Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОДКУПНИТЕ ШЕФОВЕ ОТ ПЪТНИЯ ФОНД ЗАСТАНАХА ПРЕД ТЕМИДА

Скандалният случай с подкупните шефове от фонд Републиканска пътна инфраструктура най-сетне повлече крак в съдебна зала. Делото за искане на рушвет от 50 000 лв. тръгна в Софийския градски съд (СГС) във вторник (7 юли). Двамата подсъдими в него, Любомир Лилов и Иван Владимиров, бяха арестувани при специализирана полицейска акция на 24 януари, тази година докато получават 25 000 белязани лева от арх. Георги Янев. Услугата за която се плаща, била да се прекатегоризират 200 дка земеделска земя, с цел да послужи за строителство край Велико Търново.
На първото заседание във вторник бившият шеф на Дирекция Усвояване на средства от ЕС Лилов призна, че е поискал и взел сумата от архитект Георги Янев, но отхвърли твърдението, че е предложил част от нея на Владимиров, началник сектор Подготовка търгове и договаряне, за да упражни влияние при вземане на решение. Колегата му пък изобщо не се призна за виновен.
На въпрос на съдията по време на заседанието във вторник пък защо полицаите не са изчакали Владимиров да влезе в стаята на Лилов и тогава да го арестуват представителят на Столичната дирекция на полицията Бисер Димитров обясни: Той усети, че има някакво движение пред кабинета, опита се да избяга и трябваше да го задържим, за да не унищожи веществени доказателства.
Един от свидетелите, служителят от фонда Цанко Здравков, който е привлечен като поемно лице при ареста на двамата чиновници посочи, че при първоначалния му разпит Лилов заявил, че само 10 % от сумата (5000 лв.) е трябвало да бъдат за него и колегата му, а останалите 45 хил. лв. щели да отидат по веригата нагоре. Къде нагоре засега обаче Лилов не е споменавал.
Обвинението твърди, че няма сведения парите, дадени от арх. Янев, да са били предназначени за друг освен за Лилов и Владимиров. Не разследваме други служители, като евентуални получатели на сумата, заяви прокурор Чавдар Ангелов след заседанието. Между другото преди около две седмици високопоставен служител от фонда разкри пред столичен вестник, че през ноември миналата година тогавашният директор на пътния фонд Веселин Георгиев е спрял над 300 проекта поради причина, подобна на изтъкнатата пред арх. Янев във връзка със съгласуването на неговите документи.
Свидетелят Янев потвърди, че се придържа към показанията, които е дал по време на разследването, като уточни, че самият той предоставил 10 000 лв. негови лични пари, за да бъдат белязани, а останалите 15 000 е отпуснала за целта прокуратурата. Според прокурора Ангелов, докато трае съдебният процес (който трябва да продължи на 15 септември тази година), архитектът няма да може да получи парите си обратно, тъй като са веществено доказателство. В момента е иззета и документацията на Янев, тъй като е част от доказателствения материал. Това пък спира инвестиционните намерения на фирмата, която го е наела, за да урегулира парцела. Малка утеха за архитекта е кортикът, с който го награди бившият вътрешен министър Румен Петков, и той не се разделя дори когато се явява в съда.
Срещу Лилов са повдигнати две обвинения - за търговия с влияние и за обещаване на облага на длъжностно лице, за да извърши нещо по служба. И за двете престъпления Наказателният кодекс (НК) предвижда до шест години затвор и глоба до 5000 лева. Въпреки че инициативата за рушвета е на Лилов, обвиненията му няма как да са по-тежки, тъй като на практика съдбата на проекта на Янев не е била в неговите ръце. Владимиров, от когото всъщност е зависело придвижването на проекта, ще отговаря за по-тежко престъпление: че като длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, е приел подкуп в особено големи размери и ако вината му се докаже, той може да получи от 10 до 30 г. затвор, а имуществото му да бъде конфискувано.
Корупционният скандал в пътния фонд бе предшестван от журналистическото разследване за конфликт на интереси за 120 млн. лв. с тогавашния шеф на фонда Валентин Георгиев. По тази причина бе спряно еврофинансирането по програма ИСПА. На 15 май бе образувано досъдебно производство срещу Георгиев въз основа на доклад на Сметната палата, в който се сочат нарушения за над 100 млн. лева. Впрочем бившият пътен шеф също трябваше да бъде разпитан по делото във вторник, но не се яви в залата, тъй като не бил редовно призован.
Въпреки че се стигна до съдебен процес за корупция, сред представители на изпълнителната власт съмнението, че делото за рушвета от 50 000 лв. срещу двамата служители по-скоро цели да създаде пушилка, която да забули значително по-мащабни далавери, не е разколебано. Може би защото всички знаят, че няма дим без огън...

Facebook logo
Бъдете с нас и във