Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Подземен бос задържан за рекет

Антимафиотите от отдел Наркотици в дирекцията Борба с организираната престъпност удариха шестицата и арестуваха един от новите босове на столичния наркопазар. Белезниците щракнаха около китките на 36-годишния Христо Байков в четвъртък (25 август), в ареста са и трима от гардовете му.
От вътрешното министерство информираха лаконично за операцията, проведена преди обед близо до Института за спешна помощ Пирогов. От съобщението обаче става ясно, че акцията е била срещу рекетьори, а не срещу група за разпространение на наркотици. Според МВР действията си антимафиотите предприели след жалба за изнудване, подадена в ГДБОП от представител на строителна фирма. Спецоперацията е проведена в близост до дома му. От МВР уточняват, че двама от придружителите на Байков демонстративно носили оръжие. Извършват се процесуално-следствени действия на адресите на четиримата, в дома на единия от тях са намерени боеприпаси, на друг - голямо количество мобилни телефони и сим-карти.
Името на Байков нашумя в общественото пространство в последните дни. Неофициалната информация го нарочи за един от новите тартори в столичния наркобизнес. Още през 2010 г. мълвата от подземието твърдеше, че Байков се налага много агресивно на пазара. Най-напред той установи господство на територията на 6 РПУ, в кв. Красно село, Овча купел, Борово, Княжево, „Лагера, „Хиподрума, „Витоша, Бояна, Драгалевци, Симеоново.
Според информация от ГДБОП Байков и групата му вече е попадала в полезрението на антимафиотите. Те били задържани веднъж, но са се разминали със съда. Пред информационна агенция шефът на ГДБОП Станимир Флоров обясни, че тогава прокуратурата преценила, че не може да се докаже, че намереният у Байков наркотик и незаконното оръжие са негови, тъй като официално не живеел на същия адрес, а бил под наем. Не сме абдикирали от проблема, работим постоянно, но многократно се повтаря това, че за съжаление ние работим по едни и същи лица, което не е добре, каза още шефът на ГДБОП.
Антимафиот №1 уточни, че в дирекцията са постъпили многобройни жалби от граждани, че Байков ходи с охрана, която демонстративно носи пистолети. На всички тези лица ще бъде преразгледано разрешителното за носене на оръжие, защото не са спазили определени изисквания, свързани със закона - нямат право да го носят демонстративно, заплашително и т.н., обясни Флоров.
Според разследващите групата на Байков се активизира през пролетта на тази година, особено след като МВР удари друга новопоявила се агресивна наркобанда. През април 2011 г. беше задържан Христо Ширев (26 г.). Той е известен ММА боец (Mixed Martial Arts - смесени бойни изкуства), разпространявал е кокаин и марихуана в Студентския град. Столичната дирекция на МВР месец преди това обяви, че има оперативна информация за настъплението на нова агресивна група, чийто наказателен отряд бил съставен от яки момчета от провинцията. Биячите нахлували в набелязаните заведения с ножове и пищови. След атаката оставяли зад себе си забити брадви и кирки. Според информацията на МВР за Ширев работели дилъри, на които той давал дрогата. Разполагал и с пласьори, които разчитали на него, но и сами си търсели стоката. Те му плащали до 500 лв. на седмица. Наркомрежата на Боксьора зае празна ниша в пазара, продавайки половин грам кокаин по 70 лв., а марихуаната - по 30 лв. за грам. МВР проведе мащабна спецоперация, наречена Пролетно прочистване, и залови Ширев и хората му.
Според последните данни на антимафиотите именно след ареста на Ширев бандата на Байков е започнала да заграбва столичния наркопазар. Дали обаче бандитът ще бъде вкаран за постоянно зад решетките, е трудно да се прогнозира. Откритите в домовете на Байков и на хората му улики са недостатъчни, за да се открои ролята му в бизнеса с дрога в София. Както самият антимафиот №1 Станимир Флоров призна, засега Байков и охранителите му най-много да се разделят с разрешителните си за оръжие. Куриозното е, че тези тапии са издадени с подписа на полицейски шеф, а сред изискванията за получаването им са чисто съдебно минало и липса на висящи дела.
Изглежда, Байков и групата му са същински ангели небесни, след като никой от тях не е цъфнал в масивите на МВР, на прокуратурата и на следствието и са получили разрешителни за пищови. Факт, който навежда на мисълта, че и този път новият наркобос ще избегне решетките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във