Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОДСЪДИМ ЗА ПРИСВОЯВАНЕ СТАНА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ

Прекрасно е, когато най-мрачните прогнози на една медия не се сбъднат. Преди няколко месеца Параграф 22 описа трепетите и тревогите около провеждането на първия изпит за административни съдии в историята на България. По онова време нещата изглеждаха относително прости: Висшият съдебен съвет (ВСС) обявява конкурс, а ръководството на Върховния административен съд (ВАС) урежда назначаването на съответните хора.
Според статистиката, писменият изпит бе проведен на 29 септември и до него бяха допуснати 947 кандидати. От тях общо 519 юристи успяха да прескочат първата бариера и бяха допуснати до устното препитване, което продължи до средата на ноември. А във вторник и сряда (28 и 29 ноември) ВСС назначи всички - 268 магистрати, които от 1 март 2007 г. трябва да заработят в 28-те окръжни административни съдилища.
От формална гледна точка класирането на победителите бе извършено по успех и то свърши до номер 372, защото щатните бройки за административни съдии свършиха. Сред най-достойните отличници се оказаха дъщерята на заместник-председателя на Народното събрание Любен Корнезов - Десислава, щерката на заместник главния прокурор Камен Ситнилски - Мария, и заместник правосъдният министър в правителството на Симеон Сакскобургготски - Марио Димитров.
А трима кандидати за административни съдии получиха негативен вот. Най-видният слуга на Темида сред тях е скандалноизвестният съдия от Плевен Валери Цветанов. Името му нашумя на 4 април 2003 г., когато в плевенския хотел Интер Ростов бе разстрелян сводникът Марио Иванов-Каратиста. Тогава МВР разпространи информация, че Валери Цветанов - по онова време председател на Плевенския районен съд, е седял на една маса с жертвата в хотел в града. Заради скандала на 30 април същата година Валери Цветанов бе заточен като редови съдия в Районен съд - Тутракан. Година по-късно - на 19 март 2004-а, двама неизвестни го простреляха пред дома му в Плевен с автомат, но той оживя и на 28 септември 2005 г. излезе в отпуск по майчинство.
Вторият отхвърлен кандидат, който трябваше да стане административен съдия в Ямбол, се казва Стоян Вълчев. Преди Висшият съдебен съвет да пристъпи към гласуването, върховният административен съдия Панайот Генков заяви, че познава Вълчев от времето, когато е работел в Ямболския районен съд в Ямбол и е поддържал нерегламентирани и несексуални отношения с една адвокатка и със секретарката си. Заради това секретарката на Вълчев е била уволнена дисциплинарно, а той самият е напуснал съдебната система.
А третият правоспособен юрист, който получи отрицателен вот, бе Марияна Мицева, кандидатстваща за административен съдия в Благоевград. В нейния случай членовете на ВСС се задоволиха с характеристиката на Венета Марковска - съдия във Върховния административен съд, която обяви, че Мицева била... бивш служител на ГКПП-Кулата.
Явно магическото заклинание митница смути членовете на ВСС и Марияна Мицева (тя е работила като юрисконсулт) не успя да събере необходимия брой гласове за назначението си, въпреки че отговаря на абсолютно всички конкурсни условия.
Извън крайното класиране останаха още 101 кандидати, които във вторник и сряда (28 и 29 ноември) не бяха назначени от Висшия съдебен съвет просто...., защото нямаше свободни работни места. Факт, който се оказа не е съвсем достоверен, тъй като ВСС (с 15 гласа за, четири гласа против и двама въздържали се) назначи за административен съдия в София Веселин Петков Димитров - съдия от Търговското отделение на Пловдивския окръжен съд, класирал се на 85-о място по успех (от от общо 512 кандидати).
Колкото и странно да звучи, за тази персона Параграф 22 писа още преди шест месеца (бр.19 от 12 май 2006-а), когато главният прокурор Борис Велчев направи първото си официално посещение в Брюксел. А поводът, заради който Веселин Димитров стана наш герой, бе повече от показателен. На 10 май Борис Велчев отнесе в столицата на Евросъюза 40-страничния обвинителния акт срещу Димитров и двама негови ортаци по дело, образувано още на 25 февруари 1998 г., за незаконната приватизация на столичния Търговски център Илиянци ЕАД (днес - Стокова борса Илиянци).
Според материалите по делото, за периода 1994-1997 г. Веселин Димитров и съучастниците му - Петър Долдуров и Стефан Фачев, са източили от Търговски център - Илиянци общо 86. 543 млн. неденоминирани лева (ведно с лихвите) и срещу тях са повдигнати по три обвинения по чл.203 от Наказателния кодекс, който гласи: За длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години.
По онова време Петър Долдуров и Веселин Димитров са изпълнителни директори на Търговски център Илиянци, а Стефан Фачев е тяхно подставено лице и управлява фирмите, чрез които Долдуров и Димитров източват държавното предприятие и го подготвят за незаконна приватизация.
За да се спаси от дългата ръка на правосъдието, Веселин Димитров, който според материалите по делото е мозъкът на аферата, задейства всички свои връзки и през 1999 година. Висшият съдебен съвет го назначава за съдия в Търговищкия районен съд и го облича в магистратски имунитет. Няколко години по-късно, когато около аферата Илиянци настъпва гробовна тишина, Димитров се премества в Пловдивския окръжен съд и завързва толкова полезни контакти (включително и около Българския футболен съюз, чийто президент е Иван Славков), че до 2004-а по делото срещу него и ортаците му, което се води в Столичната следствена служба, никой не работи по същество.
Идилията за Веселин Димитров приключва в началото на декември 2004 г., когато Върховната касационна прокуратура възлага делото на Националната следствена служба. Седем-осем месеца по-късно - през лятото на 2005-а, Висшият съдебен съвет отстранява Димитров от длъжност, а на 10 май 2006 г. прокурор Албена Костова от Софийската градска прокуратура внася обвинителния акт срещу Веселин Димитров, Петър Долдуров и Стефан Фачев в Софийския градски съд и... всички сякаш отново забравят за случая.
Във вторник (28 ноември), няколко минути след назначаването на Веселин Димитров за административен съдия в София, пръв поразрови паметта си заместник главният прокурор Христо Манчев. По време на извънредното заседание на Висшия съдебен съвет той сподели пред колегите си, че Веселин Димитров е бил отстранен от длъжност съдия в Пловдивския окръжен съд, защото срещу него има производство.
В интерес на истината Христо Манчев не успя да каже на каква фаза е производството срещу Веселин Димитров и за какви закононарушения е било образувано то. За сметка на това обаче ефектът от думите му бе повече от никакъв, защото членовете на Висшия съдебен съвет отсякоха: Димитров вече е назначен и... каквото било - било.
Без резултат остана и репликата на Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд, който припомни на колегите си, че още преди заседанието на ВСС ги е предупредил: ако някой има някакви съображения или възражения срещу някого от кандидатите - да не се притеснява и да ги каже на висок глас. Преобладаващото мнение на членовете на ВСС обаче бе малко по-различно: Веселин Димитров е с чисто съдебно минало, не съществуват пречки делото срещу него да продължи и, ако някога бъде осъден, той повече няма да е административен съдия.
Според официалната легенда, проблемът идва от Наредба за провеждане на конкурсите и от Закона за съдебната власт (ЗСВ), защото в двата акта няма нито една разпоредба, която да урежда въпроса с висящите наказателни производства, образувани срещу магистрати. Съгласно тези документи кандидатите трябва да представят пред Висшия съдебен съвет само свидетелство за чисто съдебно минало, но не и справки от МВР и Националната следствена служба дали срещу тях са образувани досъдебни производства за престъпления от общ характер.
Според информацията, до която се добра Параграф 22, обаче случаят е малко по-различен.
Непосредствено след избухването на скандала с назначаването на обвиняемия Веселин Димитров за административен съдия в София пресаташето на Софийския градски съд (СГС) Елена Трифонова заяви, че при тях такова дело няма.
В четвъртък (30 ноември), в разговор по телефона, наблюдаващият прокурор Албена Костова заяви, че до 15 септември, когато е командирована във Върховната касационна прокуратура, делото срещу Веселин Димитров и ортаците му със сигурност не е връщано от Софийския градски съд.
За Параграф 22 говорителят на Софийската градска прокуратура - прокурор Стеляна Кожухарова, сподели, че и след 15 септември 40-те тома по делото за източването на Търговски център - Илиянци не са се връщали обратно.
Мистерията бе разгадана едва към края на деня, когато Параграф 22 установи, че делото си е в Софийския градски съд (СГС). То обаче не е било разпределено на съдия-докладчик нито ръчно от председателя на СГС Светлин Михайлов, нито чрез автоматизираната система за разпределение на делата. И от шест месеца (т.е. от 10 май) то си седи в деловодството (или в нечий кабинет) просто така - без номер и без някой да работи по него.
В интерес на истината в Наказателнопроцесуалния кодекс никъде не пише в какъв срок едно дело трябва да бъде разпределено на съдия-докладчик и в какъв срок от получаването той трябва да насрочи дата за началото на процеса. Според запознати обаче, след като в НПК такъв срок не е фиксиран, делото се разпределя... веднага.
Какво ще се случи оттук нататък е известно. Ако Висшият съдебен съвет прояви интерес към случая, председателят на СГС Светлин Михайлов най-вероятно ще извади от ръкава си някакъв що-годе читав аргумент за размотаването на делото. Примерно - липса на достатъчно съдии, прекалено голям обем от работа и т. н.
След това делото или ще се сдобие със съдия-докладчик, или ще бъде върнато на Софийската градска прокуратура - за доразследване или за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения. А шефът на Софийския градски съд Светлин Михайлов и обвиняемият Веселин Димитров ще продължат да бъдат колеги в Арбитражната комисия на Българския футболен съюз, където новоизпеченият административен съдия дори е... началник на Светлин Михайлов. Пък държавата нека още си търси 86-те милиона лева, източени от Веселин Димитров, Петър Долдуров и Стефан Фачев преди десетина-дванайсет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във