Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОДСЪДИМ ИСКА ДОМАШЕН АРЕСТ, ЗА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА БАБА СИ

Подсъдим поиска да излезе от ареста, за да гледа баба си и дядо си. Този мотив изтъкна задържаният Николай Колев, известен като Коко Тайсъна, пред състав на Старозагорския окръжен съд в сряда (13 юли).
Тайсъна бе задържан миналата година. У него бяха открити хероин, амфетамин и марихуана за около 600 лв., както и пистолет Браунинг.
Прокуратурата му повдигна две обвинения - за държане на наркотици (чл. 354а от Наказателния кодекс) и за незаконно притежание на оръжие (чл. 339 от НК).
Делото срещу Коко Тайсъна започна през юни, когато бяха разпитани десетина свидетели. Тогава бе представена и балистичната експертиза на оръжието. Според нейните констатации, въпреки че пистолетът е бил доста стар, той е бил поддържан и употребяван. Но вещото лице не успя да отговори на въпроса кога за последно е било стреляно с Браунинг-а.
По време на заседанието в сряда адвокатът на Николай Колев поиска да му бъде променена мярката за неотклонение задържане под стража в домашен арест. Мотивът, който изтъкна защитникът, бе, че здравословното състояние на бабата и дядото на подсъдимия е влошено. Нямало кой друг да се грижи за тях, тъй като майката на Николай Колев наскоро заминала за чужбина, а за баща му нищо не се знае. Адвокатът заяви още, че няма изгледи делото да свърши скоро, призовани са още трима свидетели полицаи за следващото заседание, а клиентът му вече една година е зад решетките. Защитникът изтъкна също, че новите трима свидетели са могли да бъдат разпитани още по време на разследването, но това не е направено.
Съдът не уважи искането на подсъдимия. Магистратите посочиха, че Коко Тайсъна е осъждан няколко пъти за умишлени престъпления. А сега срещу него са повдигнати обвинения, за които се предвижда наказание, не по-малко от 10 години затвор. Освен това съдът посочи, че няма никакви доказателства, че Николай Колев би се грижил за баба си и дядо си. Напротив, по време на делото станало ясно, че възрастните хора са го гледали. Процесът ще продължи на 7 август.
След задържането на Тайсъна миналата година полицията съобщи, че за периода 1998-2005 г. срещу него са били образувани 11 предварителни производства и дознания, някои от които за телесни повреди и за хулиганство.
През 2003 г. Старозагорският районен съд призна Николай Колев за виновен по обвинение за хулиганство. След футболна среща в Стара Загора Коко Тайсъна пребил съдията на мача Светлозар Маринов. Заради тази си постъпка той бе осъден на три месеца условно с тригодишен изпитателен срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във