Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Подмладени автомобили подмладиха катаджия №1 в Кюстендил

Кадровите промени в Областната дирекция на МВР- Кюстендил са мое право, както и да определя екип, с който да работя и в пълен обем да изпълним задачите пред дирекцията, обяви по време на отчета на ОДП-Кюстендил новият й шеф главен инспектор Георги Джоглев. Мисля, че със смяната на ръководството на Районното управление в Дупница спирам всякакви спекулации, че там има някакви допирни точки с Ангел Христов и Пламен Галев. Хората, които поемат управлението, са от Кюстендил, имената им не са свързани с двамата бизнесмени, каза още Джоглев.
Новото ръководство на РУ в първия частен град реално поема кормилото му тази седмица с представяне на началника му, главен инспектор Райчо Омерски. Той е един от тримата кюстендилци, които седнаха в шефските столове на местното полицейско управление след МВР-рокадите в региона. Омерски досега отговаряше за отдел Тежки престъпления в Кюстендил, а заместниците му също са тамошни кадри.
Новите полицейски началници са млади и честни момчета, коментират колегите им в областния град - ако някой може да се справи с проблемите в Дупница, това са точните хора.
С нов шеф е и РПУ - Кюстендил. След порастването на Георги Джоглев неговото място зае заместникът му, главен инспектор Росен Райчев. Той е добре запознат със спецификата на работата в Кюстендил. Сътресения в тази дирекция едва ли ще има, твърдят запознати с кухнята на ченгетата.
Проблемите в областния град обаче не са в полицейското управление, а в Пътна полиция.
От два месеца шестима от служителите на структурата са пациенти на Районната прокуратура заради приноса им за регистрирането на над 200 леки коли с подправени или фалшиви документи. Далаверата лъснала по време на акциите по автокъщите в региона. Според първоначалните данни експертите, които е трябвало да сверяват номерата на возилата, набити на рамата и вписани в документите на колите, са проспивали разликите срещу суми в границите между 200 и 600 лева.
До този момент са разкрити около 240 подмладени коли, най- вече таксита. Подправена е предимно годината на производството на возилата заради изискването тези автомобили да не са по-стари от пет години, обясниха от Районната прокуратура - Кюстендил. Вътрешните проверки се водят срещу всички механици, както и срещу две служителки на гишетата на КАТ, макар че тяхната вина ще бъде много трудно доказана, коментират държавните обвинители.
В Кюстендилска районна прокуратура е образувано и досъдебно производство срещу тримата ползватели на подправените документи, уточни прокурор Владимир Шейтанов.
В началото на януари при нас почнаха да идват преписки от полицията, които сякаш бяха писани под индиго, обясниха работещите по разследването. Веднага направило впечатление, че нещата се повтарят и че в интерес на разследването следва тези преписки да бъдат обединени в една.
По време на полицейска акция срещу автокъщите в Кюстендил преди Нова година в квартирата му до спа-центъра в областния град, бе задържан един от най-известните столични фалшификатор Андрей Петров-Дейката. В наетата от него стая тогава ченгетата намериха печати, празни свидетелства за професионална квалификация, различни бланки и други документи за регистрация на автомобили.
Все още е много рано да се каже в какъв период от време се е подвизавала групата, фалшифицираща документи на леки коли, казаха от държавното обвинение в Кюстендил. Може да става въпрос за 2-3 години, а може и за цяла петилетка, заявиха прокурорите. Те вече са изпратили и писмо до ДАИ - Кюстендил за спирането на установените подмладени таксита от движение по улиците.
Гафът с фалшификатите обаче отнесе главата на досегашния началник на КАТ-Кюстендил, комисар Йордан Гаврилов. Първоначално пътен полицай №1 на региона бе наказан дисциплинарно - за неупражнен контрол. При последвалите рокади обаче той бе изпратен в пенсия. Новият шеф на КАТ - Кюстедил е ченге от кариерата и се казва Кирил Христов.
По време на годишния си отчет ченгетата от ОД на МВР-Кюстендил ченгетата се похвалиха с повишаване на разкриваемостта с над 6 процента. Между престъпленията в региона преобладават дребните кражби, а разкриваемостта е поне с три процента по-добра от средната за страната, сочат данните на ОДП.
На отчета присъстваха заместник-министърът на МВР Раиф Мустафа и директорът на Главна дирекция Криминална полиция Калин Георгиев. Те обаче не дадоха отговор на въпроса защо при тази добра работа бе махнат старият полицейски шеф Чавдар Караджов.
Очаква се за скандала с подмладените коли в скоро време да се чуе думата на четирима районни прокурори, работещи по случая. Според тях обаче най-удачният вариант е разследването да поеме Окръжната следствена служба - Кюстендил. Първо, защото през последните няколко години служителите й и без това не са особено ангажирани с работа. Така ще бъдат избегнати и възможни упреци за замазване на разследването от дознателите на полицията, заради принципа гарван гарвану око не вади.
Каква ще бъде съдбата на разследването на далаверата в кюстендилския КАТ, ще разберем през следващите седмици. Разбира се, ако заради обема си то не прескочи в следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във