Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОГЛЕД НАЗАД, ДВЕ КРАЧКИ НАПРЕД

Възмутен съм от това, че при избора на новия главен прокурор се касае за една политическа сделка между управляващите, която не е съвсем чиста, и за натиск, който е упражнен неправомерно върху членовете на Висшия съдебен съвет. Борис Велчев не е известен като практик и като човек, който има практика в областта на правото. Неговата възраст е твърде ниска, за да изпълнява такава длъжност. Длъжността главен прокурор изисква не само практически опит, но и житейски, заяви в интервю за една информационна агенция Иван Татарчев, който беше главен прокурор в периода 1992-1999 година.
Хубаво е, че все още има хора, които периодично ни напомнят как в обикновения живот всичко тече и всичко се променя, но в българската политическа действителност такива прецеденти изобщо не се случват. Стига, разбира се, г-н Татарчев да е прав, защото поне досега онова, което той е казал или направил, навява съвсем други мисли.
През февруари 1992 г. например г-н Татарчев беше назначен за главен прокурор от първото синьо правителство, начело с Филип Димитров, след тежки задкулисни пазарлъци с покойния Андрей Луканов и с някои по-видни (тогава) представители на т. нар. демократично крило в БСП. Неговият наследник Никола Филчев пък беше назначен през февруари 1999 г. от второто синьо правителство, начело с Иван Костов, без пазарлък с опозицията, но с цената на няколко закононарушения и един разтурен Висш съдебен съвет.
По онова време по линия на жизнения опит двамата предшественици на Борис Велчев се вписваха в представата на г-н Татарчев за фигурата и личността на главния прокурор, защото единият беше 62-годишен, а вторият - 50-годишен. По линия на практическия опит положението също бе що-годе приемливо: Татарчев влезе в държавното обвинение като адвокат с дългогодишен стаж в областта на семейното и гражданското право, а Филчев - като съдия, преподавател по наказателно право и заместник-министър на правосъдието.
Резултатите от тяхното пребиваване на върха в прокуратурата е повече от кахърен: няма осъдени престъпни босове, няма осъдени корумпирани държавни чиновници, няма разбити мафиотски структури. И понеже в Библията е казано: По делата ще ги познаеш..., хубаво би било г-н Татарчев по-често да се взира в собственото си огледало, че веднъж завинаги да разпознае кой точно го гледа отсреща и какви са делата му. Особено наказателните...

Facebook logo
Бъдете с нас и във