Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Подсъдим нахока съда, че се бави

Подсъдимият в съдебния процес срещу братя Маргини Стефан Рангелов е крайно възмутен от бавния ход на процеса срещу него. Това се разбра във вторник (29 юни), когато Софийският градски съд (СГС) заседава по друго дело срещу него - че е източвал пари от банкомат с фалшива кредитна карта. По това обвинение той отговаря заедно с още един известен подсъдим - Иво Карагеоргиев. Двамата бяха заловени от полицията на 12 ноември 2008 г., докато извършваха нерегламентирана транзакция от банкомат в София.
Преди две седмици Рангелов бе признат за виновен за участие в група, организирала покушения срещу о.р. ген. Любен Гоцев и покойните Иван Тодоров-Доктора и финансиста Никола Дамянов. По това дело като поръчители на покушенията бяха подсъдими и братята Красимир и Николай Маринови, които обаче бяха оправдани на първа инстанция.
Пред магистратите Рангелов изрази недоволството си, че присъдата му зависи от съдебна поръчка до САЩ, която ще забави и без друго буксуващия според него процес. Съдът изиска в САЩ да бъде направена експертиза за идентификация на дебитна карта, с която се смята, че двамата подсъдими са теглили нерегламентирано пари от автомат. Американската банка, издала картата, трябва да отговори кога и на чие име е издадена тя и да даде експертно становище дали с нея са правени нерегламентирани транзакции. Отговор от САЩ обаче се очаква след няколко месеца и поради това процесът ще продължи на 27 септември.
След като чу за кога съдът насрочва следващото заседание, нервите на Рангелов не издържаха. Всичко това е един страшен майтап - провикна се той към сащисаните магистрати. - Девет години седя без присъда, девет години седя следствен - къде го има това нещо? Рангелов попита съдията в коя държава може да се случи това, което става с него, но не получи отговор, а без малко да бъде глобен. Добре, признавам злоупотреба с тая карта и какво от това...?, попита подсъдимият. Той добави, че винаги се е старал да не пречи на процеса, тъй като иска той да приключи колкото се може по-бързо, а сега дори адвокатът му го няма.
Защитникът на Рангелов Стефан Иванов отсъстваше не за първи път по здравословни причини. По едно време обвиняемият дори се беше отказал от услугите на защитника си. Сега - за да не се бави делото, той се съгласи за втори негов адвокат да бъде конституиран Любомир Владимиров - адвокат на Иво Карагеоргиев.
Подсъдимият Рангелов даде своето описание на случая с банкомата. В деня, в който бил арестуван, с Карагеоргиев решили да ядат сандвичи в Макдоналдс. Най-близкият се оказал ресторантът в кв.Младост, затова отишли там, но нямало места на паркинга и паркирали отсреща - пред банката. Иво Карагеоргиев отишъл в тоалетната да пие хапчета. През това време Рангелов видял човек край банкомата, който имитирал, че тегли пари от него, а всъщност наблюдавал тях.
Рангелов отишъл до него, но човекът избягал в обратната посока. Веднага след това ги арестували двамата с Карагеоргиев. У него не са намерили никакви карти или пластики. По думите му ченгетата искали да ги пуснат, но като проверили, че има и други дела срещу тях, все пак ги задържали.
Според обвинението обаче Рангелов е използвал фалшива дебитна карта, а Карагеоргиев дебнел да не ги спипат на местопрестъплението. На предишно заседание показания дадоха полицаите, участвали в задържането им. По думите на полицаите няколко банки са подали сигнали до полицията, че от определени банкомати се извършват незаконно транзакции и този в Младост бил един от тях. Двамата подсъдими се държали подозрително до устройството. Точно когато полицаите се приближили, за да проверят какво става, от банкомата излизала жълто-кафява пластина, приличаща на банкова карта. Този случай, за който се разбра от публикация в пресата, скандализира обществото, тъй като по същото време Карагеоргиев - подсъдим по делото Маргините, се водеше за тежкоболен. Според лекарските експертизи болникът не можеше да се яви в съда поради заболяванията си. Прокурорът по делото Николай Кокинов заяви тогава, че ще иска обяснение от районната прокуратура защо не е бил уведомен за образуваната преписка за фалшивата карта. Той не изключи възможността да бъде направена проверка и в медицинското заведение, където на Карагеоргиев бяха направени редица операции и прегледи заради сърдечното му заболяване. След тези закани обаче всичко заглъхна, медиците отказаха да правят експертизи, а делото Маргините продължи да тъпче на едно място, докато накрая ги оправдаха и двамата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във