Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Подсъдима за убийството на ямболска адвокатка през 2000 г. е още под домашен арест в Англия

Нездрав медиен шум, коментари и версии за престъплението в българската преса са сред причините, които затормозяват делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Такова обяснение за бавния ход на процеса даде председателят на съдебния състав Владимир Астарджиев при поредното заседание тази седмица. За сетен път делото бе отложено поради липса на подсъдимата Димитринка Калайджиева, която от години е в чужбина и се чака нейното връщане в България.
Следващото заседание ще е чак на 18 януари догодина. Тогава ще се захванат 11 години от смъртта на младата адвокатка. Георгиева бе жестоко накълцана с кухненски нож през февруари 2000 година. Оттогава по делото се изредиха три съдебни състава, но засега няма особен напредък в разбулването на жестокото убийство. Иначе версии - всякакви, и нищо чудно да си останем само с тях, ако нещата продължат така.
Мина доста време и жестоката смърт на адвокатката сякаш бе позабравена. Докато наскоро за нея не ни припомни вътрешният министър Цветан Цветанов. Миналия месец той заяви, че разполага със сведения, според които бившият главен прокурор Никола Филчев е съпричастен към това престъпление и дори може да избяга зад граница по този повод. Министърът се позовава на твърдения на близките на Георгиева.
Тази версия не е нова, но сега тя за първи път бе лансирана от висш представител на държавната власт. Роднините на ямболската адвокатка реагираха веднага, като обвиниха Цветанов в неграмотно поведение, което пречело за разкриването на истинските убийци на Надежда. Те подчертаха, че никога не са твърдели - нито пред съда, нито пред разследващите или полицията, че Никола Филчев и бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров са участвали в убийството на Георгиева. Между другото нека поясним, че името на бившия главен прокурор бе намесено в този случай не от роднините на убитата, а от вдовицата на застреляния военен прокурор Николай Колев. Тя директно заяви пред съда, че Филчев лично е ликвидирал адвокатката.
Тези думи обаче минаха покрай ушите на магистратите. И досега под съдебна отговорност за кървавото злодеяние са подведени трима души - Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитрина Калайджиева. Тя избяга преди години във Великобритания, но властите там все нещо бавят връщането и у нас, въпреки няколкото заповеди за арест, издадени от нашия съд. По мнението на близките на жертвата с последните си изявления МВР-шефът на практика помагал недосегаемата за нашия съд жена да не бъде екстрадирана в България.
Към мнението на роднините тази седмица се присъедини и съдията Владимир Астарджиев. Нещо повече, той призова по време на съдебното заседание във вторник (7 декември) всеки, който говори по делото за убийството на Надежда Георгиева, да го прочете, преди да приказва. Магистратът заяви също, че праща писма до главния прокурор, до министъра на вътрешните работи и до Висшия съдебен съвет с молба институциите първо да се запознаят с делото, а след това да дават мнения и изявления по него, като припомни, че то е висящо. Съдията обеща да им разреши достъп до документите, което е само в неговите прерогативи. Това означава, че едва ли той допуска оттам да изскочи някаква тайна, въпреки че делото започна като секретно.
На сегашното заседание, на което отново не се яви превърналата се в сянка Димитрина, се изясни, че в понеделник (6 декември) е получено писмо от английските съдебни власти. В него са зададени няколко въпроса: дали българският съд все още подкрепя искането за арест на Калайджиева; дали в България ще й бъде осигурен честен процес и защо делото е спряно. На тези въпроси вече отговаряхме четири пъти, обясни отчаяният Астарджиев. Въпреки това българският съд е изпратил отново мотивите си за исканото експулсиране до съдебните власти на Острова.
Екстрадицията на подсъдимата от Великобритания е била отказана през ноември миналата година именно заради медийния шум и изобилието от версии, които се лансират в пресата, поясни съдията по делото. Първото искане за екстрадиция на Калайджиева е било подписано още през 2001 година от тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Но намесването на името му в медиите като физически убиец на адвокатката станало причина екстрадицията да бъде отказана с мотива, че Филчев би имал лични цели.
Подсъдимата Калайджиева, която в продължение на шест години бе издирвана от Интерпол, най-сетне бе задържана през 2007 г. във Великобритания. Това блокира делото у нас в очакване какво ще решат английските власти по искането за екстрадиция. По думите на съдия Астарджиев делото се движи в омагьосан кръг, тъй като заради гаранцията на подсъдимата, която сега е под домашен арест, тя не може да напуска Великобритания, а пък делото тук не може да продължи в нейно отсъствие.
Адвокатката на близките на убитата Весела Сотирова заяви също, че процесът се бави заради мудното производство в кралството. Четири години тъпчем на едно и също място. Но докато ние в България сме задължени да изпълняваме тази заповед за арест в рамките на 60 дни с цената на всичко, за Англия явно тези европейски закони не са валидни, възмути се Сотирова.
В крайна сметка съдбата на процеса е отново на кантар: дали най-сетне през Новата година процесът ще тръгне, или ще се влачи така до изтичането на давностния срок на делото.

28 февруари 2000 г. - Ямболската адвокатка Надежда Георгиева е открита мъртва в дома си в столичния квартал Стрелбище.
Делото е възложено на Столичната следствена служба. За убийството са обвинени трима души - Орлин Аврамов, собственик на ямболската винарна Стара изба, Димитринка Калайджиева - бивша секретарка на вече покойния прокурор Николай Колев, и нейният съпруг Пламен Калайджиев.
25 март 2004 г. - Започва делото за убийството на Георгиева. В началото докладчик по него е съдия Георги Колев, отскоро председател на ВАС. Делото е засекретено.
13 юли 2006 г. - Съдия Вера Чочкова връща на прокуратурата обвинителния акт, тъй като държавното обвинение е допуснало нарушения при изготвянето на документа.
9 януари 2007 г. - Разпитани са Нанка Колева, съпруга на убития военен прокурор Николай Колев и Пламен Симов, шеф на Моряшкия синдикат. Двамата свидетели обвиняват директно бившия главен прокурор Филчев в убийството на Надежда Георгиева.
23 март 2007 г. - Съдът разпитва бащата на убитата ямболска адвокатка Надежда Георгиева. Той твърди, че убийството е опит за защита на икономически интереси на Аврамов.
04.05.2007 г. - Димитринка Калайджиева обявява задочно, че има желание да се яви в съда, ако й бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Обвиняемата е издирвана чрез Интерпол в продължение на шест години.
28 януари 2008 г. - делото е спряно заради започнала процедура по екстрадиране на подсъдимата, която е арестувана на 21 ноември 2007 г. в Лондон, но е пусната под парична гаранция.
19 май 2008 г. - Димитрина Калайджиева е изправена пред Уестминстърския магистратски съд в Лондон. Защитата подава възражение относно подсъдността на обвиняемата. Делото е изпратено във Върховния съд на Англия.
17 юни 2008 г. - нашите власти издават Европейската заповед за арест за вездесъщата Калайджиева.
30 септември 2008 г. - Отново отлагане заради отсъствието на секретарката на убития прокурор Колев, свидетелка по делото. Съдът изисква повече информация от Великобритания на какво се дължи забавянето на екстрадицията.
Ноември 2008 г.- Британският съд се е произнася за връщането в България на обвиняемата. Законът във Великобритания обаче позволява на българката да обжалва.
15 декември 2008 г. - Поредно отлагане заради липсата на подсъдимата Калайджиева, която обжалва екстрадицията. Британските власти признават, че местното правосъдие е тромаво и предупреждават своите български колеги, че обжалването може да продължи дълго време. Така и става.
13 март 2009 г. - Отново отсрочка на делото заради подсъдимата, която е в Англия и обжалва своето изгонване от страната.
11 юни 2009 г. - СГС решава да поиска намесата на правителството заради процеса, който е блокиран от Лондон близо две години.
23 октомври 2009 г. - Продължава изчакването на Върховния съд във Великобритания относно връщането на подсъдимата Калайджиева.
26 януари 2010 г. - СГС постановява европейска заповед за арест за Димитрина Калайджиева, след като от Кралския съд на Великобритания са изпратили документи, че отказват екстрадирането на Калайджиева. Поради тази причина процесът е спрян.
27 септември 2010 г. - Делото е подновено. На заседанието Алексей Петров дава свидетелски показания, тъй като Георгиева е работила в комплекса „Спартак. На следващото заседание (7 декември) трябваше да се установи дали Алексей Петров е знаел за убийството преди полицията и как точно е научил за това, но той не бе повикан в съда по искане на защитата, за да не се създава излишен шум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във