Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Погнаха охранителите без договори

Инцидентът на Околовръстното шосе в София предизвика реакция в МВР, което започва специализирана операция. Целта е "да се приведат в известност рискови групи", които използват частна охрана, поясни в петък (26 февруари) главният секретар на министерството Георги Костов след среща с главния прокурор Сотир Цацаров. "Ще използваме обществения интерес и нетърпимост към подобни явления, за да прекратим нелегалната частна охранителна дейност", заяви Костов.

Според обвинител №1 инцидентът е поразяващ със своята наглост и съзнание за тотално несъобразяване със законите и обществения ред. Той уточни, че е разпоредена контролна проверка, която трябва да установи спазва ли се законът по отношение на носене и притежаване на огнестрелни оръжия. "Втората проверка касае търговците, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност. Ще бъде осъществена проверка и на всички огнестрелни служебни оръжия, които охранителните фирми притежават", заяви Цацаров.

Главният прокурор поиска да се създаде регистър на придружаващите автомобили, използвани при охрана на лица. Освен това Цацаров заяви, че фактическата охрана, която е без договори с охраняваното лице и с частни фирми, ще бъде прекратявана незабавно. Той изнесе данни, че в момента има само 117 договора между физически лица и охранителни фирми. Петдесет от тях са сключени във Варна, 27 са от София и 23 в Пловдив.

Цацаров посочи, че амбицията на прокуратурата и полицията е да направят всичко възможно за опазване на обществото от мутрите. Той изтъкна, че практиката с кортежите пред дискотеки и по пътищата, които предизвикват пътнотранспортни произшествия, ще бъде пресечена.

Що се отнася до четиримата биячи, Районна прокуратура поиска постоянен арест за тях. За деянието им ги очаква затвор до пет години за хулиганство и до десет години за средна телесна повреда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във