Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОДКУПНИ ДОКТОРИ ЧЕТВЪРТА ГОДИНА ВОДЯТ ТЕМИДА ЗА НОСА

Вече 20 месеца продължава едно от скандалните съдебни дела за корупция в здравеопазването, придобило известност като случая с мнимите инвалиди. Подсъдими по него са четирима бивши лекари и три служителки на експертната лекарска комисия в Ловеч. Обвиненията срещу тях са две: едното е по чл.321 ал.1 от НК за организиране на престъпна група, която по незаконен начин е сключвала сделки и е извличала от тях ползи и облаги. За него в закона е предвидено наказание от 3 до 8 години лишаване от свобода, а по второто - от 10 до 20 години. Второто обвинение е по чл. 212, ал.5 - за документни измами. Ако делото върви със същите темпове обаче, едва ли и в следващите 10 години някой от подсъдимите ще види отблизо затворническите решетки. Те вече от няколко години не работят в експертната комисия, но повечето от тях продължават да упражняват лекарската си професия в болницата в Ловеч.
Скандалът с ловешкия ТЕЛК избухна през 2004 година. При направена проверка стана ясно, че в експертната лекарска комисия от години действа една изключително добре
организирана мрежа за търговия с инвалидност
Срещу различни суми от 50 до 250 лв. желаещите се сдобивали с документ, че са без ръце, без крака или други части на тялото. След това с този документ те кандидатствали и им се отпускали инвалидни пенсии. Някои от клиентите се свързвали с докторите чрез посредници, а - други директно.
В резултат на разследването като обвиняеми са привлечени тогавашната шефка на ТЕЛК в Ловеч д-р Боряна Хинова и колегите й д-р Борислав Пачков, д-р Димитър Димитров и д-р Иван Иванов, а с тях и три машинописки. Разследването срещу групата продължава повече от две години, два пъти е искано удължаването му с по девет месеца. По това време е установено, че престъпната група е въртяла незаконния си бизнес почти десет години. Разпитани са стотици хора. Материалите от разследването са събрани в 40 тома. От разпитите на свидетелите и събраните веществени доказателства по безспорен начин е установено, че общо щетите за държавата от изплащане на инвалидни пенсии надхвърля 1 млн. лева.
Сред клиентите на ловешките лекари има хора и от други области: Плевен, Велико Търново, Габрово, Разград и дори от Бургас. Повечето от тях са хора в предпенсионна или пенсионна възраст. Някои от тях са броили по една-две стотачки за да си осигурят сладките инвалидни пенсии. Други пък предпочели да бутнат рушвета на експертите в бели престилки, за да увеличат размера на вече уредената пенсия, като я заменят с инвалидна. По време на разследването следователите се натъкнали и на някои потресаващи факти. Така например мъж, който според диагнозата от ловешкия ТЕЛК е парализиран и трябвало да бъде в инвалидна количка, по същото време спокойно заработвал долари като гурбетчия в съседна Гърция. Друг представител на силния пол пък бил облагодетелстван с
40% инвалидност и нетрудоспособност заради... ампутиран пенис
От предоставените архивни данни от РУСО станало ясно, че някои от мнимите инвалиди неправомерно са получавали пенсии в продължение на пет-шест и повече години и трябвало да върнат по 5-6 хил. лева. Повечето от тях наистина са се постарали да върнат получените пари още по време на разследването. Други обаче били подведени под съдебна отговорност. Сред тях е и Кръстю Недялков от Павликени. Шейсет и пет годишният мъж е осъден от Районния съд в Павликени да върне неправомерно получените 2370 лева.. Кръстю и днес продължава да твърди, че не е знаел, че тов,а което върши, е незаконно.
Една позната ми каза, че ако искам, може да ме уреди да получавам инвалидна пенсия срещу 150-200 лева. Всичко щяло да бъде, както трябва. Дадох парите и получих документ с подписи и печати от ТЕЛК-а в Ловеч. Подадох го в пенсионното в Ловеч и започнах да получавам инвалидна пенсия. После изведнъж получих призовка, че съм подсъдим за измама и че ще трябва да върна всичките получени през тези години пари наведнъж. И тъй като не можех да върна толкова пари накуп, взеха, че ме осъдиха. На стари години станах за резил, тюхка се възрастният мъж.
Кръстю Недялков не е единственият осъден. Василка Костадинова от Бяла черква и Цанка Петрова от Летница също са осъдени да върнат получените неправомерно пари съответно в размер на 5140 и 2861 лева.
Един от най-фрапиращите случаи е с 50-годишния Борис Р. от Сливен
В периода от 1997 до 2005 г. той е получил 7617 лв. по тази линия. Пред съда Борис разказал, че случайно се запознал с д-р Димитър Димитров, който му обяснил, че срещу 200 лв. може да си увеличи пенсията. Мъжът не се колебал дълго.В официалния документ от ТЕЛК-Ловеч пишело, че Борис Р. страда от остра форма на коксартроза и е обявен за инвалид втора група. Срещу още няколко стотака, дадени на посредник, диагнозата му била променена и в нея се появила сърдечна болест, а пенсията му се вдигнала от 58 на 90 лв.
Цели 19 месеца след началото на разследването - през май 2006 г., обвинителният акт е внесен в Окръжния съд в Ловеч. И тук започва шоуто на адвокатите и подсъдимите. За половин година делото е отлагано шест пъти заради неявяване на някои от тях. Последното отлагане бе на 4 ноември, този път заради графологичната експертиза на подписите на подсъдимите лекари върху решенията на ТЕЛК. Мен ме осъдиха бързо, а тези доктори вече толкова години минават между капките. Аз лично не вярвам, че някога ще влязат в затвора. Сигурно в най-лошия случай ще се разминат с някоя условна присъда или с пробация. Това не е ли двоен аршин на българското правосъдие?, пита Кръстю Недялков от Павликени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във