Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пожар и каламитет*

МВР удари пожара във витошкия резерват Бистришко бранище и той беше овладян навръх професионалния празник на министерството на 5 юли.

nbsp;


Така 133-ата годишнина от съществуването на ведомството и потушаването на огъня съвпаднаха красиво, в духа на естетиката на пролетарската поезия от 30-те години на миналия век.


Нещо повече, този безспорен успех беше предшестван от изпълнена с революционен оптимизъм и вяра в утрешния ден прогноза на премиера, инженер по специалността Противопожарна техника и безопасност, д-р Бойко Борисов, който още в сряда (4 юли) заяви, че до два-три часа очаквам пожарът на Витоша да бъде задушен.


За да се увери с очите си, че това се е случило, министър-председателят, придружен от вицепремиера Цветан Цветанов и от военния министър Аню Ангелов, се качи на пожарището рано сутринта в четвъртък. Според неофициална информация посред нощ пожарникарите получили нареждане да стегнат редици точно в 6 часа сутринта, за да посрещнат бившия си колега и сегашен премиер. На върха на пушещия хълм министър-председателят даде висока оценка на организацията за потушаване на пожара и похвали огнеборците.


По-късно МВР-шефът Цветан Цветанов връчи Почетния знак на МВР - първа степен на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението (ГДПБЗН) и изтъкна заслугите му за справянето със стихията.


Пожарът в Бистришко бранище, който бушува от миналата събота, се оказа истинска мистерия. От пламването на огъня тогава до последния ден на пожара хората от ведомството на Цветан Цветанов и лично той се кълняха, че овладяват и локализират огнището.


Що се отнася до организацията, стана ясно, че всъщност така се дефинира царящият на терена хаос. Докато отговорните лица от ГДПБЗН и МВР говореха за висока степен на организираност на огнеборческите сили, съсредоточени в района, редица доброволци заляха виртуалната мрежа със снимки и със свидетелства за липса на каквато и да е координация и на идея как да се действа в екстремните условия на горския пожар.


Агенция Булфото наля масло в огъня, разпространявайки в сряда снимки, запечатали възникването на пожара. Авторите на кадрите, пожелали да останат анонимни, всъщност са документирали етапите в развитието му. Кадрите доказват тоталното безхаберие на компетентните органи, които са били известени за възникването на огнища в Бистришко бранище, но не са направили нищо, за да ги потушат още в зародиш.


Снимките показват първите пламъци, появили се сякаш от нищото посред горолома на резервата. Постепенно огънят се разраства, като на кадрите отчетливо се вижда как възникват отделни огнища встрани от основния пожар. Авторите на кадрите са се движили по пътеката от хижа Алеко към Бистрица и всичко се е случило пред погледите им.


В навечерието на празника на МВР пресцентърът на ведомството информира, че пожарникари и доброволци са успели да направят 6 км просеки в района на пожара, след като получиха разрешение на Министерството на околната среда и водите, под чието ръководство са всички резервати в страната.


Оказва се обаче, че това те са могли да го сторят по-рано и без разрешението на МОСВ, изпълнявайки разпоредбите за действие при извънредни ситуации в резервати като този на Витоша. Те са описани в чл. 17, ал. 1 на Закона за защитените територии, в който се посочва, че в резерватите се забраняват всякакви дейности, с изключение на...(5) потушаване на пожари и санитарни мероприятия в горите, увредени над 25 на сто вследствие на природни бедствия и каламитети (масови прояви на вредители- бел. ред.) .


Случилото се навежда на мисълта, че в МВР и МОСВ очевидно не са подозирали за съществуването на този текст. И така, бавно и полека, от някакви си 50 дка пожарът тайно порасте на 150 декара. Истински каламитет...

Facebook logo
Бъдете с нас и във