Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОГВАМЕ МЪЧИТЕЛИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ

Започна едно от най-безнадеждните дела в 127-годишната история на българското правораздаване. След едномесечно мълчание - по обективни причини, в сряда (31 януари) софийският градски прокурор Николай Кокинов организира специална пресконференция и обяви дългоочакваната вест: срещу мъчителите на българските медицински сестри е образувано досъдебно производство по чл.143, ал.1, във връзка с с чл.20, ал.2 и ал.1 от Наказателния кодекс: Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
Като обвиняеми в постановлението на СГП за образуване на досъдебното производство са изброени имената на единайсет либийски ченгета, следователи и надзиратели: генерал Харб Аамер Дербал, полковник Джума Мишри, Салим Джума Салим, Осама Уидал, Айзедин Мухтар Салех ал Барки, Абдул Маджид Шуал, Мустафа ал Шауках, Адел ал Нуас, Мохамед Амар ал Мерари, Муса Абу Есбеа и Мунир Фахем Ерхума.
Работата по случая е възложена на Националната следствена служба, тъй като престъплението е извършено зад граница. За наблюдаващ прокурор е определена Аксиния Матосян от Софийската градска прокуратура. А конкретният повод, заради който 11-имата либийци ще отговарят задочно пред българската Темида, гласи: За периода 9 февруари 1999 г. до неустановена дата през месец май 1999 г. в следствения арест в гр. Триполи, в съучастие като съизвършители, те са принудили българските гражданки Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Кристияна Вълчева, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова да извършат нещо противно на волята си - да дадат неверни показания, изобличаващи ги като извършители на престъплението разпространение на зараза с вируса на СПИН на над 400 деца на територията на Джамахирията, като са употребили за това сила и заплашване.
Кога точно е образувана предварителната проверка и на кои МВР-служби е възложена тя днес въобще не е интересно. По-важното е, че в сряда (31 януари), на пресконференцията градският прокурор Николай Кокинов съобщи: Резултатите сочат, че са налице достатъчно доказателства за образуване на наказателно производство срещу мъчителите на нашите медицински сестри в Либия. Това, което сме събрали досега, са достатъчно данни, докато целта ни е да съберем достатъчно доказателства за повдигане на обвинения. Това разграничение задължително трябва да бъде направено, така че ние тепърва започваме да работим по случая....
Според софийския градски прокурор, първата стъпка на разследващия екип е да поиска материалите от процеса срещу медицинските ни сестри и да изиска от властите мъчителите да бъдат разпитани в Либия. Ако те ни откажат, а ние не можем да ги задължим, производството ще бъде водено задочно и ние ще останем без техните показания. Те обаче със сигурност не знаят ние какво знаем, каза още Николай Кокинов.
По време на пресконференцията в сряда стана известно, че ако бъдат събрани достатъчно доказателства за качествата на мъчителите като длъжностни лица, срещу тях могат да бъдат повдигнати и обвинения по чл.287 от НК: Длъжностно лице, което при или по повод изпълнение на службата си, само или чрез другиго, извърши противозаконни принудителни действия спрямо заподозрян, уличен, обвиняем, свидетел или вещо лице, за да изтръгне признание, показание, заключение или информация от него, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.
В случай че осъдителните присъди на либийците бъдат потвърдени от Върховния касационен съд, вариантите пред българските власти са два. Първият изглежда направо абсурден, защото Либия никога няма да пусне 11-имата мъчители и те да излежат наказанията си в Софийския централен затвор.
Другият вариант звучи малко по-обнадеждаващо, въпреки че и той е трудно изпълним: България издава европейска заповед за арест на всеки един от съдените либийци. Този документ е задължителен за всички полицейски и съдебни органи в държавите членки на ЕС. И щом някой от нашите мъчители има нещастието да влезе в Обединена Европа и бъде разпознат, неговото арестуване и докарване в България също е задължително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във