Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Пожарникар и родата му в схема за фалшиво евро

Току-преди честването на 130-а годишнина от създаването на МВР в Пловдив беше разкрита поредната престъпна мрежа за печатане на фалшива на валута.
И както си му е редът, вътрешният министър Михаил Миков дойде на крака в Града на тепетата, за да обяви изключителния успех на операцията, проведена със съдействието на испанските спецслужби. От оскъдната информация, съобщена от висши полицаи и прокурори, стана ясно, че са заловени около 200 000 фалшиви евро и че делото ще е секретно заради използваните специални разузнавателни средства.
Арестуваните 17 фалшификатори, от които четири жени, се оказаха прелюбопитна компания - те са на възраст от 19 до 62 години. В кюпа, барабар с почти цялата си рода, е и Милко Спиртов, домакин на Втора районна служба на пожарната в Пловдив. В ареста попаднаха още съпругата му Радка, дъщеря му Христина, зет му Михаил Христов, както и шуреят му Иван Любенов.
Другият замесен служител на МВР е пловдивчанинът Николай Манахилов, който работи в Гранична полиция на Летище София. Това не е първият скандал, в който се замесва синът на бившия началник на сектор Човешки ресурси в Областната дирекция на полицията Ангел Манахилов. Преди седем години, когато Николай служел в граничната полиция в Пловдив, се опитал да проникне в компютърната система на МВР чрез компютъра на свой колега, за което бил наказан с порицание. Целта му била да провери дали гръцка гражданка има забрана да влиза в България. Паметливи си припомнят за анонимния сигнал, изпратен тогава до министерството, че Манахилов-младши извършва подобни услуги срещу заплащане. Баща му пък заподозрял, че атаките са насочени срещу него, а не срещу сина му. После Николай беше прехвърлен на работа в София. Миналата година Ангел Манахилов се пенсионира като началник на Дома за временно настаняване на малолетни и непълнолетни и сега се грижел за сигурността на системите на БТК в Южна България.
По неофициална информация в нает от Николай Манахилов апартамент в Пловдив се е пазела готовата фалшива валута, при обиска там била намерена най-голямата сума. Друга значителна част от ментетата били открити в жилището и в гаража на Станимир Стойков, сочен като тартор на групата. Там открили и десетки листове с отпечатани евро, които се нуждаели от доработка. В проверените при акцията 15 адреса са открити купюри с номинал 500, 200 и 100 евро с различни серийни номера.
Иззети са още много фалшиви български и гръцки документи - лични карти, шофьорски книжки, дипломи. У задържаните са открити заготовки, бланки, цинкови плаки и клишета. Според криминалистите парите са били подготвени за разпространение из търговската мрежа в Европа. Макар че качеството на ментетата не е било от типа Супер Р3А, за което се твърди, че може да заблуди и експерт, намерените в Пловдив банкноти можели да минат спокойно през броячна машина.
Бандата явно е имала перфектна организация, всеки един от участниците е изпълнявал точно определена задача - един работел на принтера, друг с плаките, трети с клишетата, затова не е имало цех, в който да се произвежда крайният продукт. Криминалисти твърдят, че разбитата група няма нищо общо със старите пловдивски печатари Митьо Дебелия и Жоро Четворката, които сключиха споразумение с прокуратурата и вече излежават минималните си присъди.
Работните обвинения, повдигнати срещу новите 17 фалшификатори, са по чл.321 ал.3 от НК. И това е другият любопитен момент, защото означава, че освен за изработване и пласиране на ментетата в обращение разследват организираната престъпна група и за пране на пари, за трафик на хора, за производство и търговия с всякакъв вид оръжие, за притежание на взривни вещества и като за десерт - за производство и преработка на наркотици, за склоняване към употреба на наркотици и дори за засаждане на опиев мак. Ще изскочи ли заек от тази трънка обаче ще стане ясно едва когато съдът повдигне булото на иначе тайното дело.

Facebook logo
Бъдете с нас и във