Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОХВАЛИ СЕ САМ

В сряда (4 октомври) главният прокурор Борис Велчев и Ренета Николова - председател на УС на Сдружение Клуб - Журналисти срещу корупцията, подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие. Скромната церемония се състоя след 45-минутен разговор, по време на който стана дума за много и все любопитни неща. Както от миналото и настоящето на държавното обвинение, така и от делничното общуване на журналистите антикорупционисти с най-различни по ранг, длъжност и манталитет прокурори.
В края на срещата ръководството на клуба връчи на главния прокурор три сигнала за далавери (една малка, една голяма и една мно-о-ого голяма), които са останали ненаказани заради бездействието на някои негови подчинени. А преди подписването на споразумението Борис Велчев официално представи новия си глас - Маргарита Попова.

Маргарита Попова е родена през месец май. Не казва на коя дата и през коя година, но с гордост обяснява, че е зодия Телец. Средното си образование получава в Немската езикова гимназия в Пазарджик - Бертолд Брехт, а след това завършва едновременно българска филология и право в Софийския университет Св. Климент Охридски.
Професионалната кариера на Маргарита Попова като юрист започва през 1990 г. в Пирдоп, където е назначена за младши прокурор. Само година по-късно е избрана за районен прокурор на Своге, където остава пет години. През 1996 г. е избрана за ръководител на Софийската окръжна прокуратура, но през 2004 г., по време на големия началнически кадрил, бившият главен прокурор Никола Филчев я изхвърля от списъка на благонадеждните (според него, естествено) кандидати за административни ръководители.
През следващите две години Маргарита Попова е постоянен преподавател в Националния институт на правосъдието (НИП). В началото на септември 2006-а отново се връща в Софийската окръжна прокуратура. Няколко дни по-късно, със заповед на главния прокурор Борис Велчев, тя е командирована във Върховната касационна прокуратура (ВКП). А на 21 септември е назначена за говорител на главния прокурор.
Маргарита Попова е специализирала наказателно право в Германия и САЩ. Омъжена е и има две деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във