Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пожарна в сезона на мизерията

От години в края на лятото пред очите ни се развива все една и съща апокалиптична картина: гъсти облаци дим от запалени стърнища край магистралите, бушуващи пламъци в горите, огнеборци и доброволци с опушени лица, които размахват клони срещу огнените езици. Сякаш Аспарух, решил да поправи грешката си, е поел обратно към древната си родина и на тръгване е драснал клечката на България от четирите й краища.
Иде време на огън и жупел, сочи статистиката. Тя и седмицата тръгна така - с лумнали пламъци в горски масиви над село Фролош, Кюстендилско. Те вилняха от неделя по обяд до понеделник призори, в гасенето бяха хвърлени хора от Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) в Рила, колегите им от Дупница от Кюстендил, служители на Горското стопанство от Дупница и Невестино, местно население. Огънят унищожи 100 дка иглолистна гора, около 50 дка широколистна гора и 50 дка лесонепригодни площи.
Според данни на Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението (ГДПБЗН) през същото денонощие звената на дирекцията в страната са реагирали на 213 сигнала за произшествия и са ликвидирали общо 171 пожара, от които два в горски масиви и 117 в сухи треви и храсти.
Огнената статистика сочи, че през миналата година горските пожари например са били общо 76, като те отхапали 28 363.79 дка от зелените дробове на родината. Успокоителното е, че от десетина години се наблюдава тенденция за намаляването им - през 2000 г. те са били 1436 с унищожени 351 166 дка гори, през 2007 г. са вече 653 с изпепелени 180 636 дка зелени масиви.
Това, че щетите намаляват, е добре, но не може да се подмине и друг факт - поради хронично безпаричие държавата е позарязала лесозалесителната дейност и горите ни се топят като пролетен сняг. Което означава, че същата държава трябва да дава мило и драго, за да опази останалите масиви. Ситуацията с опазването обаче е досущ като в поговорката на Радой Ралин: Да ще Господ гащи, да ще, но кога ще!. От години звеното на МВР за пожарна защита ГДПБЗН, което по закон бди и гаси пожари, е с изтънели от носене гащи и изтъркани от ходене обуща.
Господ като че ли даде знак през октомври 2008 г., когато между Министерството на регионалното развитие и Министерството на вътрешните работи, ръководено тогава от Михаил Миков беше сключен договор BG161PO001/1.4-01/2007/001-1 за безвъзмездна финансова помощ за тази дейност по Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013. Той трябваше да се реализира с финансовата подкрепа на Европейската Комисия чрез Европейския фонд за регионално развитие по схема за безвъзмездна финансова помощ и с 15% съфинансиране от държавния бюджет на Република България.
Съгласно договора МВР трябваше да модернизира противопожарните звена в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора, като обнови машинния им парк от пожарни автомобили и оборудването на районните служби, обслужващи територията на тези градове. Проектът беше на стойност 7 000 000 евро и целта му беше да ограничи разрастването и да гарантира бързото ликвидиране на пожарите в градските агломерационни ареали и да осигури надеждна защита на живота и имуществото на гражданите при пожар.
Пет от изброените в договора български градове са в челото на статистиката за най-голям брой произшествия, в които са участвали сили на ГДПБЗН. С най-високи показатели за интензивност на огнеборски излизания за денонощие са звената в София-град - 15.34 на сто; Пловдив - 13.77; Бургас - 10.09; Варна - 6.26; Стара Загора - 5.93. Най-много пожари през 2010 г. пък са възникнали на териториите на столицата (2959 бр.) и областите Пловдив (2525 бр.), Бургас (1509 бр.), Варна (1382 бр.) и Стара Загора (1289 бр.).
От 2008 г. досега обаче изтече много много вода, а огнеборците, включително и от посочените градове, продължиха да се лутат немодернизирани из тлеещите горски масиви. Едва през март тази година се предприеха плахи стъпки към техническото превъоръжаване на бившата национална противопожарна служба. В края на споменатия месец МВР обяви процедура по Закона за обществените поръчки Доставка и въвеждане в експлоатация на 42 (четиридесет и два) бр. оборудвани пожарни автомобила за гасене на пожари с вода и пяна лек и среден клас.
Оказва се, че поръчката е именно по този проект за модернизация на НСПБЗН-МВР. Въпреки че при подписването бе казано, че проектът е приоритет за противопожарната служба до 2013 г., в края на 2010 стана ясно, че пожарникарите няма да получат мечтаните нови машини. МВР прехвърли вината върху процедурата по обжалване на поръчката, която бе започнала една от фирмите участнички в доставката. Върховният административен съд удари рамо на МВР, като отхвърли жалбата, но така или иначе отлетяха месеци в напразно чакане.
Докато дойдат новите машини, управляващите все пак дадоха някой и друг лев за техническо въоръжение срещу горските пожари. През август и септември миналата година на пожарникарите от страната бяха доставени...18 моторни помпи за замърсени води, 15 плаващи помпи, 261 ранцеви пожарогасители, 1400 шлангове с диаметър 25 мм и други пособия.
Явно и самото ръководство на МВР е разбрало, че без пари няма да има противопожарна безопасност. По тази причина си свали капата и взе да я протяга към различни благодетели. Според неофициални данни най-глезената от дарители МВР-дирекция се оказа именно противопожарната. Там само между април и юни 2011 г. са се появили 56 дарители. Куриозът е, че сред най-активните отново е небезизвестната фирма на МВР Безконтактни мултиплексорни вериги - БМВ ЕООД. Както стана дума и на друго място, закъсалата според официалните отчети компания е дала 50 000 лв. за ремонт и за нова пожарна кола, която е осчетоводена за сума от 15 500 лева. Останалите дарители са дали компютърна техника, газ, въжета и пари.
Вътрешният министър Цветан Цветанов уж сложи точката на дарителската практика във ведомството си. От 1 септември влиза в сила заповедта му от 15 август, според която се забранява сключване на договори за дарения в Министерството на вътрешните работи. Изключения ще се правят само за дарения от общини, държавни структури, държавни предприятия или търговски дружества със 100% държавно участие в капитала, международни организации, органи или институции на ЕС. БМВ- ЕООД се вписва отвсякъде в посочените изключения, така че нищо чудно да продължи да се изявява като спомоществовател на патрона си МВР. Въпросът как една фирма, която с пълна газ се движи към фалита, си позволява да заделя пари за дарения, обаче все още остава без отговор. Няма никаква светлина и по питането къде в края на краищата отиват дарените пари. Известно е вече, че за първото шестмесечие МВР е получило общо 3 871 458 лв. от дарения, като 3 623 811 лв. са под формата на гориво, а 247 647 лв. - кеш. Отделно от Европейския съюз са получени 15 млн. лв. - точно толкова, колкото са нужни за онзи проект за модернизиране на противопожарните звена в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора.
Както казваше героят на Тодор Колев във филма Опасен чар - икономията е майка на мизерията. Изглежда, такава засега е участта и на огнеборческата служба, която и това лято се изправя със старите си шлангове срещу природните стихии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във