Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Подсъдимият Дражев прегърна социалдемокрацията и тръгна към Брюксел

Предстоящите избори за евродепутати подлагат на изпитание и българската социалдемокрация. Партията с това наименование обаче сама избра да мине през иглени уши, след като лидерът на формацията й Александър Томов вкара в листите и скандалноизвестния клиент на нашенското правосъдие - бизнесмена и бивш собственик на ФК Черноморец Ивайло Дражев. Както е известно, той е на пето място в предложенията на Томов.
След като самият лидер на партията засега отърва съдебния процес за източването на Кремиковци и ЦСКА, ползвайки се от имунитета на кандидат-депутат, към европарламента се запъти и Дражев, чиято съдебна сага е дългогодишна.
В края на май Върховният административен съд (ВАС) отмени мълчаливия отказ на Централна избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент (ЦИКЕП) да впише Ивайло Дражев в листата за кандидат за евродепутат от партията Българска социалдемокрация. Причина за решението бе депозирана жалба от партийния шеф Александър Томов. Българска социалдемокрация поиска от ЦИКЕП да впише Дражев на мястото на Димитър Митев, който катастрофира тежко и не може да участва в изборите. Първоначално ЦИКЕП постановила мълчалив отказ по искането за смяната. ВАС обаче отмени решението на ЦИК с мотива, че има достатъчно документи, които доказват, че смяната на кандидатите е възможна, както и че затова има достатъчно основания. И така Дражев се нареди на старта в надпреварата към Европарламента.
Ако е речено да я спечели, сред останалите депутати на банките в Брюксел ще седи един истински шампион по надлъгване с Темида. Срещу Дражев се водят две дела - за катастрофа с две жертви при шофиране в нетрезво състояние и за източване на бургаския завод Финна механика. По второто дело Дражев е осъден на втора инстанция, засега.
На първото, което започна на 14 септември 2004 г., обаче не му се види краят. Процесът трябва да изясни дали и кога бургазлията Ивайло Дражев ще понесе наказание заради пътния инцидент, разиграл се на 31 юли 1998 г. между Черноморец и Атия. Тогава футболният бос, собственик на ПФК Черноморец, се вряза пиян с личното си Волво в идващия насреща Мерцедес с великотърновска регистрация. При жестокия удар на място останаха двама души, пътуващи в немското возило - 40-годишният Димитър Кехайов от Велико Търново, а дни по-късно - в болницата, след 10-дневна кома, почина и 20-годишната Румяна Димитрова от Горна Оряховица. Майката на Румяна - Верка, пътувала също в Мерцедес-а, остана инвалид за цял живот.
Още от самото си начало разследването на този трагичен случай повлече крак. Основната причина бе неговата сложност, заплетена фактология, противоречиви обстоятелства и появата на фалшиви очевидци. Следователят по делото Стефан Димитров изкара виновен за смъртта на Румяна и Димитър не собственика на волвото, а мистериозния турски шофьор Афчеоглу, който бил шофирал колата на Дражев във фаталната нощ. С такива изводи делото влезе в архива до 2003 г., когато папките бяха изтупани от прахта, а случаят възложен на нов разследващ екип. Повдигнато бе обвинение, но този път срещу Ивайло Дражев, а процесът срещу него започна повторно през 2004 година. Твърденията на лъжесвидетелите бяха разбити. Оказа се, че истинският Афчеоглу е с двойно гражданство - българско и турско, родом е от Русе и по време на катастрофата се е намирал не на пътя между Черноморец и Атия, а... в Истанбул. Не познавам Дражев, не съм участвал никога в бизнес заедно с него, категоричен е турчинът.
Въпреки това обаче процесът все още е далеч от финала. Досега той е отлаган 47 пъти. Четиринайсет от случаите са по здравословни причини, а 13 пъти - за събиране на доказателства. Самият Дражев не се е явил шест пъти, а осем пъти е бил без адвокат. Сега обаче се е запътил към Брюксел...

Facebook logo
Бъдете с нас и във