Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПОИЗМАМИХМЕ БРЮКСЕЛ ЗА ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ

Но най-хубавото е, че тези постижения на Станишев и поверената му партия стигнаха до Брюксел неопетнени, защото министър-председателят и хората му предвидливо скриха от опозицията и народа доклада за изпълнението на т. нар. екшън план.
И само една единствена лъжичка катран, изпусната небрежно в необятната каца с български мед, разваля пейзажа и вгорчава сладостта от успеха: някой се опитва да подведе и Европейската комисия, и българския народ.
В четвъртък (27 юли), след като представи българския междинен доклад за свършеното по критиките на Брюксел от месец май, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева съвсем убедено заяви: Достатъчно е докладът на Европейската комисия през септември да е със същия тон като доклада от 16 май, за да се присъединим към ЕС на 1 януари 2007 година.
Откъде извира оптимизмът на министър Кунева е ясно. На 14 юли правителството изпрати в Брюксел четиво, което носи причудливото наименование Българският принос към мониторинговия доклад на ЕК за степента на готовност за членството в ЕС.
Според това четиво, от 66-те мерки, заложени в Стратегията за противодействие на корупцията, 57 вече са изпълнени, а девет са в процес на приключване. Освен това от началото на 2006 г. у нас са издадени осем присъди, повдигнати са 31 обвинения за корупция срещу хора от високите етажи на властта (включително и срещу магистрати), водят се разследвания по над 200 случая на корупция и злоупотреба със служебно положение. И още - службите на МВР са разбили 44 престъпни групировки, прокуратурата е повдигнала десет обвинения за пране на пари и се водят още 44 подобни досъдебни производства.
За да изглежда всичко като истинско, правителството на Сергей Станишев е онагледило крупните си антикорупционни и антимафиотски успехи и с три съвсем конкретни уволнения - на шефа на Държавния резерв - ген. Димитър Димитров, на заместника му Георги Богданов, както и на директора на националната пожарна - главен комисар Кирил Войнов,
По силата на каква логика тримата са включени в доклада за Българския принос към мониторинговия доклад на ЕК за степента на готовност за членството в ЕС засега не е известно. А би трябвало този въпрос да бъде изяснен, защото срещу Димитров, Богданов и Войнов не са образувани наказателни производства, те не са отстранени от постовете им по съдебен път, а прокуратурата не е повдигнала срещу тях дори половин обвинение.
Има и още една причина, поради която - специално уволненията на Димитър Димитров и Георги Богданов - не могат да бъдат отчетени от правителството като антикорупционен успех. До момента не е известно МВР и прокуратурата да разследват източването на Държавния резерв като организирана престъпна дейност.
Сигурно звучи стряскащо, но забелязващото се нежелание да сторят това никак не е случайно, защото в тази - уникална по своите мащаби и времетраене далавера - еднакво участват обикновени мутри, бизнесмени с екзотични прякори, високопоставени държавни чиновници, крупни български индустриалци, партийни лидери, служители на МВР от всички нива на йерархията и магистрати. Според официалните изявления на ген. Димитър Димитров, които досега не са опровергани от никого, през последните десетина години от Държавния резерв са източени над 200 млн. лева. По най-груби сметки, става дума за десетки хиляди тонове пшеница, дизелово гориво и бензин, които все някак трябва да са продадени на вътрешния пазар или да са изнесени в чужбина. Абсурдно е да се мисли, че това би могло да се случи само през една бензиностанция или само през една митница. Още по-абсурдно обаче е, че поне досега нито данъчните власти, нито органите на МВР не са се сетили да разнищят фирмените вериги, чрез които е ставало (и продължава да става) източването на резерва, реализирането на стоките и осчетоводяването на печалбите.
Много от формалните собственици на тези фирми са най-обикновени хора, които нямат никаква представа за Държавния резерв като такъв, нито пък имат що-годе достоверна легенда за заработените от тях милиони.
Нещо повече. Най-малко една трета от сделките с Държавния резерв, сключени в периода 2001-2004 г., са подплатени с фалшиви банкови гаранции. Никой до момента обаче не си е направил труда да засече приликите и разликите между бумагите във финансово-кредитните институции, издали уж тези гаранции, и документите в Държавния резерв, с които са гарантирани споменатите сделки.
И накрая, според една от най-упорито налаганите версии, източването на Държавния резерв се контролира от хора, близки до Ахмед Доган. В интерес на истината, подобно нещо сигурно е имало, но... допреди три-четири години.
Откакто лидерът на ДПС официално се нанесе в т. нар. сарай, построен в столичния кв. Бояна, основната група на източвачите - Мирчо Петков-Мирчо Циганина, Димитър Бухларски, Костадин Хаджииванов-Коце Маца, Кирилка Ангелова и Димитър Консулов (за тях Параграф 22 е писал многократно), остава без конкретен политически чадър. За тях обаче започват да се грижат десетките и стотиците им приятели в изпълнителната и съдебната власт, с които те са сдобили през годините.
Така че никак не е случаен фактът, че за всички зулуми единственият що-годе престижен подсъдим е бившият шеф на Държавния резерв - Йовчо Йовчев. При това той трябва да отговаря пред закона за някакви си 44 млн. лв., въпреки че по време на неговото управление (2002-2005 г.) само Мирчо Циганина е направил два пъти повече пари от далавери с жито и горива.
Който не вярва, нека си направи труда и да провери с какви екстри се е обзавело напоследък това лице: автомобил Бентли за около 1 млн. лв. и три лимузини Мерцедес S класа, които Мирчо си е напазарувал наведнъж за около 1.2 млн. лева.
Освен това през 2003-2004 г. той вдига общо осем къщи: две - за баща си в родния гр. Койнаре и по една за сестра си (в гр. Червен бряг), за счетоводителката си Веселка Йонева (в Ботевград), за дъщеря си, за тъста си и за изпълнителния директор на собствения му оръжеен завод Бета, Червен бряг - Цако Бънчев (в Правец).
Мирчо Петков не е забравил и собствената си персона. В момента той обитава селска прогимназия в столичния кв. Малинова долина за повече от 800 000 евро, а любимото му занимание е да отскача до слънчева Испания, където притежава хотел и два ресторанта, струващи, според запознатите, около 1.5 млн. евро.
Така че Брюксел може и да повярва на хвалбите за Държавния резерв в правителствения доклад, изпратен на 14 юли, но в България хората, които биха приели съдържанието му за чиста монета, няма да са много. А може би точно това е причината, поради която правителството на Сергей Станишев така и не огласи данните във въпросния доклад?

Facebook logo
Бъдете с нас и във