Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пожар около кандидат -шефа на ВАС

Мътната завера около избора на председателя на Софийския градски съд(СГС) Георги Колев за председател на Върховния административен съд (ВАС) неочаквано направи завой. Броени дни преди насрочения за 15 ноември вот шумът около задкулисната игра около него накара Висшия съдебен съвет(ВСС) да обърне палачинката, въпреки че именно той предложи Колев за поста. В сряда (10 ноември) съветът поиска от Сметната палата да провери спешно несъответствията в имотната декларация на Колев, свързани с имуществото, реално придобито от него и от жена му - нотариус Нели Русева. А Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с позиция, че изборът е непрозрачен и предизвестен.
Дали действията на ВСС са формални и целят единствено да създадат алиби, че съветът си гледа работата, или е упражнен някакъв натиск отвън, ще узнаем скоро. Но подобно искане за незабавна проверка на висш магистрат от страна на Сметната палата е прецедент за ВСС. Съдебните началници предприели този акт, след като изслушали Колев. Той представил документи пред етичната комисия на съвета и обяснил, че се объркал при попълването на декларацията - в графата за квадратни метри на притежаваните от семейството имоти записал площта им в декари, но не уточнил това. Като чула оправданията му, комисията се обединила около мнението, че става дума за техническа грешка. По същия лежерен начин било прието и обяснението на Колев относно цената на имотите. По отношение на купените от жена му над 60 дка в родната й Твърдица (на средна цена от 14 стотинки на квадратен метър), Колев пояснил, че цени от порядъка на 150 лв. за декар за земя от 6-а категория, каквато купила половинката му, са нормални в този район. И осведомил ВСС, че цените в Твърдица са значително по-високи. Но не в Твърдица край София, а в Твърдица край Бургас. Съдията коментирал още, че най-вероятно медиите са се объркали, съобщавайки, че в сайтовете за недвижими имоти земята край софийската Твърдица се рекламира като изключително добра за строеж на фотоволтаични централи.

Мистерията около имотното състояние на единствения кандидат за поста председател на ВАС си е всъщност чист тарикатлък и представлява закононарушение с цел укриване на огромно имущество. Магистратът, чието номиниране беше спазарено между управляващите и 17 от членовете на ВСС, не е декларирал цели 30 имота пред Сметната палата, както и огромни доходи на жена му. Имотите са придобити от Русева и следва да бъдат декларирани от Колев съгласно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Сред тях, наред с членовете на ВСС, са и административните ръководители на съдилища и прокуратури, както и всички магистрати.
Разминаването е в има-няма 60 декара
в района на Твърдица, луксозна къща в столичния кв. Малинова долина и доход от 616 000 лв. на жена му от нотариална дейност. Видно от имотния регистър - Русева пазарувала ударно от февруари 2009 до август 2010 г., купувайки от различни физически лица 30 отделни имота в Твърдишкия Балкан. При обявявани за района цени от около 10 евро за квадратен метър нотариус Русева спазарила квадратния метър на средна цена... 14 стотинки. Районът около Твърдица се счита за атрактивен - заради изключително подходящите условия за изграждане на фотоволтаични централи и туристическа дейност. Къщата в София пък е придобита миналата година и също трябва да присъства в последната декларация на Колев до Сметната палата.
Вместо реално купените от жена му 30 имота с обща площ 60.5 декара Колев е посочил един-единствен - в Твърдица, с площ едва 64 кв. м, за които са платени 8000 лева. Така излиза, че Русева е придобила имоти с площ близо 1000 пъти по-голяма от посочената в декларацията на мъжа й, но за почти същите пари - общата стойност на сделките, според имотния регистър, е 8585 лева. В графата Прехвърляне на притежавани имоти през предходната година в декларацията пък е записан друг имот в Твърдица, притежаван от Колев и жена му, чиято площ и начин на придобиване обаче са истинска загадка. Показателят площ е записан първо в квадратни метри, но отдолу в скоби е добавено декари. Данните относно начина и условията на придобиване пък представляват юридичеки резил, недопустим дори за първокурсник в този факултет. Под показателя Цена на сделката е записано Замяна. А под показателя Правно основание за отчуждаване на имота пише Безвъзмездно. Най-малкият проблем е, че местата на записаното под двата показателя са явно разменени. Нонсенсът идва от азбучната истина в гражданското право, че замяната е класически вид възмездна сделка и като такава си има цена - заменяните имущества се изчисляват в пари, за да бъдат съотнесени едно спрямо друго по стойност.
Ако се вярва на декларираното от Колев в последните години,
шеметният възход на кариерата му
не носи на семейството особена полза. Единствено през 2009 г. той е смогнал да спести на влог 15 500 лева. През 2008, 2007 и 2006 г. Колев нито е спестил пари, нито е купувал имоти и въобще не е ясно как е харчил огромната си заплата. За сметка на това доходите и придобивките на жена му са направо шокиращи. За 2009 г. тя е с банкови влогове за близо 53 хил. лв. - след всичко, купено в последните години: джип Мицубиши Аутлендър за 58 000 лв. през 2008 г., апартамент от 80 кв. м на столичния бул. Цар Борис III, купен за абсурдно ниската сума от 20-ина хил. евро през 2007-а, офис от 82 кв. м в София, купен за 126 750 лв. през 2006 година.
Въпреки разминаването в данните за имуществото на семейството му Колев твърди засега, че са верни както последната му декларация до Сметната палата, така и данните в имотния регистър за придобитото от жена му. Не отрича и шеметното повишаване на доходите й в последните години - за 2006 г. те са 95 000 лв.; за 2007 г. - 138 000 лв.; за 2008 г. - 328 000 лв.; за 2009 г. - 288 000 лв., а от началото на 2010 г. досега - 170 000 лева. Или общо 1.019 млн. лв. за по-малко от пет години, при това без Русева да направи задължителната при доход над 50 хил. лв. ДДС-регистрация. За капак в декларациите на Колев за 2008 г. и 2009 г., когато жена му печели най-тлъсти суми, пише, че няма нищо за деклариране.
Жената на Колев завърта машината за пари
през 2005 г., когато чрез заобикаляне на Закона за нотариусите и нотариалната дейност става нотариус в София. На конкурс през 2004 г. тя не успява да се класира за място в София и започва в Сливница. Още на следващата година обаче е уредена в столицата от тогавашния правосъден министър Антон Станков, който е близък с мъжа й по ловна линия - Колев е член на управителния съвет на Ловно-рибарското дружество София-юг. Заповедта на Станков е незабавно обжалвана от Нотариалната камара с мотив, че се заобикаля законът. Адвокат на камарата е Румен Еленски, който представляваше пред ВАС Ахмед Доган в прословутото хонорарно дело за конфликт на интереси, както и Веселин Пенгезов, чийто скандален избор за председател на Софийския апелативен съд предизвика вълна от възмущение и беше обжалван пред ВАС от недоволни кандидати. Докладчик по делото е бъдещият член на ВСС Сребрина Христова, която отхвърля жалбата на Нотариалната камара. По-късно решението е потвърдено от петчленен състав на ВАС, председателстван лично от сочения за покровител на Георги Колев заместник-председател на съда Венета Марковска.
Впрочем ловното другарство на Колев и Станков едва ли е единствената причина, докато последният е министър, магистратската кариера на възпитаника на МВР-школата в Симеоново да хвръкне рязко нагоре. В съдебната система говорят, че двамата са посветени и в тайните на масонството, което означава само едно -
старателно укривани зависимости
нямащи нищо общо с правораздаването. Именно Станков поверява Колев на сочената за сивия кардинал на съдебната система Венета Марковска. Наред с тези контакти за Колев се говори, че е твърде приближен на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов и на шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Каква е логиката на тези приятелства може само да се гадае, но резултатът е налице - Цветанов принуди ВСС да избере Колев за председател на ВАС, а Марковска едва ли може да бъде помръдната и с топ от поста на негов заместник. Тя пък му е началник в ръководеното от нея сдружение Съдии в единна Европа, създадено като алтернатива на Съюза на съдиите в България. За разлика от него, ръководеният от Марковска съдийски съюз не е изказал нито веднъж критично отношение към съдебната система, твърдейки, че основната му цел е обучението на магистрати в европейското законодателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във