Параграф22 Weekly

колонцифър ВИДОВДЕН

Погнаха незаконни реститути на имоти в НСА

Разправят, че някога, когато трънският майстор Вуте отишъл за първи път на море и стъпил на брега, впечатлен възкликнал: Леле, що е вода за бърканье, що е песок за мазанье! Днес от песока не е останало много, защото брегът е застроен, а малкото останала свободна площ се заплете в поредния скандал около несебърските дюни.


nbsp;


Докато несебърският пясък изтича между подозрително широките пръсти на държавата, в Бургаския окръжен съд започна епична битка за спасяване на водната учебна спортна база на Националната спортна академия в Равда. Както е известно, теренът от 150 дка в местността Акротирия, върху който са застроени сгради, битов корпус, стол за хранене, хангари, депо, паркинг, тенис кортове, игрища, бунгала, асфалтова алейна мрежа, е заплашен от разпарчетосване заради реституционни мераци.


Атрактивната територия, разположена на първа линия до морето, между Равда и Несебър, е причина вече няколко години Националната спортна академия да води тежка схватка с частни лица и инвеститори, които имат претенции за наследствени имоти там. Конфликтът ескалира през април миналата година, когато мутри се нахвърлиха върху студентите, протестиращи срещу нахлуването на новопоявили се собственици, и ги пребиха за назидание.


Спорът за апетитните парцели се води от години и е прекрасна илюстрация за общинското своеволие и престъпно бездействие. В крайна сметка подозренията за неправомерно оземляване и за пладнешки грабеж на държавна собственост предизвикаха намесата на прокуратурата и казусът стигна до съдебна фаза.


В края на декември миналата година в Бургаския окръжен съд се проведоха три съдебни заседания, като на скамейката за първи път седна бившият директор на общинска Служба Земеделие и гори в Несебър Йордан Сачанов. Той е привлечен като обвиняем заради това, че в периода октомври 2008 г. - декември 2009 г., в качеството си на председател на общинската поземлена комисия, е раздал неправомерно 12 парцела в местността Акротирия.За тази цел са изготвени документи с невярно съдържание и са фалшифицирани стари протоколи за оземляване.


Според държавното обвинение, като е прехвърлил земите на нови собственици, подсъдимият е ощетил община Несебър с 2 013 310 лева. Йордан Сачанов е раздал земите само въз основа на удостоверения от общината и на скици от Службата по кадастъра, без наличие на пълния комплект от необходими документи.


В процеса, който вероятно ще отприщи поредица от дела на НСА срещу неправомерно овъзмездени с парцели собственици, са привикани като свидетели повече от 40 души, сред които служители от общинската администрация, инвеститори, както и собствениците на 12 реституирани парцела.


Войната за земята пламва още през 2002 г., когато общината в Несебър актува 145 дка от терена на НСА като частна общинска собственост. Това става въпреки разпоредбите на чл.106 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), който посочва, че не се възстановява собствеността върху земеделски имоти, намиращи се в строителните граници на населените места или извън тях, върху които е извършено застрояване или са проведени мероприятия, които не позволяват възстановяване на собствеността. Общинарите намират основание в чл.2, ал.1, т.6 от Закона за общинската собственост (ЗОС), където се казва, че общинска собственост могат да бъдат образователни и спортни обекти от местно значение, предназначени да обслужват местното население. Общината в Несебър още тогава си е затворила очите, като определя обект с очевидно национално значение, какъвто е базата на Националната спортна академия, като най-обикновен басейн в несебърско школо.


Оттук нататък започва поредица от решения на общинската поземлена комисия, с които общинската собственост, актуваната като частна, започва да сменя притежателите си, на които им се връщат земи в стари реални граници. НСА обаче сигнализира в Окръжната прокуратура в Бургас за извършени нарушения при провеждане на процедурите по възстановяване на земеделски земи. През 2010 г. е образувано досъдебно производство в следствения отдел на Бургаската прокуратура и са повдигнати обвинения за престъпления по служба във връзка с решенията за възстановяване на собствеността на земи в съществуващи или възстановими стари реални граници в землището на Несебър.


През юли 2012 г. прокурор Галина Колева известява ръководството на НСА, че е извършена проверка на 12 преписки за решения на поземлената комисия в Несебър за възстановяване на земеделски земи, попадащи в района на стопанисваната от НСА база. Като се запознала с материалите, Колева стига до заключение, че са налице основания за намеса на Окръжната прокуратура в Бургас по реда на надзора за законност и защита на обществения интерес и правата на гражданите, чрез подаване на протести до Районния съд в Несебър с искане да бъдат провъзгласени за нищожни решенията на ОСЗ-Несебър, с които е възстановено правото на собственост на съответните наследници в съществуващи (възстановими) стари реални граници върху имоти, попадащи в района на стопанисваната от НСА база.


Въпреки протеста на Окръжната прокуратура собствениците на парцели, получени по втория начин, започват да строят в спорните имоти. Това доведе до стълкновения между студенти от академията и застъпници на инвеститорите през април миналата година. Скандалът прескочи съдебната зала и се озова в парламента. През ноември 2012 г. в Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта постъпи проект на решение за налагане на мораториум върху всички сделки с разпореждане и строителни дейности в имоти на територията на Водна учебна база на НСА в Равда.


Вместо обаче проектът да влезе за разглеждане в комисията и сетне да бъде приет, неочаквано Дирекция Правна на Министерския съвет изпрати становище, че ако се приеме мораториумът , ще бъдат засегнати конституционните права за неприкосновеност на частната собственост и конституционното изискване на всички граждани и юридически лица да се гарантират еднакви правни условия за стопанска дейност (!?).


В момента проектът залежава в деловодството на комисията. В същото време в Бургаския окръжен съд през следващите дни предстои делото срещу основния обвиняем, инж. Йордан Сачанов, да продължи с разпити на свидетели и собственици на парцели. На въпроси на съда вече отговори кметът на Несебър Николай Димитров като представител на общината, която е основният ощетен от реституирането на имотите. Кметът обаче се измъкна от магистратските питания, заявявайки, че цялата преписка по делото се следи от упълномощния от него заместник-кмет Виктор Борисов. Разпитан бе и главният архитект на общината Валентин Димов, който обаче заяви, че тя не е била ощетена при реституцията на имотите.


Коз в ръцете на съда срещу домогванията на реститутите и на общинската наглост бе свидетелството на главния специалист в служба Кадастър и регулация Стефан Василев, работил в службата до 2008 година. Той трябваше да обясни на съда каква процедура следва общината, когато възстановява имоти, и какви точно действия са предприети при реституирането на един от спорните терени. Василев разкри, че техническата служба няколко пъти е отказвала да издаде удостоверение, тъй като липсвали данни с конкретните граници на съответния имот. Кметът Николай Димитров обаче оказал натиск върху него и той издал съответния документ, а след това си подал оставката.


Как ще завърши тази битка от епичната война за имотите на НСА ще стане ясно през втората половина на този месец. Ако бившият шеф на общинска служба Земеделие и гори в Несебър Йордан Сачанов бъде признат за виновен, му предстои затвор от една до седем години. Очаква се, че и всички решения на поземлената комисия за 12-те парцела ще бъдат обявени за нищожни след протеста на Окръжната прокуратура в Бургас.


nbsp;


nbsp;


В съдебната битка срещу собствениците на 12-те спорни имоти морският вятър дава и името на един герой, което се носи из унищожените несебърски дюни и край разкопания плаж на Спортната академия. Става въпрос за небезизвестния архитект Калин Тихолов, който е подготвил подробния устройствен план (ПУП) за дюните и за терените в съседство. Името му е и сред собствениците на онези 12 парцела, получили земите си, намиращи се на територията на базата на НСА без никакво законно основание. С процесуални хватки и вероятно с документно престъпление на общинаря Сачанов Тихолов се сдобил с парцел от 6 дка, описани като лозе, с проектен идентификатор на имота 'b951500.510.127 по кадастралната карта на землището на Несебър. Архитектът е автор на скандалния проект за строеж на пет хотела върху парцела си насред спортната база, чиято първа копка бе направена през април миналата година. За построяването на комплекса той е съдружник във фирмата инвеститор Империал Бул тръст. В нея е и скандалният общински съветник в Несебър Георги Георгиев, по прякор Хитрия.С разгарянето на скандала около несебърските дюни стана ясно, че докато е правил ПУП-а, арх.Тихолов е въртял и много сделки с парцели в района. В имотната му партида в Несебър има 26 вписвания на покупки и продажби на отделни имоти или право на строеж.


Facebook logo
Бъдете с нас и във