Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОГВАТ СЪДИИТЕ БУНТАРИ?

За съжаление третият закон на английския физик и математик е на път с пълна сила да се стовари върху близо 60 съдии от Софийския районен съд (СРС) - хората, които се подписаха под протестното писмо по отношение на кадровата политика на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Както Параграф 22 вече писа, на 6 декември 92-ма съдии от СРС, Софийския градски и Софийския апелативен съд пратиха подписка до ВСС. Чрез нея магистратите в черни тоги искат мотивите за назначаване в съдебната система и за повишенията на работещите в нея да се огласяват публично. Според тях това ще предостави възможност на членовете на гилдията да съобразяват поведението си с общоприети стандарти, а на обществото - да е запознато с качествата на хората в съдебната власт.
Повод за писмото беше скандалното повишаване на сина на члена на ВСС Александър Воденичаров. Воденичаров-младши започна работа като съдия в районния съд на 8 декември 2004 г., а на 30 ноември тази година бе повишен в градския съд. Именно това решение на ВСС предизвика съдийския гняв.
Още преди писмото да стигне до медиите, ръководството на съда подготви ответна реакция. Историята се разиграла на 1 декември. Според източници на Параграф 22 председателят на Софийския районен съд Иван Колев узнал за опълчението и спешно се срещнал с шефа на градския съд Светлин Михайлов. Не е ясно за какво са разговаряли, но на следващия ден Колев заповядал на служителка на съда, която води статистиката за приключените и висящите дела на съдиите, да изготви справка. В документа жената трябвало да изброи колко неприключени дела имат съдиите, сложили парафа си под писмото, и за какъв период от време. И логичен е изводът, че подобна справка е необходима само за едно - ръководството на Софийския районен съд да се разправи с непокорните си подчинени, като внесе във Висшия съдебен съвет предложения за налагане на дисциплинарни наказания например.
Шефът на СРС Иван Колев обаче се опита да разсее опасенията на съдиите, че ще ги застигне някое отмъщение. Пред Параграф 22 той заяви, че на този етап няма да внася предложения за налагане на дисциплинарни наказания на съдиите, но показа, че много добре е запознат с броя на висящите дела на всеки от тях. Има хора, които не са си написали делата още от 2003 година. За това има както субективни, така и обективни причини. Нашият съд е много натоварен, обясни пред Параграф 22 Колев.
Но накрая Иван Колев подхвърли, че част от съдиите, които не са си свършили работата при него, вече са качени в градския съд и той няма правомощия да ги предлага за наказание. С което автоматично прехвърли топката в полето на Светлин Михайлов. А дали шефът на СГС ще се престраши да посегне на непокорните си подчинени и да бъде обвинен в саморазправа, ще се разбере от заседанията на Висшия съдебен съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във