Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Погнаха висши магистрати за СРС скандал

Отстраниха временно разследван бургаски магистрат

Поредният шумен скандал по върховете на съдебната власт, свързан с използване на специални разузнавателни средства (СРС), навлиза в критична фаза.


Група висши магистрати, сред които двама членове на кадровия орган, бяха привикани да дават обяснения пред Етичната комисия на ВСС тази седмица за съмнителното си поведение в навечерието на изборите за нов съдебен съвет. Както е известно, миналия месец в медиите бяха публикувани записани със СРС телефонни разговори между магистрати, в които те обсъждали кои обвинители да влязат в прокурорската квота при изборите за нов състав на ВСС.


В диалозите се споменават имената на шестима души - членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев, апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев, шефа на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателя на районния съд в Свиленград Христо Гьорчев.


В понеделник (15 юли) Етичната комисия разпита магистратите, чиито имена се споменават в разпространените разговори. След като изслушаха всички, на извънредно заседание в сряда (17 юли) кадровиците решиха, че има основания само трима от колегите им да бъдат привлечени под отговорност за нарушаване на моралния кодекс на българските магистрати. Това са Камен Ситнилски, Иван Ванчев и Емил Христов. Етичната комисия обясни, че се е стигнало до различно становище за двамата замесени в казуса членове на съвета - Ситнилски и Боев, след разглеждането на допълнителни данни.


Очаква се следващата седмица да бъде внесено предложение за дисциплинарното им наказание, обяви шефът на комисията Ясен Тодоров. Според него и тримата замесени са нарушили принципите за независимост на магистратите, задължението да не се поддават на външни влияния и да спазват благоприличие.


Камен Ситнилски каза пред журналисти, че по време на изслушването си е предложил да бъде съставена временна анкетна комисия, която да попита делегатите от делегатското събрание (което го е излъчило за член на ВСС - б.р.) дали някой им е повлиял при избора. Той определи себе си като неудобен, но не посочи за кого. Миглена Тянкова отрече Ситнилски и Боев да са я посещавали, за да искат подкрепата й при избирането на членове на Висшия съдебен съвет.


Участието си в разговора пък Емил Христов обясни с това, че се е обадил на Ситнилски, за да го окуражи, защото бил болен. Той отрича да е имало манипулации при избора за членове на ВСС през миналата година и твърди, че не е запознат с досъдебното производство срещу него, по което е било разпоредено използването на въпросните СРС.


Процедурата предвижда една пета от членовете на Висшия съдебен съвет да внесат предложение за дисциплинарно наказание на тримата магистрати. Ясен Тодоров уточни, че ако се стигне до наказание за Ситнилски, то може да бъде единствено дисциплинарно уволнение, а за останалите участници предстои да се уточнява.


В четвъртък ВСС отстрани Емил Христов от длъжностите прокурор и административен ръководител в бургаската апелативна прокуратура. Предложението направи главният прокурор Цацаров и то бе добавено като допълнителна точка в заседанието на съвета. Причината е образуваното през юни 2012 г. досъдебно производство за длъжностно престъпление. По всяка вероятност иде реч за същото разследване, във връзка с което са и изтеклите в медиите компромати.


Софийската градска прокуратура (СГП) вече е започнала проверка по скандала. Както вече се знае, публикуваните разговори са резултат от приложени спецсредства по искане на бившата ГДБОП по дело срещу прокурора Христов. В ГДБОП са били открити още пет разработки, свързани с участници в разговорите.


Драматичните събития в сградата на съдебния съвет на улица Георг Вашингтон бяха съпътствани от обсадата на протестиращи граждани, които и тази седмица с плакати в ръце настояваха за оставки в системата. (sect; 22)


nbsp;


Параграф, Фото, 29бр


srs- Граждани протестират всеки ден пред сградата на ВСС.


kamen - Камен Ситнилски излиза от сградата на съдебния съвет след изслушването му в комисията.


nbsp;


каре

nbsp;


Избори


Висшият съдебен съвет се провали в четвъртък (18 юли) в опита си да избере шеф на Софийската апелативна прокуратура. Постът бе овакантен, след като бе установено, че нейният ръководител Ангел Илиев е разпределил делото САПАРД, без да използва системата за случайно разпределение.


Кандидати бяха окръжният прокурор на София Албена Вутова и заместник градският прокурор на столицата Божидар Джамбазов. Никой от тях обаче не успя да събере необходимия минимум от 13 гласа в своя полза.


Трима от членовете на съвета, които обикновено са част от доминиращото мнозинство в подкрепа на един или друг кандидат, взеха думата и казаха, че ще гласуват в полза на Вутова. Това бяха Галя Георгиева, Ясен Тодоров и Магдалена Лазарова.


Тодоров, който обясни, че познава отдавна Джамбазов, работил е с него, но бил приятно изненадан от концепцията на Албена Вутова и гласува за нея.


Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да обсъжда двете кандидатури, опасявайки се да не го обвинят, че подкрепя някого. В крайна сметка Вутова събра десет гласа, а за Джамбазов гласуваха само двама членове на Висшия съдебен съвет.


Неизбраният фаворит обеща да осигури приемственост в работата на раздираната от скандали напоследък Софийска апелативна прокуратура, докато Джамбазов се обяви за промяна. Заместник градският прокурор на София показа и завидна упоритост в опита си да оглави тази прокуратура. Той се кандидатира за трети път, но и този, както и предишният състав на ВСС не му гласува доверие, въпреки че Джамбазов се ползва в системата с добро име.


Дали негативен ефект върху избора на Джамбазов не изигра обстоятелството, че кандидатът за шеф бе една от основните обсъждани фигури по време на скандалния разговор от Банкя? Тогава бившият премиер Бойко Борисов и вече уволненият от системата градски прокурор на София Кокинов бяха чути как обсъждат неговата сексуална ориентация...


В деня преди избора членът на ВСС Юлиана Колева разкри, че гражданско сдружение поискало в прав текст Джамбазов да разкрие половата си насоченост, но в съдебния съвет сметнали темата като недопустима за обсъждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във