническите средства има други лица, които да отговарят.


В развитието на скандала стана ясно и кои свои подчинени е имал предвид бившият МВР-шеф. Прокуратурата обаче свали обвиненията срещу тях и обвини само Цветанов за незаконното подслушване.


Така че изборът на човека от държавното обвинение Йордан Грамов за заместник вътрешен министър има логично обяснение, въпреки първоначалното впечатление, че е външен човек на системата. Вътрешен е, и още как...

Facebook logo
Бъдете с нас и във