Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Подкупен кмет отново се изправя пред съда

Обвинителният акт срещу отстранения от длъжност кмет на Ветово Рейхан Хабил е внесен в съда, съобщи във вторник (9 юни) заместник окръжният прокурор на Русе Валентина Личева. Окръжната прокуратура е повдигнала обвинение по чл.304б, ал.1 от НК, тъй като Хабил е поискал и приел в брой 2000 лв. от запазен в тайна до момента купувач, за да упражни влияние при решение на комисията за търговете в община Ветово. Нарушението е допуснато при продажбата на недвижим имот в землището на село Бъзън. Ако Хабил бъде признат за виновен, законът предвижда наказание лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева.
Русенският окръжен съд отстрани на 4 март от длъжност скандалния Рейхан Хабил, дотогава - с мярка домашен арест. Аргументът на магистратите да я приложат бе, че като кмет Хабил може да упражни натиск върху подчинените си, а освен това тръжните документи се намираха в общината.
Първоначално спрямо него бе наложена мярка задържане под стража, която по-късно Великотърновският апелативен съд промени в домашен арест. Адвокатите на Хабил до последно настояваха той също да бъде заменен с още по-лека мярка. Мотивът им беше, че Хабил освен кмет е и лекар, който практикува. Молбата им обаче не беше уважена, тъй като няма пречка Хабил да се занимава с професията си, докато е вкъщи, отсякоха магистратите.
Активистът на ДПС бе заловен от полицията на 4 февруари тази година в русенски ресторант с 2000 лева. Акцията бе проведена по сигнал на изнудвания в областната дирекция на МВР, подаден на 2 февруари.
Междувременно наблюдаващият прокурор по делото Кремена Колицова се оттегли от случая. Мотивът бе, че мъжът, с когото живее на семейни начала, работи в една кантора с един от адвокатите на Хабил. Става дума за бившия районен прокурор на Русе Свилен Стефанов, който напусна прокуратурата и сега адвокатства.
Това е втора поредна простъпка, която Рейхан Хабил е извършил в качеството си на кмет на Ветово, посочи заместник окръжният прокурор на Русе Валентина Личева.
Активистът на ДПС бе първият кмет в Русенско, който заедно с чиновници от общината във Ветово бе осъден за присвоените пари, отпуснати за преодоляване на щетите от наводненията през 2005 година. Той и още осем души се признаха за виновни за изготвяне на фиктивни документи при ползване на парите и подписаха споразумение с прокуратурата.
На 9 септември 2006 г. Русенската районна прокуратура е внесла за одобрение в съда общо девет споразумения по делото за средствата от бедствията. Всички те са доброволно подписани от обвиняемите. За виновни в извършването на документно престъпление по чл.311 от НК са се признали кметът Хабил, заместникът му Ивелин Димитров, кметицата на Писанец Росица Антонова, представителят на русенската фирма Ремонтстрой ООД Огнян Иванов, шефът на Гражданска защита във Ветово Драгомир Петков, счетоводителката на общината и още трима общински специалисти. Адвокатите и прокуратурата се споразумяха тогава на всички да бъде наложена пробация. В нея бяха включени задължителна регистрация, срещи с пробационни служители и принудителен труд - тоест удръжки от заплатите им за срок от шест до десет месеца.
Въпреки сделката кметът продължи да твърди, че е невинен. Отидох на това споразумение, защото се оказа, че юридически нямам друг вариант, обясняваше той. Обвиняваха ни в злоупотреби, а в крайна сметка ни осъждат за неправилно оформени документи, възразява Хабил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във